top of page

Το μεγάλο στοίχημα είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Συνέντευξη στο dailythess.gr και τον δημοσιογράφο Φίλιππο Δεργιαδέ έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.



Κύριε Κόκκαλη φέρετε ένα όνομα με ειδικό βάρος. Γιατί υποψήφιος στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως σχολιάζετε τις επικρίσεις, ιδίως της ΝΔ, σχετικά με το όνομα σας;


Αντιλαμβάνομαι πλήρως την πολιτική αντιπαράθεση – ήταν κάτι που το περίμενα καθώς έθεσα εαυτόν στην κρίση του ελληνικού λαού. Ωστόσο μέρος της κριτικής που εισέπραξα από την αξιωματική αντιπολίτευση είχε μικροπολιτικά και κακόβουλα χαρακτηριστικά. Δεν μου ασκήθηκε

κριτική για την ουσία των θέσεων μου, αλλά για την καταγωγή και το όνομά μου. Είναι φαιδρό, πόσο μάλλον το να θεωρείται σχεδόν απαγορευτικό σε έναν άνθρωπο με οικονομική ευχέρεια να διέπεται από προοδευτικές ιδέες. Προσωπικά, δεν μου φαίνεται αντιφατικό άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα να συνεργάζονται για ένα κοινό στόχο. Για αυτό και επέλεξα να συνεργαστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και πολλοί άλλοι και άλλες στο πλαίσιο της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, για τη διαμόρφωση ενός ευρωψηφοδελτίου που φιλοδοξεί να εκφράσει και να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και την Ευρώπη.


Αν εκλεγείτε, τι θα προσπαθήσετε να προωθήσετε, ποια θέματα θέτετε ως προτεραιότητα;

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ συμμετέχω ως εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, η οποία υιοθετεί ως πολιτικό πλαίσιο τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ για το 2030, με βασικούς άξονες την ευημερία και την καλή ποιότητα ζωής για όλους, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ασφαλώς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Βασική μας επιδίωξη είναι να συνεργαστούμε με όλο το φάσμα των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για την προώθηση ριζοσπαστικών αλλαγών για την ανοικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου στην ΕΕ και τη στροφή προς ένα βιώσιμο μέλλον. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η μείωση των ανισοτήτων και η δημιουργία θέσεων εργασίας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε αν ο ΚΟΣΜΟΣ εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Στην Ελλάδα οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους ευρωπαίους «εταίρους» μας, κυρίως για τη στάση τους κατά την κρίση και στο προσφυγικό. Γιατί λοιπόν να ψηφίσει ο Έλληνας πολίτης στις ευρωεκλογές; Για ποια Ευρώπη να ψηφίσει;


Η Ευρώπη επηρεάζει καθοριστικά τις ζωές όλων μας, οπότε η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε να έχουμε λόγο για το τι πρόκειται να μας συμβεί. Στην Ευρώπη σήμερα κυριαρχεί ένα δογματικό οικονομικό καθεστώς που ακούει στο όνομα νεοφιλελευθερισμός και το οποίο έχει εξουθενώσει τις κοινωνίες και αποδυναμώσει τις οικονομίες (κυρίως του Νότου) μέσω της λιτότητας και της στρεβλής αρχιτεκτονικής του Ευρώ. Για αυτό τον λόγο παρατηρείται άνοδος της ακροδεξιάς, του σκοταδισμού και του ακραίου συντηρητισμού. Είναι χρέος όλων μας να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και να αγωνιστούμε για ένα κοινό, βιώσιμο μέλλον όπου δεν θα περισσεύει κανείς. Για αυτή την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της προόδου πρέπει όλοι και όλες να ψηφίσουμε στις εκλογές στις 26 Μάη. Από την άλλη, είναι αλήθεια πως ο περισσότερος κόσμος έχει απογοητευτεί με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μιλάμε για το μεγαλύτερο πείραμα δημοκρατικής και οικονομικής συνεργασίας, όμως αν δεν φτάνει η φωνή των ανθρώπων στα κέντρα αποφάσεων, τότε είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν πιο ενεργά στην Ε.Ε, να αντιληφθούν τι σημαίνουν στην πράξη τα κοινά ευρωπαϊκά κεκτημένα και πώς αυτά μπορούν να επεκταθούν σε τομείς όπως το καθεστώς φορολόγησης, οι κατώτατοι μισθοί, οι συμβάσεις εργασίας.


Πόσο καθοριστικό θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα;


Κατά την άποψή μου θα είναι εξόχως καθοριστικό και γι’ αυτό θεωρώ λάθος την αντίληψη περί χαλαρής ψήφου στις Ευρωεκλογές. Η Ελλάδα υπέφερε σχεδόν δέκα χρόνια από τα μνημόνια και σήμερα με πολύ κόπο και θυσίες έχει κατορθώσει να βρεθεί σε μια ανοδική τροχιά, αποκαθιστώντας σταδιακά την κοινωνική συνοχή. Δεν πρέπει να γυρίσουμε προς τα πίσω σε όλα όσα μας οδήγησαν μέχρι την κρίση και την ύφεση. Από την άλλη, πρέπει να καταλάβουμε πως βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική καμπή για το  μέλλον των κοινωνιών μας και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν τα επόμενα χρόνια δεν σεβαστούμε τα όρια του πλανήτη και δεν υιοθετήσουμε μια νέα οικονομία, η οποία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση και η δημογραφική έκρηξη, τότε μας περιμένει ένα δυσοίωνο μέλλον. Την επόμενη δεκαετία απαιτούνται γενναίες αποφάσεις τόσο σε ενωσιακό επίπεδο όσο και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Είτε θα ακολουθήσουμε έναν δρόμο βιώσιμης προόδου και συλλογικής ευημερίας, συνεργατικά και με αξιοπρέπεια, είτε θα επικρατήσει ο ακραίος συντηρητισμός με όλες τις αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές του.


Ποια είναι η γνώμη σας για το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας; Έχει προοπτική και ποια είναι αυτή; Πως σχολιάζετε τη στάση του ΚΙΝΑΛ;


Το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας αποτελεί ανάγκη, αλλά και διέξοδο για τους πολίτες που μοιράζονται τα ιδανικά μιας ανοιχτής Ευρώπης, μιας Ευρώπης που τους χωράει όλους δίχως αποκλεισμούς. Προσδοκία αυτού του μετώπου είναι να εκφράσει τους ανθρώπους που αμφισβητούν το μονόδρομο του συντηρητισμού, της οπισθοδρόμησης, του ατομισμού και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που εξαθλιώνει τις κοινωνίες και τις οδηγεί στα  σκοτεινά βάραθρα του παρελθόντος. Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, προσωπικά, περίμενα να βαδίσει με θάρρος και αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις της εποχής μας και όχι να παραμείνει εγκλωβισμένο σε πρόσωπα και καταστάσεις του παρελθόντος. Η σοσιαλδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε αναβρασμό και λαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση ευρύτερων συσπειρώσεων για την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς και τον απεγκλωβισμό της ΕΕ από τον νεοφιλελευθερισμό. Δυστυχώς, η κ. Γεννηματά δεν κινείται αναλόγως και αναλώνεται στα μικρά και τα περασμένα.

Comments


bottom of page