top of page

Μέτρα για την προστασία των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών

Τα παραδοσιακά ξύλινα αλιευτικά σκάφη αποτελούν εθνικό θησαυρό της ναυτικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την προστασία του ιχθυοαποθέματος και τον εκσυγχρονισμό της αλιείας, εφαρμόζοντας το μέτρο της απόσυρσης αλιευτικών σκαφών -«Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» δράση «Διάλυση αλιευτικού σκάφους» - τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, έχει οδηγήσει σε αφανισμό των ελληνικών παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών.

Όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, υπάρχει η δυνατότητα για την αλλαγή χρήσης και όχι την καταστροφή των σκαφών. Η δυνατότητα αυτή ήταν ασύμφορη για τους αλιείς με αποτέλεσμα η καταστροφή του σκάφους να είναι μονόδρομος.

Στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του ΕΤΘΑ για το μέτρο της απόσυρσης αλιευτικών σκαφών φαίνεται ότι αυτό δεν απέδωσε καλά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά το μέτρο παραμένει στη πρόταση κανονισμού σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 508/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια μέτρα θα λάβει για την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση των ελληνικών παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών;


Δείτε εδώ την ερώτηση: (link)

Δείτε εδώ την απάντηση: (link)

bottom of page