top of page

Bασική μας επιδίωξη είναι ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου

Συνέντευξη στο Neakriti.gr έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης. Ακολουθεί η συνέντευξη.


Πώς αποφασίσατε να λάβετε μέρος στις Ευρωεκλογές 2019; Αν και στο παρελθόν έχετε ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, τώρα γιατί επιλέγετε την Ευρωβουλή;


«Χάρη στην ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ήρθα σε επαφή τόσο με τον τρόπο όσο και με τα εργαλεία τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για ανάπτυξη στον τόπο μας. Πόσο μάλλον τώρα, σε αυτή την Ευρωβουλή, η οποία θα κληθεί να πάρει μεγάλες αποφάσεις για το φλέγον ζήτημα του καιρού μας, κατά τη γνώμη μου, το οποίο είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και το πώς θα μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τους Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ελληνική πολιτική ατζέντα. H βασική μας επιδίωξη δεν είναι άλλη παρά ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου, νέων τεχνολογιών και νεοφυών επιχειρήσεων, συνεργασίας, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης».


Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και όχι με κάποιο άλλο κόμμα;


«Το ευρωψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχω είναι μια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοδοξεί όμως να εκφράσει και να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Όπως αντιλαμβάνεστε, στη σημερινή εποχή, η επαγρύπνηση απέναντι στο σκοταδισμό της ακροδεξιάς, η πολιτική ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτούν ευρύτερες συγκλίσεις. Προσωπικά, πιστεύω βαθιά σε μια νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στις ευρωεκλογές του Μαΐου, νίκη που θα σημάνει την επάνοδο μιας ανοιχτής και συμπεριληπτικής Ευρώπης».


Πως μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει μετά από μία οικονομική κρίση που έχει «γονατίσει» τους πολίτες; Με ποια μέσα μπορεί να πάει μπροστά και ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;


«Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το μέλλον της Ελλάδας διασυνδέεται με τον μέλλον της Ευρώπης. Συνεπώς, η Ε.Ε. έχει ζωτικό ρόλο στην επόμενη μέρα της χώρας μας. Το σημαντικότερο όλων, βέβαια, είναι να διεκδικήσουμε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Συμβόλαιο, μακριά από τον δογματισμό του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Απαιτείται εγρήγορση και κινητοποίηση για την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, για την ενιαία θεσμική οργάνωση και κοινή οικονομική διαχείριση στην ευρωζώνη και παράλληλα εφαρμογή ενός μοντέλου παραγωγής που θα συμβάλλει στην αποτροπή της κλιματικής κρίσης. Η Ευρώπη πρέπει να βαδίσει με αποφασιστικότητα προς μια κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης, συλλογικής ευημερίας και προόδου τόσο των κρατών-μελών όσο και κατ’ επέκταση της Ένωσης. Στόχος μας είναι να φτάσουμε το 2030, μ’ έναν τρόπο που δεν θα περισσεύει κανείς.»


Αν εκλεγείτε, ποια είναι τα θέματα που θα θέσετε σε προτεραιότητα;


«Την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων, την καταπολέμηση των διακρίσεων και ασφαλώς την ευημερία όλων των πολιτών. Με άλλα λόγια, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να τεθούν στην πολιτική ατζέντα με έμφαση οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι του ΟΗΕ οι οποίοι αποτελούν τον οδικό χάρτη για να διασφαλιστούν οι μελλοντικές γενιές. Ήρθε η ώρα να σεβαστούμε τα όρια του πλανήτη και να υιοθετήσουμε μια οικονομία που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θέτουν η κλιματική κρίση, η τεχνητή νοημοσύνη, το δημογραφικό. Πρέπει να  το κάνουμε τώρα, αποφασιστικά, σε κάθε χώρα, αλλά και συλλογικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.»


