top of page

Σημαντική οικολογική υποβάθμιση της λίμνης Κορώνειας (ερώτηση-απάντηση)

Πρόσφατα, στη λίμνη Κορώνεια παρουσιάστηκε εκ νέου σημαντική οικολογική υποβάθμιση.

Πρόκειται για υγρότοπο διεθνούς σημασίας, που προστατεύεται από τη Σύμβαση Ramsar.

Επίσης, με την κοινοτική οδηγία 69/409/ΕΟΚ αποτελεί «Ειδικά Προστατευόμενη Περιοχή», με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ «Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος» και με τη Διεθνή Σύμβαση της Βαρκελώνης «Ειδικά Προστατευόμενη Μεσογειακή Περιοχή».

Η οικολογική καταστροφή της ξεκίνησε τη δεκαετία 1980, από βαφεία και φινιριστήρια, τα οποία διοχέτευαν σε αυτήν τα απόβλητά τους. Η κατάσταση επιβαρύνθηκε και από 2.200 παράνομες γεωτρήσεις. Σήμερα συντελούν και άλλοι λόγοι, όπως η παρατεταμένη ανομβρία, οι υψηλές θερμοκρασίες, υπερβολικό φυτοπλαγκτόν και η μη συντήρηση τεχνικών έργων που έγιναν στο παρελθόν στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της.

Η ΕΕ έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν προχώρησε σε ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή, εστιάζοντας σε μια σειρά λαθών, υπηρεσιακών παραλείψεων και αδράνειας στην εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων που θα οδηγούσαν στην αναγέννηση της λίμνης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Προτίθεται να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές ένα νέο ολοκληρωμένο λεπτομερές σχέδιο σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης, αφού το προηγούμενο απέτυχε να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες της υποβάθμισης, έτσι ώστε να αποτραπεί η ολοκληρωτική καταστροφή αυτού το οικοσυστήματος; 2) Πιστεύει ότι οι φορείς διαχείρισης συμβάλλουν στη σωστή διαχείριση των οικοτόπων;


Δείτε εδώ το έγγραφο της ερώτησης: link

Δείτε εδώ το έγγραφο της απάντησης: link

bottom of page