top of page

Παύση των στελεχών της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, μέσω νομοθετήματος με αναδρομική ισχύ.

Πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση θεσπίζει νέα κριτήρια για τη συμμετοχή των μελών της διοίκησης στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα οποία εφαρμόζονται στα ήδη υπηρετούντα πρόσωπα, τα οποία εκπίπτουν αμέσως από τη θέση τους. Ωστόσο, πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ επιβάλλει σεβασμό στην ανεξαρτησία των Αρχών και ολοκλήρωση της θητείας των μελών τους.

Στην πρόσφατη Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (περί Αρχών Ανταγωνισμού κρατών μελών) αποτυπώνεται ρητώς η παραπάνω νομολογία και ορίζονται εκ των προτέρων οι προϋποθέσεις συμμετοχής στα καθήκοντά τους (Προοίμιο, άρθρα 17,4). Η Οδηγία μένει να μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία, αλλά το Δικαστήριο της ΕΕ έχει επανειλημμένως κρίνει ότι κατά τη διάρκεια της προθεσμίας ενσωμάτωσης τα μέλη οφείλουν να απέχουν από τη θέσπιση διατάξεων που διακυβεύουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, δεδομένου ότι με τις νέες εθνικές διατάξεις θεσπίζεται αναδρομικό κριτήριο περί ασυμβιβάστου, με αποτέλεσμα την πρόωρη λήξη θητείας μελών της διοίκησης, χωρίς κανόνες που διασφαλίζουν ότι δεν θίγεται η ανεξαρτησία και η αμεροληψία της Αρχής (C-424/15, σκέψη 52 και C-288/12 σκέψη 60-61).

Προτίθεται να παρέμβει, διασφαλίζοντας την ολοκλήρωση της θητείας της διοίκησης της ΕΕΑ μέσω σχετικής μεταβατικής διάταξης στον ελληνικό Ν.4623/2019, όπως έπραξε σε όμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν (2016/2011), ώστε να αποφευχθεί δυσμενής διακριτική μεταχείριση στην παρούσα περίπτωση;


Δείτε εδώ την ερώτηση: (link)

bottom of page