top of page

Το θέμα του προσφυγικού μπορεί να απαντηθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Συνέντευξη στο Nooz.gr έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.Οι αναφορές Μητσοτάκη -από τις πρόσφατες για την 13η σύνταξη, για την επταήμερη εργασία, και το 8αωρο, έως τις παλαιότερες για το δώρο Χριστουγέννων- ήταν «λάθος διατυπώσεις» ή νεοφιλελεύθερες θέσεις που βρίσκονται στον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων που επιθυμεί να εφαρμόσει η ΝΔ;


Προφανώς όσα αναφέρετε δεν λέχθηκαν τυχαία από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε πρόκειται για «άστοχες διατυπώσεις». Πρόκειται για τις ελάχιστες φορές που ακούσαμε προγραμματικές θέσεις της ΝΔ και πράγματι αυτό που προτείνει είναι επιστροφή στη λιτότητα και την κοινωνική αναλγησία. Αν συνυπολογίσουμε ότι ταυτόχρονα σύρεται σε όλο και πιο ακραία εθνικιστικές θέσεις τότε πρόκειται για μια τραγωδία. Η ΝΔ προσπαθεί επιμελώς να κρύψει το πρόγραμμά της και για αυτό καταφεύγει σε fake news και σκληρές προσωπικές επιθέσεις, βλάπτοντας τελικά τη δημοκρατία.


Η Michelle Bachelet, πρόεδρος της Χιλής έως το 2018 και Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επεσήμανε σε πρόσφατο άρθρο της στους New York Times πως είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να σταματήσει την κλιματική αλλαγή. Ποια είναι η θέση σας και πως σκοπεύετε να κινήσετε τα ευρωπαϊκά νήματα σε μία τόσο επείγουσα κατάσταση;


Έτσι ακριβώς είναι, βρισκόμαστε πλέον στο σημείο μηδέν. Αν τα επόμενα χρόνια δεν σεβαστούμε τα όρια του πλανήτη και δεν υιοθετήσουμε άμεσα μια νέα οικονομία, η οποία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση και η δημογραφική έκρηξη, τότε δεν υπάρχει μέλλον για τις επόμενες γενιές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει άμεσα να διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των 17 παγκόσμιων στόχων έως το 2030, αλλά και να προωθήσει με όλες τις δυνάμεις της τη στρατηγική «Clean Planet For All» για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα ως το 2050. Αυτή είναι η πιο δύσκολη μάχη του καιρού μας και δεν έχουμε καθόλου χρονικά περιθώρια, κάθε καθυστέρηση είναι επιζήμια. Η προστασία του περιβάλλοντος σήμερα δεν νοείται ως προστασία του πλανήτη -έχουμε ξεφύγει πλέον από αυτό- αλλά ως προστασία του ανθρώπινου είδους. Δεν προσπαθούμε να σώσουμε τον πλανήτη, αλλά τον άνθρωπο που κατοικεί σε αυτόν.  


Οι αντιστάσεις είναι πολλές και τα παγκόσμια συμφέροντα ακόμα περισσότερα. Γιατί ένας Έλληνας ευρωβουλευτής θα μπορέσει να ταράξει τα νερά και σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον;


Καταρχάς, να σας πω πως δεν αισθάνομαι μόνος στην προσπάθεια να προωθήσουμε τους 17 Παγκόσμιους Στόχους βιώσιμης ανάπτυξης στην κεντρική πολιτική ατζέντα.

Έχουμε αξιόλογους συμμάχους στον πόλο που σχηματίζεται από την Αριστερά, την Κεντροαριστερά και τους Πράσινους στην Ευρώπη. Όλοι μαζί θα αντιπαρατεθούμε στη σκοταδιστική δεξιά και τις ακραίες οικονομικές πολιτικές λιτότητας που έχουν φέρει τους ανθρώπους του στα όρια της εξαθλίωσης. Στην επόμενη Ευρωβουλή θα δοθούν, συλλογικά, σκληρές μάχες αναφορικά με το πως θα πορευτεί η Ευρώπη μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις μέχρι το 2030. Για να τα καταφέρουμε απαιτούνται ευρύτερες συγκλίσεις προοδευτικών δυνάμεων.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ζητήσετε την ψήφο των πολιτών για την Ευρωβουλή; Τι διαφορετικό κομίζετε και ποιο είναι το όραμά σας για την Ευρώπη;


Ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου, διότι όπως σας είπα βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική καμπή της Ιστορίας. Η βασική μου προσδοκία είναι να διεκδικήσουμε μια ανοιχτή  Ευρώπη που τους χωράει όλους δίχως αποκλεισμούς και να εκπροσωπήσουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που αμφισβητούν το μονόδρομο του συντηρητισμού, της οπισθοδρόμησης, του ατομισμού και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που εξαθλιώνει τις κοινωνίες. Ως πολιτική κίνηση «Κόσμος» στεκόμαστε στο πλευρό εκείνων που σχεδιάζουν ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου, νέων τεχνολογιών και νεοφυών επιχειρήσεων, συνεργασίας, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης.


Σχετικά με το χάσμα των απόψεων, αλλά κυρίως τη βραδύτητα των κρατών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των εξαγγελιών για αύξηση της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, ποια νομίζετε ότι πρέπει να είναι η στάση των προοδευτικών δυνάμεων στο νέο ευρωκοινοβούλιο;


Η λύση το έχω πει πολλές φορές αυτή την περίοδο είναι να υπάρξει πιο ουσιαστική συμμετοχή της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα -η Ελλάδα αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση μόνη της. Το θέμα του προσφυγικού μπορεί να απαντηθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης πρέπει να έχει λόγο στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής.

Τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά το 2015, βλέπουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που βλέπουν τους ανθρώπους ως εμπορεύματα, εργαλειοποιώντας το φόβο και επενδύοντας στη ρητορική του μίσους. Εμείς βρισκόμαστε απέναντί τους και πιστεύουμε σε έναν κόσμο που δεν περισσεύει κανείς. Την ίδια στιγμή βέβαια είναι εξαιρετικά επείγον για την Ευρώπη να επεξεργαστεί μία ρεαλιστική και βιώσιμη πολιτική για το προσφυγικό, με προτεραιότητα την υποστήριξη με πόρους σε περιοχές που επιβαρύνονται περισσότερο.

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής.


Αν θα είχατε τη δυνατότητα να επιλέξετε έναν υποψήφιο από άλλο ευρωψηφοδέλτιο, ποιος θα ήταν;


Θα με συγχωρήσετε, αλλά δεν θα επιλέξω.


Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει κατά ένα μεγάλο βαθμό και τον νικητή των εθνικών εκλογών;


Δεν μπορώ να γνωρίζω, δεν είμαι μελλοντολόγος. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Το βέβαιο είναι πως σε κάθε κάλπη υπάρχει διαφορετικό διακύβευμα, συνεπώς, κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος να συγχέουμε τις ευρωεκλογές με τις εθνικές εκλογές ή τις δημοτικές.

Comments


bottom of page