top of page

Aν δε συσταθεί ένα προοδευτικό μέτωπο, η πορεία της Ευρώπης θα είναι καταστροφική

Συνέντευξη στο corfupress.gr και τον δημοσιογράφο Μάκη Μεθυμάκη έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.


Κύριε Κόκκαλη, γιατί επιλέξατε τούτη τη χρονική στιγμή να κατέλθετε ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές; Πως προέκυψε η κάθοδός σας με τον ΣΥΡΙΖΑ;


Η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές αποτελεί συνέχεια της κοινωνικής και πολιτικής μου δράσης γύρω από τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, τα οποία αποκτούν υπαρξιακό πλέον χαρακτήρα για τις κοινωνίες μας. Θέλω να συμβάλω, ώστε τα θέματα αυτά να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα. Αισθάνομαι μέρος μιας παγκόσμιας στροφής και ενός παγκόσμιου κινήματος που αποκτά ολοένα και περισσότερο φωνή στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών και στις απόψεις των εκφραστών του Green New Deal, της κα. Κορτέζ, του κ. Ρουρκ και του κ. Σάντερς στις ΗΠΑ. Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας, η οποία θέτει, ανάμεσα σε άλλα, το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων σε μια κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης, συμβαδίζει με τις δικές μου προτεραιότητες, όσο και με αυτές της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ που εκπροσωπώ στο ψηφοδέλτιο.


Η κάθοδός σας στις Ευρωεκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ έφερε δυναμικές αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία. Πως τις σχολιάζετε;


Οι συνεχείς επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας εναντίον μου συνιστούν μία φαιδρή πρακτική που εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα. Γίνεται μια συζήτηση που καμία σχέση δεν έχει με το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών. Υπάρχουν πραγματικά επίδικα στην εποχή που ζούμε, η κλιματική κρίση, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η διασφάλιση της δημοκρατίας μας. Όσο με αφορά, έχω συγκεκριμένες αποσκευές τη θητεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους αγώνες που δίνω χρόνια τώρα ενάντια στην κλιματική κρίση και την δουλειά μου στον Ολυμπιακό. Θεωρώ, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, αν επιθυμούσε να μου ασκήσει κριτική με πολιτικούς όρους, θα μπορούσε να ανατρέξει στην προσωπική μου διαδρομή και όχι να χρησιμοποιεί fake news και κούφια και παρωχημένα επιχειρήματα.


Ποια είναι η γνώμη σας για το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας;


Θεωρώ ότι η εποχή απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις και ότι αν δε συσταθεί ένα προοδευτικό μέτωπο, που θα αντιμάχεται τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας και τη σκοταδιστική ακροδεξιά απειλή, η πορεία της Ευρώπης θα είναι καταστροφική. Η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα αποτελεί μέρος μίας παγκόσμιας κίνησης, που συμβαίνει και στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α και σε άλλα μέρη του κόσμου. Πιστεύω σε αυτήν και χαίρομαι που ο κ. Τσίπρας πήρε αυτή την πρωτοβουλία για τη χώρα μας.


Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, κατά πόσο, θεωρείτε, πως θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών;


Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις σε όλα τα κράτη μέλη και αυτό γιατί ο επόμενος σχηματισμός του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι και ο πιο πολιτικός. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βρίσκονται στο πιο καθοριστικό σταυροδρόμι στη σύγχρονη ιστορία της ΕΕ. Ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019 ως Ευρωπαίοι πολίτες βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υπαρξιακό δίλημμα: είτε θα ακολουθήσουμε έναν δρόμο βιώσιμης προόδου και συλλογικής ευημερίας, συνεργατικά, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη ή τον δρόμο του ακραίου συντηρητισμού με όλες τις αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι η συμμετοχή στις κάλπες πρέπει να είναι μαζική, για να έχουμε λόγο στις αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο για εμάς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.


Ποιοι οι δικοί σας στόχοι και φιλοδοξίες, στην περίπτωση που εκλεγείτε ως Ευρωβουλευτής;

Αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους και εκλεγώ αντιπρόσωπός τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εργαστώ σκληρά για να βρεθούν οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι του ΟΗΕ στο επίκεντρο του πολιτικού σχεδιασμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα αγωνιστώ για μία ριζοσπαστική μετάλλαξη της κοινωνίας και της οικονομίας μας, για να αποφύγουμε τις καταστροφικές προβλέψεις της επιστήμης για την κλιματική κρίση και θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο, μία Ευρώπη στην οποία θα χωράμε όλοι και δεν θα περισσεύει κανείς.


