top of page

Τεράστια πρόκληση είναι να καταφέρουμε να αναπτύξουμε την τοπική οικονομία

Άρθρο του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπροσώπου της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρου Κόκκαλη στο epirusonline.gr.


Ταξιδεύοντας ανά την ελληνική επικράτεια, το τελευταίο διάστημα, παρατηρώ πως αρκετοί συμπολίτες μας, αν και προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα, καταλήγουν όλοι στην εξής επισήμανση: η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει να αναδείξει τη θετική επίδρασή της στη ζωή των ανθρώπων.


Πράγματι. Το έλλειμμα δημοκρατίας στη θεσμική οργάνωση της Ε.Ε καθώς και οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν με αυταρχικό τρόπο, λόγω της στρεβλής αρχιτεκτονικής του ευρώ, έχουν δημιουργήσει, ευλόγως, μια αρνητική εικόνα στα μάτια των πολιτών.


Τα κέντρα αποφάσεων φαντάζουν όχι μόνο μακρινά, αλλά συχνά και εξόχως επιθετικά, διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή. Ο μόνος τρόπος για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι η ενδυνάμωση της δημοκρατίας σε θεσμικό επίπεδο και η εφαρμογή ενός πιο αλληλέγγυου και βιώσιμου μοντέλου συνύπαρξης και συνεργασίας. Διότι, η Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει θετικά την καθημερινότητά μας, επιδρώντας στην εργασία μας, στις οικογένειές μας, στην υγειονομική μας περίθαλψη, στα ταξίδια μας, στην ασφάλειά μας και ασφαλώς στα κοινωνικά μας δικαιώματα.


Ζωτικό κομμάτι αυτής της Ευρώπης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προόδου, των νέων τεχνολογιών και των νεοφυών επιχειρήσεων, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης αποτελεί και η Ήπειρος. Ένας ευλογημένος τόπος με ατέλειωτες δυνατότητες τόσο στον αγροδιατροφικό τομέα, όσο και στον φυσιολατρικό και όχι μόνο τουρισμό. Για εμάς είναι τεράστια πρόκληση και προσωπικό στοίχημα να καταφέρουμε να αναπτύξουμε την τοπική οικονομία ώστε να σταματήσει η Ήπειρος να είναι μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Τα εργαλεία και οι πόροι υπάρχουν -το μόνο που χρειάζεται είναι σχέδιο, συνεργασία και πίστη στις δυνάμεις μας.

Βεβαίως, η επόμενη μέρα χρειάζεται έναν έξυπνο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, βιώσιμο και ανανεωμένο αγροδιατροφικό τομέα, που θα διασφαλίζει την παραγωγή οικονομικά προσιτών και υψηλής ποιότητας θρεπτικών τροφίμων και θα ενισχύσει τον κοινωνικοοικονομικό ιστό της περιοχής. Την ίδια στιγμή, ως κίνηση πολιτών ΚΟΣΜΟΣ, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το θέμα της διεξαγωγής ερευνών για υδρογονάνθρακες στο νομό Ιωαννίνων. Είμαστε αντίθετοι στις εξορύξεις, όχι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει κάποιο όφελος για τη χώρα μας σε χρόνους που θα υπάρχει ακόμα ζήτηση για τέτοια καύσιμα, αλλά και γιατί δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να καίμε κοιτάσματα υδρογονανθράκων.


Κλείνοντας, θα ήθελα να καλέσω τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές, σε όλες τις κάλπες. Κάθε άνθρωπος με την ψήφο του και την επιλογή του μπορεί να διαμορφώσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα επηρεάσουν την καθημερινότητά του, τη ζωή και το μέλλον των ανθρώπων του. Προσωπικά, ζητώ την ψήφο των κατοίκων της Ηπείρου, για να μπορέσω να παλέψω για την ηχηρή ανάδειξη των Παγκόσμιων Στόχων ως κεντρική προτεραιότητα στη λήψη των αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για μία δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη, για μια Ήπειρο που δεν περισσεύει κανείς.

Comments


bottom of page