top of page

Να δράσουμε άμεσα από κοινού, σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο

Συνέντευξη στο www.alexpoli.gr και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Καλεντερίδου έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Κύριε Κόκκαλη, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», εύλογα η πρώτη ερώτηση που θα ήθελε κάποιος να κάνει είναι το γιατί.


Στην πολιτική κίνηση «ΚΟΣΜΟΣ», την οποία εκπροσωπώ, πιστεύουμε ότι οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι του ΟΗΕ για έναν βιώσιμο κόσμο που θα μας χωράει όλους ως το 2030 πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι ενσωματώνουν εργαλεία μέτρησης πολιτικών για την αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του πλανήτη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη συλλογική ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών. Το πρόγραμμα του ΟΗΕ είναι ριζοσπαστικό και προοδευτικό. Με αυτό το σκεπτικό, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου δημοκρατικών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών, σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη. Προσερχόμαστε στην πλατιά ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, που σηματοδοτεί αυτό το ψηφοδέλτιο με σκοπό να συμβάλουμε στην αναχαίτιση του ακραίου συντηρητισμού στην Ευρώπη, αλλά και στην ηχηρή ανάδειξη των Παγκόσμιων Στόχων ως κεντρική προτεραιότητα στη λήψη των αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.


Πρόσφατα δηλώσατε πως «η οικονομική επιφάνεια κάποιου δε σχετίζεται απαραιτήτως με τις πολιτικές απόψεις και τις κοινωνικές του ευαισθησίες», αισθάνεστε πως βρεθήκατε άδικα στο στόχαστρο της κριτικής;


Αν η κριτική και η συζήτηση σχετικά με την υποψηφιότητά μου περιοριζόταν σε μία γόνιμη και ουσιαστική κριτική, σας διαβεβαιώνω ότι θα το εκτιμούσα, όπως και το κάνω. Αυτό που συμβαίνει, όμως, είναι να εμπλέκεται το όνομά μου και η οικογένειά μου για την εξυπηρέτηση πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων, που καμία σχέση δεν έχουν με το επίδικο των ευρωεκλογών και με την υποψηφιότητά μου καθεαυτή. Πιστεύω ότι μέρος της κριτικής που έχω εισπράξει είναι φαιδρή και κακεντρεχής.


Ο Έβρος θεωρείται και όχι άδικα ένας νομός με γεωστρατηγική σημασία αλλά στο «περιθώριο» με το μεταναστευτικό ν’ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής, ποια είναι η προσέγγισή σας σε αυτό το ζήτημα.


Τον τελευταίο χρόνο οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Έβρου έχουν αυξηθεί. Η περιοχή του Έβρου, όπως και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου καλούνται να διαχειριστούν την πρώτη υποδοχή των ανθρώπων αυτών στην ελληνική επικράτεια και τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την ελληνική πολιτεία. Ωστόσο, πιστεύω ότι το θέμα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού θα απαντηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης πρέπει να έχει λόγο στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά το 2015, βλέπουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που βλέπουν τους ανθρώπους σαν σκουπίδια, σαν εμπορεύματα, εργαλειοποιώντας το φόβο και επενδύοντας στη ρητορική του μίσους. Εμείς βρισκόμαστε απέναντί τους και πιστεύουμε σε έναν κόσμο που δεν περισσεύει κανείς. Την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά επείγον για την Ευρώπη να επεξεργαστεί μία ρεαλιστική και βιώσιμη πολιτική για το προσφυγικό ζήτημα, με προτεραιότητα την υποστήριξη με πόρους τις περιοχές όπως ο Έβρος που επιβαρύνονται περισσότερο. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής.


Επιπρόσθετα, ένα από τα ζητήματα που απασχολούν έντονα την περιοχή είναι το δημογραφικό.

