top of page

Στην Ελλάδα πρέπει να αντιληφθούμε τις δυνατότητες που έχει η συμμετοχή μας στην ΕΕ

Συνέντευξη στο epiruspost.gr έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.


Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική;


Ασχολούμαι πάνω από δέκα χρόνια με τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης γύρω αυτά τα θέματα. Τα τελευταία 5 χρόνια είχα την τιμή να υπηρετήσω τον Πειραιά από τη θέση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου του Δήμου Πειραιά για την επιχειρηματικότητα, την τοπική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές αποτελεί συνέχεια της κοινωνικής και πολιτικής μου δράσης γύρω από φλέγοντα ζητήματα τα οποία αποκτούν υπαρξιακό πλέον χαρακτήρα για τις κοινωνίες μας. Ως εκ τούτου, θέλω να συμβάλω ώστε να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα. Αισθάνομαι μέρος μιας παγκόσμιας στροφής και ενός παγκόσμιου κινήματος που αποκτά ολοένα περισσότερο φωνή στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών και  στις απόψεις της κα. Κορτέζ, του κ. Ρουρκ και του κ. Σάντερς στις ΗΠΑ. Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας, η οποία θέτει, ανάμεσα σε άλλα, το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων σε μια κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης, συμβαδίζει με τις δικές μου προτεραιότητες, όσο και με αυτές της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ που εκπροσωπώ στο ψηφοδέλτιο. Πιστεύω ότι μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα κανείς δεν μπορεί να μένει αδρανής.


Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών για την ανάδειξη ευρωβουλευτών;


Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βρίσκονται στο πιο καθοριστικό σταυροδρόμι στη σύγχρονη ιστορία της ΕΕ. Ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019 ως Ευρωπαίοι πολίτες βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υπαρξιακό δίλημμα: είτε θα ακολουθήσουμε έναν δρόμο βιώσιμης προόδου και συλλογικής ευημερίας, συνεργατικά, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη ή τον δρόμο του ακραίου συντηρητισμού με όλες τις αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, αλλά και με κρίσιμες επιπτώσεις και κόστος για τον πλανήτη. Η πολιτική κίνηση ΚΟΣΜΟΣ, την οποία εκπροσωπώ, τοποθετείται με σαφήνεια υπέρ της επιλογής της προόδου. Πέρα και έξω από εσωστρεφείς και άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις που οδηγούν στην αδράνεια, ο ΚΟΣΜΟΣ πρεσβεύει, ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, την υιοθέτηση των Παγκόσμιων Στόχων του ΟΗΕ για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού συμβολαίου της ΕΕ. Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι μία νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, τότε υπάρχει ελπίδα να κινηθεί η Ευρώπη σε μία διαφορετική κατεύθυνση. Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν προς αυτή την κατεύθυνση, τότε φοβάμαι θα έχουμε μπροστά μας ένα θλιβερό μέλλον. Και αυτό το μέλλον θα έχει συνέπειες στις επόμενες γενιές, οι οποίες θα ζήσουν σε πολύ χειρότερες συνθήκες από αυτές που γνωρίζουμε σήμερα.


Οι ευρωεκλογές γίνονται μέσα σε κλίμα μεγάλης πόλωσης. Μήπως όμως αδικούνται καθώς η συζήτηση για την Ευρώπη και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ελάχιστη.


Σε ένα βαθμό έχετε δίκιο. Η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα διεξάγεται κατά κύριο λόγο με όρους λεκτικής υπερβολής και πόλωσης, και δεν επιτρέπει την ανταλλαγή επιχειρημάτων και σύγκριση προγραμμάτων αναφορικά με το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Ωστόσο, οι συζητήσεις μου με τους ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα μου δείχνουν ότι υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για την πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη περίοδο τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο. Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι ότι ένα κομμάτι των συμπολιτών μας έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην πολιτική και στους εκπροσώπους της, κυρίως λόγω αυτών που ανέφερα στην αρχή αναφορικά με το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι χρέος μας, όμως, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη αυτή. Ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας είναι η αποχή. Η κάθε κάλπη είναι διαφορετική και είναι σημαντικό να αντιληφθούμε το διακύβευμα της κάθε μίας. Είναι κρίσιμο να υπάρξει μαζική συμμετοχή των συμπολιτών μας, ώστε να διαμορφώσουν με την ψήφο τους τις τοπικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή μας Δημοκρατία.


Που αποδίδετε τις συνεχείς επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας και παραγόντων της προς το πρόσωπό σας.


