top of page

Παρέμβαση στη συνεδρίαση της επιτροπής Γεωργίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI)



Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εισηγήτρια, τους σκιώδεις εισηγητές και τους συνεργάτες μας, οι οποίοι έπειτα από μια εποικοδομητική συνεργασία, υπό δύσκολες συνθήκες εργασίας, κατάφεραμε να φτάσουμε σε συμφωνία -για περισσότερους από 20 συμβιβαστικές τροπολογίες- σχετικά με τον Μεταβατικό Κανονισμό για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τα ψηφιακά εργαλεία, ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα που καθορίσαμε στην αρχή της διαδικασίας ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί έως το τέλος Απριλίου.

Ο Μεταβατικός Κανονισμός είναι ένας κρίσιμος φάκελος. Κρίσιμος για τους αγρότες της ΕΕ και τον αγροδιατροφικό τομέα. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση προς όλους αυτούς τους ανώνυμους ήρωες, οι οποίοι εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους, συνεχίζοντας να καλλιεργούν τη γη και να παρέχουν αξιόπιστα και ποιοτικά τρόφιμα κατά τη διάρκεια αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης που βιώνουμε.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε τη ζωτική σημασία του τομέα της γεωργίας και των τροφίμων, να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας τόσο κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αλλά και στη συνέχεια και να διασφαλίσουμε τη συνεχή παραγωγή τροφίμων και την ομαλή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού.

Πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτόν τον στόχο, καταλήγοντας σε έναν ισορροπημένο Μεταβατικό Κανονισμό που βασίζεται στους ισχύοντες κανόνες της ΚΑΠ, υιοθετώντας, εγκαίρως, τις ξεκάθαρες αποφάσεις που απαιτούνται. Αποφάσεις που διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ, τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών και την ομαλή υλοποίηση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εν συντομία, υποστηρίζω τη συμβιβαστική τροπολογία για τη διετή μεταβατική περίοδο, σε περίπτωση που το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για το 2021-2027 και ο κανονισμός για τα νέα στρατηγικά σχέδια για την ΚΑΠ μετά το 2020 δεν δημοσιευθούν εγκαίρως. Υποστηρίζω, επίσης, την τροπολογία που επιτρέπει τη χρήση πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου για τη χρηματοδότηση εκκρεμών αναλήψεων υποχρεώσεων, στις περιπτώσεις που έχουν εξαντληθεί οι πόροι της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Υποστηρίζω, τέλος, ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να καθορίσουν μεγαλύτερο διάστημα (έως πέντε έτη) για τις νέες δεσμεύσεις πολυετών προγραμμάτων αναφορικά με τη βιολογική γεωργία, την καλή μεταχείριση των ζώων, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις καθώς και την συμβιβαστική τροποποίηση που επιτρέπει την υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στον τομέα των οπωροκηπευτικών, αλλά και όσον αφορά την παράταση για τα δικαιώματα φύτευσης στον αμπελοοινικό τομέα κατά τη μεταβατική περίοδο.




bottom of page