Πράγματι, η περιοχή του Έβρου συνοψίζει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, την υπογεννητικότητα, τη μετανάστευση και τη μετακίνηση στα αστικά κέντρα. Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο η οικονομική τοπική ανάπτυξη στη βάση των πλεονεκτημάτων μιας περιοχής. Ο Έβρος είναι ένας ευλογημένος τόπος με πολλές δυνατότητες στον αγροδιατροφικό τομέα και στον φυσιολατρικό και όχι μόνο τουρισμό. Η τοπική άνθηση της οικονομίας θα φέρει πίσω τους νέους ανθρώπους, αλλά και θα δημιουργήσει τα εισοδήματα που θα επιτρέψουν στα νέα ζευγάρια να αρχίσουν τη δική τους οικογένεια. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι εξόχως σημαντική η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αναπτυξιακή τράπεζα και τις στρατηγικές επενδύσεις, που προβλέπει κονδύλιο 150 εκατομμυρίων για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Η κλιματική αλλαγή μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση, καθίσταται για εσάς ιδιαίτερα σημαντική και μάλιστα συμμετείχατε στην ίδρυση της Οργάνωσης ΓΗ, πόσο εύκολο είναι ν’ αλλάξει η ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων και ποιοι οι στόχοι σας αν εκλεγείτε Ευρωβουλευτής σε αυτόν τον άξονα. Μάλιστα η οικολογία αποτελεί προτεραιότητα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.


Η κλιματική κρίση αποτελεί παγκόσμια απειλή. Πρέπει να υπάρξει η συνείδηση στη χώρα μας ότι δεν είμαστε μια ειδική περίπτωση. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε συγκεκριμένο δρόμο και να δράσουμε άμεσα από κοινού, σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. Κι ο χρόνος πλέον δουλεύει αντίστροφα. Η διακυβερνητική επιτροπή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την τελευταία έκθεσή της, κατέστησε σαφές ότι έχουμε μόλις 11 χρόνια για να μειώσουμε στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδο όπου είναι δυνατή η συνέχεια του ανθρώπινου πολιτισμού. Χρειάζεται λοιπόν όχι μόνο αλλαγή νοοτροπίας αλλά και αλλαγή πρακτικής από όλους μας.

Εγώ θέλω να συμμετέχω ως εκπρόσωπος των Ελλήνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να δώσω τη μάχη κατά της κλιματικής αδράνειας, γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι το κυρίαρχο ζητούμενο σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα αυτά αποτελούν ισχυρά εργαλεία για να κερδίσουμε το στοίχημα για ένα βιώσιμο κόσμο που θα μας χωράει όλους μέχρι το 2030.  


Πόσο σημαντικές κρίνετε πως είναι οι Ευρωεκλογές 2019 και γιατί ο κόσμος του Έβρου να στηρίξει τον Πέτρο Κόκκαλη και τον «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»;


Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βρίσκονται στο πιο καθοριστικό σταυροδρόμι στη σύγχρονη ιστορία της ΕΕ. Ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019 ως Ευρωπαίοι πολίτες βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υπαρξιακό δίλημμα: είτε θα ακολουθήσουμε έναν δρόμο βιώσιμης προόδου και συλλογικής ευημερίας, συνεργατικά, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη ή τον δρόμο του ακραίου συντηρητισμού με όλες τις αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, αλλά και με κρίσιμες επιπτώσεις και κόστος για τον πλανήτη.

Η πολιτική κίνηση ΚΟΣΜΟΣ, την οποία εκπροσωπώ ως υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετείται με σαφήνεια υπέρ της επιλογής της προόδου. Πέρα και έξω από εσωστρεφείς και άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις που οδηγούν στην αδράνεια, ο ΚΟΣΜΟΣ πρεσβεύει, ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, την υιοθέτηση των Παγκόσμιων Στόχων του ΟΗΕ για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού συμβολαίου της ΕΕ. Ζητώ την ψήφο των κατοίκων του Έβρου για να μπορέσω να παλέψω για την ηχηρή ανάδειξη των Παγκόσμιων Στόχων ως κεντρική προτεραιότητα στη λήψη των αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για μία δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη.

Comentarios


bottom of page