Οι συνεχείς επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας εναντίον μου συνιστούν μία κακή και φαιδρή πρακτική που εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα. Υπάρχουν πραγματικά επίδικα στην εποχή που ζούμε, η κλιματική κρίση, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η διασφάλιση της δημοκρατίας μας. Όσον αφορά εμένα, έχω συγκεκριμένες αποσκευές, τη θητεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους αγώνες που δίνω χρόνια τώρα ενάντια στην κλιματική κρίση και την δουλειά μου στον Ολυμπιακό. Θεωρώ, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, αν επιθυμούσε να μου ασκήσει κριτική με πολιτικούς όρους, θα μπορούσε να ανατρέξει στην προσωπική μου διαδρομή και όχι να χρησιμοποιεί fake news,  παρωχημένα επιχειρήματα και ανακρίβειες.


Ποδόσφαιρο και πολιτική… Έχουν κοινά;


Το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να συνδέεται με την πολιτική, έχουν διαφορετική στοχοθεσία και διαφορετικούς ρόλους. Ωστόσο, έχουν το κοινό ότι για να επιτύχεις αποτελέσματα, πρέπει να αγωνιστείς συλλογικά, να λειτουργείς στο πλαίσιο μίας ομάδας, να έχεις επιμονή και να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις.


Πως θα βλέπατε τον εαυτό σας ως ευρωβουλευτή; Τους έχουμε απαξιωμένους στην Ελλάδα;


Εκτιμώ ότι στην Ελλάδα πρέπει να αντιληφθούμε τις δυνατότητες που έχει η συμμετοχή μας στην ΕΕ και την ευθύνη που έχουν οι αντιπρόσωποί μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Η δουλειά των Ευρωβουλευτών δεν είναι να αποσύρονται στις Βρυξέλλες. Δουλειά τους είναι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και να φέρνουν πίσω στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και πολιτικά και οικονομικά, μας παρέχει χρήσιμα εργαλεία για να αλλάξουμε ριζικά το μοντέλο της οικονομίας μας. Ως εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών ΚΟΣΜΟΣ, θέλω να εκφράσω στο Ευρωκοινοβούλιο την άποψη για έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Μέσα από την καινοτομία και την νέα τεχνολογία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματική κρίσης και να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και βιώσιμο κόσμο για την επόμενη γενιά. Στο Δήμο Πειραιά ήμουν επικεφαλής για το σχεδιασμό της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας που απέφερε γύρω στα 80 εκατομμύρια στο Δήμο. Είδα, λοιπόν, ότι η ΕΕ παρέχει πολλές ευκαιρίες. Υπάρχουν χρηματοδοτικά και εκπαιδευτικά εργαλεία, που με τη σωστή αξιοποίηση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόοδο του τόπου μας. Πιστεύω στη χώρα μου, πιστεύω στους ανθρώπους της και για αυτό θέλω να βρίσκομαι στο Ευρωκοινοβούλιο. Ζητάω να μου δοθεί η ευκαιρία αυτή, για να μπορέσω να αξιοποιήσω καλύτερα τις ευκαιρίες πού μας δίνει η συμμετοχή μας.


Ένα μήνυμά σας για τους Ηπειρώτες.


Η Ήπειρος είναι ένας ευλογημένος τόπος με πολλές δυνατότητες τόσο στον αγροδιατροφικό τομέα, όσο και στον φυσιολατρικό και όχι μόνο τουρισμό. Είναι μεγάλη πρόκληση να καταφέρουμε να αναπτύξουμε την τοπική οικονομία ώστε να σταματήσει η Ήπειρος να είναι από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης και να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Υπάρχουν τα εργαλεία και οι πόροι. Αυτό που χρειάζεται είναι σχέδιο, συνεργασία και πίστη στις δυνάμεις μας. Εμείς ως ΚΟΣΜΟΣ παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το θέμα της διεξαγωγής ερευνών για υδρογονάνθρακες στο νομό Ιωαννίνων. Είμαστε αντίθετοι στις εξορύξεις,  όχι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει κάποιο όφελος για τη χώρα μας σε χρόνους που θα υπάρχει ακόμα ζήτηση για τέτοια καύσιμα αλλά και γιατί δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να καίμε κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Πρέπει, λοιπόν, να σταματήσουμε τις εξορύξεις στην Ελλάδα, όπως σταμάτησαν και στην Ευρώπη.

Τέλος, θα ήθελα να καλέσω τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές, σε όλες τις κάλπες! Κάθε άνθρωπος με την ψήφο του και την επιλογή του να διαμορφώσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα επηρεάσουν την καθημερινότητά του, τη ζωή και το μέλλον του. Προσωπικά ζητώ την ψήφο των κατοίκων της Ηπείρου, για να μπορέσω να παλέψω για την ηχηρή ανάδειξη των Παγκόσμιων Στόχων ως κεντρική προτεραιότητα στη λήψη των αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για μία δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη.

Comments


bottom of page