top of page

Το μεγάλο στοίχημα είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Συνέντευξη στο fonien.gr έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη:


Είστε εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών ΚΟΣΜΟΣ. Ποιες αρχές και αξίες θέλει να εκφράσει ο ΚΟΣΜΟΣ μέσα από τη δική σας υποψηφιότητα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία;


Ο ΚΟΣΜΟΣ είναι μία κίνηση πολιτών που εμπνέεται από τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η γλώσσα επικοινωνίας και δράσης του ΚΟΣΜΟΥ είναι οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι του ΟΗΕ, τους οποίους υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2015, 193 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι ενσωματώνουν εργαλεία μέτρησης πολιτικών για την αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του πλανήτη, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη συλλογική ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών. Στόχος μας είναι να αποτελέσουν οι Παγκόσμιοι Στόχοι την κεντρική πολιτική στρατηγική της ΕΕ και της χώρας μας. Το ευρωψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχω είναι μια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοδοξεί να εκφράσει και να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Με αυτό το σκεπτικό, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου δημοκρατικών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών, σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη. Προσερχόμαστε στην πλατιά ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που σηματοδοτεί αυτό το ψηφοδέλτιο με σκοπό να συμβάλουμε στην αναχαίτιση του ακραίου συντηρητισμού στην Ευρώπη, αλλά και στην ηχηρή ανάδειξη των Παγκόσμιων Στόχων ως κεντρική προτεραιότητα στη λήψη των αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.​


Γιατί θέλετε να εκλεγείτε αντιπρόσωπος των Ελλήνων στο Ευρωκοινοβούλιο;


Ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου ώστε να μπορέσω να προωθήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, γιατί αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Ο χρόνος πια μετράει αντίστροφα, δεν έχουμε άλλα περιθώρια να μένουμε αδρανείς. Η Ελλάδα φυσικά και δεν αποτελεί την εξαίρεση. Αν δεν δράσουμε άμεσα θα υποφέρουμε τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της αλλαγής τόσο εμείς αλλά ακόμη περισσότερο οι επόμενες γενιές, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Η διακυβερνητική επιτροπή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την τελευταία έκθεσή της, κατέστησε σαφές ότι έχουμε μόλις 11 χρόνια για να μειώσουμε στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδο όπου είναι δυνατή η συνέχεια του ανθρώπινου πολιτισμού. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης ως υπαρξιακά για το ανθρώπινο είδος και πιστεύω ότι πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ και φυσικά παγκοσμίως. Αυτό είναι το πρόσημο της υποψηφιότητάς μου και για αυτά τα θέματα θα αγωνιστώ αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους, για να τους εκπροσωπήσω στο Ευρωκοινοβούλιο.


Γιατί να ψηφίσει ο Έλληνας πολίτης στις ευρωεκλογές;


Αντιλαμβάνομαι ότι ένα κομμάτι των συμπολιτών μας έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην πολιτική και στους εκπροσώπους της και έχει απογοητευτεί με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Είναι χρέος μας, όμως, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη αυτή. Ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας είναι η αποχή. Η αποχή θα είναι «εγκληματική» για το ίδιο μας το παρόν και το μέλλον, διότι σε αυτές τις ευρωεκλογές οι αντιπρόσωποί μας που θα προκύψουν θα πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια ως το 2030, το μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε. Από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα διαμορφωθεί η στρατηγική που θα κατευθύνει αύριο τις ζωές μας. Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται και αυτός ο λόγος καθρεφτίζεται στις εκλογές. Ο πρώτος σταθμός, λοιπόν, για την μετουσίωση αυτού του λόγου σε πράξη είναι οι ευρωεκλογές.


Ένα μήνυμά σας για τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου.


Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας ευλογημένος τόπος με πολλές δυνατότητες στον τομέα της γαλάζιας και αστικής ανάπτυξης. Η ΕΕ παρέχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να καταφέρουμε να αναπτύξουμε την τοπική οικονομία. Θα ήθελα να καλέσω τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές, σε όλες τις κάλπες! Κάθε άνθρωπος με την ψήφο του και την επιλογή του να διαμορφώσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα επηρεάσουν την καθημερινότητά του, τη ζωή και το μέλλον του. Προσωπικά ζητώ την ψήφο των κατοίκων της περιοχής, για να μπορέσω να παλέψω για την ηχηρή ανάδειξη των Παγκόσμιων Στόχων ως κεντρική προτεραιότητα στη λήψη των αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για μία δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη, για μια Ευρώπη στην οποία δεν θα περισσεύει κανείς.

Comments


bottom of page