Για ποιο λόγο στην προεκλογική σας καμπάνια δίνεται τόση βαρύτητα στην κλιματική αλλαγή;


«Διότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η επόμενη δεκαετία είναι μια εποχή εξόχως σημαντικών και συνάμα δύσκολων αποφάσεων -οι επιστημονικές μελέτες είναι ξεκάθαρες και προδιαγράφουν ένα δυστοπικό μέλλον εάν αδιαφορήσουμε για την παγκόσμια απειλή που ονομάζεται κλιματική κρίση. Μόλις πριν από λίγο καιρό, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, σε διάσκεψη στην Πολωνία, ανεβαίνοντας στο βήμα έβαλε τα κλάματα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ η Michelle Bachelet, πρόεδρος της Χιλής έως το 2018 και Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επεσήμανε σε άρθρο της στους New York Times πως είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο. Για μένα αυτή είναι η μεγάλη μάχη του καιρού μας...».


Είστε ένας άνθρωπος δραστήριος, με την επιχειρηματικότητα τόσα χρόνια να μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Αναφορικά με την Κρήτη, πιστεύετε πως υπάρχουν προοπτικές για την επιχειρηματικότητα στο νησί και αν ναι, ποιες είναι αυτές;


«Τεράστιες προοπτικές! Η Κρήτη, όπως και η Ελλάδα, έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα στους τομείς της πράσινης και της γαλάζιας οικονομίας και μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική της γαλάζιας ανάπτυξης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πρωταγωνιστήσει διεθνώς. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες δυνατότητες ανοίγονται μπροστά μας, αρκεί να κινηθούμε με σχέδιο και να επενδύσουμε στη γνώση.»

Συμφωνία των Πρεσπών: Ένα ζήτημα που έχει φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο με την οργή πολλών Ελλήνων. Ποια είναι η δική σας θέση πάνω στη συμφωνία που επικυρώθηκε;


«Αν και δεν είμαι ειδικός, εκτιμώ πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορικής σημασίας, καθώς λύνει ένα ζήτημα που ταλάνιζε τις διμερείς σχέσεις με τη γειτονική χώρα επί δεκαετίες. Κατά την άποψη μου είναι αδιανόητο μια χώρα όπως η Ελλάδα να μην έχει διπλωματικές σχέσεις επί 30 χρόνια με έναν γείτονά της. Τώρα αν η Συμφωνία ήταν η ιδανική, αυτό θα φανεί στο μέλλον. Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να επικροτώ τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με όλους μας τους γείτονες.»


ΚΟΣΜΟΣ, η πολιτική κίνηση της οποίας εκπρόσωπος είναι ο Πέτρος Κόκκαλης.


Ο ΚΟΣΜΟΣ είναι μία κίνηση πολιτών που εμπνέεται από τα τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες με κοινωνική δράση σε περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον χώρο της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και σε επιστημονικούς τομείς που αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

​Η γλώσσα επικοινωνίας και δράσης του ΚΟΣΜΟΥ είναι οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τους οποίους υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2015, 193 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι, αφορούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπινες κοινωνίες στον αιώνα που ζούμε. Για πρώτη φορά η διεθνής κοινότητα κατάφερε μέσα από τους στόχους να αποτυπώσει την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, βοηθώντας στην κατανόηση της πιο σύνθετης έννοιας του 21ου αιώνα.

Αντικείμενο της πολιτικής παρέμβασης του ΚΟΣΜΟΥ είναι η προαγωγή των Παγκόσμιων Στόχων στην ατζέντα των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα και την ΕΕ. Ο ΚΟΣΜΟΣ επιδιώκει να συνεργαστεί με όλο το φάσμα των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων που είναι έτοιμες για ριζοσπαστικές αλλαγές και θέτουν ως προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή. Η συνεργασία αυτών των δυνάμεων θα εγγυηθεί τον δρόμο προς την ανοικοδόμηση του κοινωνικού συμβολαίου της ΕΕ και την στροφή προς ένα βιώσιμο μέλλον για την Ευρώπη και τον πλανήτη.

Comments


bottom of page