top of page

Παρέμβαση στη συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο για τις πυρκαγιές στην Αυστραλία




Παρέμβαση στη συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο με θέμα: "Καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής".

Οι φωτιές στην Αυστραλία είναι χωρίς προηγούμενο, όμως από την άλλη αναμενόμενες. 

Ήδη από το 2008 το Garnault Report, έπειτα από την ανάθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης, είχε σημειώσει πως η αντιπυρική περίοδος θα είναι μεγαλύτερη, οι φωτιές πιο έντονες και οι επιπτώσεις θα αυξάνονται στο πέρασμα του χρόνου, μέχρι να γίνουν πλήρως αισθητές το 2020.   

Οι επιστήμονες μας στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λένε ακριβώς το ίδιο από το 2018. Μεγαλύτερες αντιπυρικές περίοδοι, μεγαλύτερες περιοχές, πιο δυνατές φωτιές!

Ειδικά για τη Νότια Ευρώπη, ακόμα και στο καλύτερο σενάριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς, οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυστοπικές. 

Τι έχει κάνει η τωρινή νεοφιλελεύθερη αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία αρνείται την κλιματική αλλαγή, εκτός από το να μπλοκάρει τη συμφωνία στη σύνοδο για το κλίμα (COP25); Μείωσαν, στην περιφέρεια New South Wales, τον προϋπολογισμό για την πυρόσβεση κατά 75% και τη διάσωση κατά 34%. 

Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αυστραλίας. Πρέπει να δράσουμε όπως απαιτούν οι επιστήμονες και τα παιδιά μας.  

Πρέπει να επενδύσουμε και να καινοτομήσουμε στην προσαρμογή στον κίνδυνο των πυρκαγιών και στην πολιτική προστασία. Να μετατρέψουμε το rescEU  και το EFIS σε εξωστρεφές παγκόσμιο οδηγό της Νέας Πράσινης Συμφωνίας. 

bottom of page