top of page

Η πράσινη και έξυπνη γεωργία ως εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης

Βρυξέλλες, 3 Σεπτεμβρίου 2019


«Η 8η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, έχει μία νέα αρχιτεκτονική, η οποία έρχεται σε συμφωνία με την έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), σύμφωνα με την οποία η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει αλλαγές στο πώς χρησιμοποιούμε τη γη και στο τι τρώμε, αναζητώντας πιο πράσινες πολιτικές και έξυπνη γεωργία, με σκοπό τόσο την ασφάλεια των τροφίμων μας όπως και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος της κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, στη σημερινή του ομιλία, στο Eργαστήριο Πολιτικής του Παρατηρητηρίου GROW, στις Βρυξέλλες, με τίτλο «GROW vs Climate Crisis».



Συμμετέχοντας ως αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, ο Πέτρος Κόκκαλης, κατά την ομιλία του πρότεινε την σύνδεση της 8ης αναθεώρησης της ΚΑΠ με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι πρωτοβουλίες όπως το Παρατηρητήριο Πολιτών - καλλιεργητών GROW, μπορούν να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.


Ο Πέτρος Κόκκαλης συμπλήρωσε ότι ο τρόπος που το GROW διερευνά τη χρήση του ΙοΤ (Internet of Things) με ηλεκτρονικά μέσα, ανοιχτό λογισμικό, αισθητήρες χαμηλού κόστους και συνδεσιμότητα σε δίκτυο ώστε να επιτρέπεται η συλλογή και η ανταλλαγή περιβαλλοντικών δεδομένων και πληροφοριών που παράγονται από τους πολίτες-καλλιεργητές για την ανάδειξη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του εδάφους, είναι «ένα πολύ καλό παράδειγμα για τους τρόπους που η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει την καινοτομία, να αναδείξει την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη, μέσα από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».


Το GROW είναι ένα πανευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Πολιτών, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες καλλιεργητές, επιστήμονες, άνθρωποι που μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη προστασία του εδάφους και τη γη. Στόχος του παρατηρητηρίου είναι να υποστηρίξει ένα κίνημα των πολιτών για την αγροτική ανάπτυξη και την καλλιέργεια, προκειμένου να ενισχυθούν βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές, καλύτερη διαχείριση του εδάφους και της γης και ένα αποθετήριο δεδομένων για την σχετική επιστημονική έρευνα.


Στην ομάδα υλοποίησης του έργου συμμετέχουν και Έλληνες ερευνητές, με επικεφαλής τον εθνοβιολόγο Παύλο Γεωργιάδη ο οποίος δήλωσε: “Ήρθε η ώρα οι άνθρωποι που λαμβάνουν αποφάσεις για την ευρωπαϊκή γεωργία να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που συλλέγουν οι πολίτες.”

Μέχρι στιγμής, το έργο έχει απασχολήσει εκατοντάδες καλλιεργητές που έχουν μοιραστεί τα δεδομένα που έχουν συλλέξει από 5.300 αισθητήρες μέτρησης της υγρασίας του εδάφους, που έχουν τοποθετήσει στις καλλιέργειές τους σε 12 χώρες της ΕΕ. H δράση του χρηματοδοτείται από το Horizon 2020.


Παρακολουθήστε αναλυτικά την παρουσίαση του Πέτρου Κόκκαλη στο βίντεο:



Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε την παρουσίαση σε PDF εδώ.




bottom of page