top of page

Το διακύβευμα σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι η ίδια η ευρωπαϊκή οντότητα

Συνέντευξη στο elculture.gr έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.Στα 25 χρόνια ενεργής συμμετοχής στην κοινωνική δράση για τον άνθρωπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχετε πάρει μέχρι τώρα;


Ότι το πιο κρίσιμο ζητούμενο και αυτό που πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας είναι να δημιουργούμε, να ενισχύουμε και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των ανθρώπων στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα.


Τι σας έκανε να περάσετε στο επόμενο μεγάλο βήμα επιχειρώντας να μπείτε με τον «ΚΟΣΜΟ» στην Ευρωβουλή;


Οι ιστορικές στιγμές που διανύουμε. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υπαρξιακό δίλημμα: είτε θα ακολουθήσουμε έναν δρόμο βιώσιμης προόδου και συλλογικής ευημερίας, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, είτε θα βαδίσουμε το δρόμο του σκοταδισμού και του ακραίου συντηρητισμού με όλες τις αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Το διακύβευμα σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι η ίδια η ευρωπαϊκή οντότητα. Αν κυριαρχήσει η ακροδεξιά, τότε φοβάμαι πως μας περιμένει ένα δυσοίωνο μέλλον με καταστροφικές συνέπειες τόσο για εμάς όσο κυρίως για τις επόμενες γενιές, οι οποίες θα ζήσουν σε πολύ χαμηλότερα βιοτικά επίπεδα από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα και σε περιόδους ακόμα μεγαλύτερων κοινωνικών ανισοτήτων.


Τι σας δίδαξε η Σύγχρονη Ιστορία στις πανεπιστημιακές σπουδές σας και τι βρήκατε τελικά στην πράξη;


Η μελέτη της ιστορίας είναι πολύ χρήσιμος σύμβουλος σε οποιαδήποτε πράξη. Μας μαθαίνει ότι για κάθε δεδομένη στιγμή υπάρχουν πολλαπλά μέλλοντα που μπορούμε να υπηρετήσουμε.


Μιλήστε μας για τις λέξεις κλειδιά, τις αρχές της κίνησης πολιτών «ΚΟΣΜΟΣ» και πώς εσείς οραματίζεστε να τις υλοποιήσετε;


Οι άνθρωποι που πήραμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της κίνησης πολιτών «ΚΟΣΜΟΣ» έχουμε πολυετή κοινωνική δράση σε περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και σε επιστημονικούς τομείς που αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το πολιτικό μας πρόταγμα αφορά τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ, τους οποίους υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2015, 193 κράτη, ανάμεσα σε αυτά και η Ελλάδα. Βασικοί άξονες αυτού του οδικού χάρτη για το μέλλον αποτελούν η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η ευημερία όλων των πολιτών. Θέματα που θα μας απασχολήσουν εντόνως την επόμενη δεκαετία.


Από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ποιος είναι αυτός που αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για εσάς ή επιθυμείτε να αφοσιωθείτε/παλέψετε περισσότερο σ’ αυτόν;


Κοιτάξτε, ο καθένας από τους Παγκόσμιους Στόχους, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία και ο ένας συμπληρώνει τον άλλον με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε κάποιος να τους δει ως ένα πλέγμα, με βάση το οποίο πρέπει να δράσουμε συνολικά. Το μείζον είναι να θέσουμε άμεσα τους Παγκόσμιους Στόχους στην κεντρική πολιτική ατζέντα -έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο. Αν τα επόμενα χρόνια δεν σεβαστούμε τα όρια του πλανήτη και δεν υιοθετήσουμε άμεσα μια νέα οικονομία, η οποία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση και η δημογραφική έκρηξη, τότε θα σηματοδοτηθεί η αρχή μιας εξαιρετικά επώδυνης εποχής.


Στα χρόνια που βρίσκεστε από το 2014 στην τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης του Πειραιά, ποια πιστεύετε ότι είναι η πρώτη ανάγκη τη πόλης και με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να καλυφθεί;


Η ανάγκη της πόλης του Πειραιά, όπως και κάθε πόλης είναι η ενεργή συμμετοχή και συνεργασία όλων των φορέων της πόλης προς ένα κοινό μέλλον και αυτό το μέλλον μάς το δείχνουν οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι και η εφαρμογή τους στην αστική ανάπτυξη μέσω της Νέας Αστικής Ατζέντας.


Πώς θεωρείτε ότι θα βγει η Ευρώπη από αυτές τις εκλογές;


Ευελπιστώ πως θα ενισχυθεί η Ευρώπη των συνεργασιών, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συμφωνίας πάνω σε ένα κοινό όραμα. Μια Ευρώπη που θα διέπεται από τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης.


Πώς νομίζετε ότι μπορεί ένας νέος πολιτικός να καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού παρά την επικρατούσα πολιτική απάθεια καθώς και την απώλεια της κοινωνικής και της πολιτικής εμπιστοσύνης του καιρού μας.


Μιλώντας απλά ελληνικά.


Με τρεις λέξεις πώς νομίζετε ότι μπορεί να προχωρήσει ο κόσμος;


Μπροστά με θάρρος.

Comments


bottom of page