Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρου Κόκκαλη, στο δημοσιογράφο Κώστα Παπαγιάννη και την εφημερίδα ΑΥΓΗ:
«Η Πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να επιδιώξει την άμεση απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων. Δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης με τους συντηρητικούς, αλλά ρεαλισμού και επιβίωσης της ανθρωπότητας.»
«Η λύση του κ. Μητσοτάκη είναι ο πτωχευτικός κώδικας, το πώς θα παραδίδεται δηλαδή ο χρεοκοπημένος στους πιστωτές του και η άνευ σχεδίου χρήση του «μαξιλαριού» των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.»
«Η πανδημία δεν είναι παρά το καμπανάκι της αναγκαιότητας για ριζοσπαστική αλλαγή του τρόπου που παράγουμε και καταναλώνουμε».
«Ελπίζω λοιπόν να πληθύνουν οι καταγγελίες του #metoo μέχρι να γίνουν ένα τεράστιο κύμα αλλαγής για τον τόπο. Ίσως να είναι αυτός ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε σελίδα.»
Κώστας Παπαγιάννης (ΚΠ): Η πανδημία του κορωνοϊού «κλείνει» πια τον πρώτο της χρόνο. Πώς κρίνετε την αντίδραση της Ε.Ε. στην πανδημία όλο αυτόν τον χρόνο, ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα των εμβολίων;
Πέτρος Κόκκαλης (ΠΚ): Τα πρώτα βήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πολύ θετικά. Είχαμε από κοινού δανεισμό, κάτι που το 2010 με την κρίση χρέους αρχικά του Νότου δεν ήταν απλά αδιανόητο, αλλά κατακριτέο από τις τότε ηγεσίες της Ευρώπης. Είχαμε επίσης την από κοινού χρηματοδότηση της έρευνας για τα εμβόλια και προαγορά, κάτι που κράτησε την ΕΕ ενωμένη, γιατί φανταστείτε τι θα συνέβαινε σε μία περίπτωση όπου οι ισχυρότερες χώρες θα συσσώρευαν όλες τις διαθέσιμες ποσότητες των εμβολίων.
Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν το ίδιο ικανοποιητική. Η αγορά μπήκε πάλι στο προσκήνιο από την πίσω πόρτα, με ρήτρες εμπιστευτικότητας στις συμβάσεις και άρα αδιαφάνεια, αλλά και με τα κλειστά πνευματικά την ώρα που θα έπρεπε να παράγονται μαζικά τα εμβόλια από όσους θα ανταποκρινόντουσαν ικανοποιητικά σε ένα τέτοιο κάλεσμα κατόπιν απελευθέρωσης της κάθε πατέντας. Οι ενστάσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο θυμίζουν πολύ αντίστοιχες που ακούγαμε κάποτε για τα γενόσημα, όταν απεδείχθη στην πράξη πως δεν υπήρχε ‘δράκος’.
Τέλος, είναι απολύτως κρίσιμο το στοιχείο του χρόνου στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Όπως επεσήμανε και ο καθηγητής Φάουτσι, επιπλέον χρόνος σημαίνει άγνωστες μεταλλάξεις. Όσο δεν παράγουμε μαζικά εμβόλια για να εμβολιαστούν άμεσα σε όλο τον πλανήτη, από τη Νότια Αφρική έως την Αλάσκα, τόσο αυξάνουμε τον κίνδυνο ύπαρξης μη- αντιμετωπίσιμων μεταλλάξεων. Η Πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να επιδιώξει την άμεση απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης με τους συντηρητικούς, αλλά ρεαλισμού και επιβίωσης της ανθρωπότητας.
ΚΠ: Ποια είναι η εκτίμησή σας για την αντίδραση της Ε.Ε. στην οικονομική κρίση που συνόδευσε την πανδημία κι ιδιαίτερα σε σχέση με την λειτουργία του ταμείου ανάκαμψης;
ΠΚ: Και εδώ, ξεκινήσαμε πολύ ενθαρρυντικά, αλλά δείτε τι σημαίνει ο χαμένος χρόνος για όλους. Δείτε σε μία μικρή χώρα σαν τη δική μας που θα χάσει μία ακόμα τουριστική περίοδο και το αντίστοιχο κομμάτι του ΑΕΠ της, αλλά και όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που οδεύουν στη χρεοκοπία.