Η κοινωνική σας δράση είναι έντονη, αν και όχι γνωστή. Πριν η οργάνωση “Γη”, τώρα η συλλογικότητα “Κόσμος”. Τι ακριβώς πρεσβεύει αυτή η συλλογικότητα; Κι αν θα έχει συνέχεια, σε περίπτωση μη εκλογής σας στην Ευρωβουλή…


Ο ΚΟΣΜΟΣ είναι μία κίνηση πολιτών που εμπνέεται από τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες με κοινωνική δράση σε περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον χώρο της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και σε επιστημονικούς τομείς που αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το πολιτικό πρόταγμα του ΚΟΣΜΟΥ είναι οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι του ΟΗΕ. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι ενσωματώνουν εργαλεία μέτρησης πολιτικών για την αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του πλανήτη, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη συλλογική ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών. Aποτελούν μία παγκόσμια συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα θα φτάσει στο 2030 με όρους που θα διασφαλίζουν τις επόμενες γενιές, την κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στόχος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟ είναι η προαγωγή αυτών των στόχων και η ένταξή τους στην ατζέντα των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα και την ΕΕ. Αν δεν εκλεγούμε στην Ευρωβουλή, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, όπως το κάνουμε τα τελευταία χρόνια, για έναν δίκαιο και βιώσιμο κόσμο, έναν κόσμο που δεν θα περισσεύει κανείς.


Προφανώς και γνωρίζετε πως ορισμένοι μιλώντας για την οικογένειά σας, την χαρακτηρίζουν ως συνώνυμο της διαπλοκής. Τι απαντάτε σε αυτούς;


Όπως σας απάντησα και νωρίτερα, αντιλαμβάνομαι την πολιτική σκοπιμότητα αυτών των ενεργειών εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο πιστεύω ότι ο τρόπος είναι ιταμός και ο δρόμος ολισθηρός. Πιστεύω στον πολιτικό διάλογο που χαρακτηρίζεται από κοσμιότητα και δεν λαμβάνω μέρος σ’ αυτή τη συζήτηση.


Τι είναι ο Ολυμπιακός για εσάς; Υπήρξατε Πρόεδρός του, τόσο εσείς όσο και ο πατέρας σας…


Ο Ολυμπιακός είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, είναι η ομάδα μου. Η ενασχόλησή μου με το Σύλλογο, μου δίδαξε πολλά. Αισθάνομαι περήφανος που συνέβαλα στον εκσυγχρονισμό και την καταξίωση του Ολυμπιακού ως του μεγαλύτερου Συλλόγου στη χώρα. Πρόσφατα, παρουσιάσαμε με τον ΚΟΣΜΟ έναν οδηγό για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο Ολυμπιακός να ενσωματώσει τους 17 Παγκόσμιους Στόχους. Η μελέτη αυτή, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από όλα τα αθλητικά σωματεία, αποτελεί μια συμβολή στην ανάπτυξη της ομάδας, ενόψει της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυσή της.


Ωστόσο, σήμερα ο Ολυμπιακός διοικείται από τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος, σας κάνει έντονες επιθέσεις μέσα από τα δικά του Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τι έχετε να απαντήσετε;


ΑΠ.:Ο Ολυμπιακός είναι υπεράνω προσώπων. Υπεράνω κυβερνήσεων. Υπεράνω κομμάτων. Η κομματικοποίηση της ομάδας έρχεται σε αντίθεση με την ίδια τη φύση της. Έχω ξαναπεί ότι ο κ. Μαρινάκης είναι ψεύτης και αμόρφωτος και ότι ο τρόπος του είναι ιταμός. Εμένα με στενοχωρεί να βλέπω έναν Ολυμπιακό να χρηματοδοτεί τα γραφεία ενός πολιτικού κόμματος. Με στενοχωρεί να βλέπω έναν Ολυμπιακό να αισθάνεται ότι απειλείται από όλους και να βλέπει παντού εχθρούς. Σε πολιτικό επίπεδο, με ανησυχεί η συγκέντρωση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η συσχέτισή τους με τον Ολυμπιακό και η τοποθέτησή τους πίσω από πολιτικά σχήματα. Αυτά είναι στοιχεία Μπερλουσκονισμού. Δεν πιστεύω ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη από έναν Μπερλουσκόνι. Είναι δουλειά όλων μας να μη συμβεί αυτό.


Τον παππού σας, Πέτρο Κόκκαλη, δεν τον γνωρίσατε, όμως, πολλοί αριστεροί μεγάλωσαν έχοντάς τον ως παράδειγμα. Ποια η παρακαταθήκη που σας άφησε;


Αν και γεννήθηκα οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του, μεγάλωσα με τις ιστορίες της γιαγιάς μου, της συντρόφου του, Νίκης. Ο παππούς μου ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας που έκανε πράξη τις ιδέες του και παρέμεινε ιδεολόγος και αγωνιστής ως το τέλος της ζωής του. Η παρακαταθήκη που μου άφησε ήταν η συνολική στάση ζωής του, η βαθιά πίστη του στην επιστημονική αλήθεια και η φροντίδα για τον άνθρωπο.

Comments


bottom of page