Η λύση του κ. Μητσοτάκη είναι ο πτωχευτικός κώδικας, το πώς θα παραδίδεται δηλαδή ο χρεοκοπημένος στους πιστωτές του και η άνευ σχεδίου χρήση του «μαξιλαριού» των 37 δισεκατομμυρίων που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αντί για ένα Εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, βλέπουμε παραχώρηση δημόσιας περιουσίας και αρμοδιοτήτων σε κάθε ευκαιρία, ιδιωτικοποιήσεις χωρίς αντάλλαγμα και μαζικό δανεισμό. Τι μπορεί να κάνει σε αυτό το πλαίσιο το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης; Ακόμα κι αν ο κ. Μητσοτάκης είχε αντιληφθεί το κατεπείγον της κατάστασης και είχε αποφασίσει να συζητήσει με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αντί να ασχολείται καθημερινά με το πώς θα τις εξοντώσει, το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης δεν θα ήταν αρκετό. Τα χρέη ιδιωτών και κρατών συσσωρεύονται με αστρονομικό ρυθμό, ενώ δεν βλέπουμε να υπάρχει η κατανόηση που επιδεικνύεται για παράδειγμα προς τις αεροπορικές εταιρείες.
ΚΠ: Η εκλογή Μπάιντεν φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Πού βρισκόμαστε σε σχέση με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί; Η Ε.Ε. κάνει αυτό που πρέπει ή η πανδημία έχει επιπτώσεις και σε αυτό το ζήτημα;
ΠΚ: Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία καθυστέρησε τις εξελίξεις, όμως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ο Κλιματικός Νόμος και οι προβλέψεις για μία Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση σε έναν κόσμο βιώσιμο και ανθεκτικό δεν είναι συμπλήρωμα στις σημερινές παθογένειες, αλλά το μανιφέστο και ο οδικός χάρτης για τη συθέμελη αλλαγή τους. Η πανδημία αυτή και όσες προηγήθηκαν, δεν είναι παρά το καμπανάκι της αναγκαιότητας για ριζοσπαστική αλλαγή του τρόπου που παράγουμε και καταναλώνουμε. Αν δεν ανταποκριθούμε θετικά στο προφανές, πολύ σύντομα θα βρεθούμε και εμείς στη λίστα του ενός εκατομμυρίου ειδών που είναι προς εξαφάνιση με τη μαζική απώλεια της βιοποικιλότητας.
ΚΠ: Πώς είδατε τις καταγγελίες για σεξουαλικές ή κι άλλου τύπου κακοποιήσεις στους χώρους του Πολιτισμού και του Αθλητισμού; Η αλλαγή κλίματος είναι αρκετή για επιτρέψει στα θύματα να προχωρήσουν σε καταγγελίες ή χρειάζονται και θεσμικές παρεμβάσεις που θα τα διευκολύνουν;
ΠΚ: Το ελληνικό #metoo ήρθε με καθυστέρηση στην Ελλάδα. Ήταν χρόνος όπου μπορούσαμε να είχαμε παρακολουθήσει τις εξελίξεις, να είχαμε μάθει από την εμπειρία άλλων κρατών και να είχαμε ανοίξει τη συζήτηση με νηφαλιότητα και στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλειας για όλους. Δεν κάναμε τίποτα, ενώ οι ιστορίες που ακούμε πια, οι καταγγελίες που έρχονται, καταδεικνύουν το μεγάλο θεσμικό κενό. Η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική βία είναι εγκλήματα. Ελπίζω λοιπόν να πληθύνουν οι καταγγελίες μέχρι να γίνουν ένα τεράστιο κύμα αλλαγής για τον τόπο. Ίσως να είναι αυτός ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε σελίδα.
コメント