top of page

Στην Ελλάδα, οι πρόωροι θάνατοι από ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν φτάσει τις 15.000 το χρόνο.



Δήλωση του ευρωβουλευτή του Syriza European Parliament, Πέτρου Κόκκαλη, με αφορμή την αποδοχή της Αναφοράς που είχαν συντάξει το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) και αφορούσε τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου και την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Το θέμα έγινε αποδεκτό και παραπέμπεται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου το πόρισμα της οποίας θα επανέλθει στην Επιτροπή Αναφορών για την τελική κρίση.


«Στην Ελλάδα, οι πρόωροι θάνατοι από ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν φτάσει τις 15.000 το χρόνο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περισσότερους από 1 στους 10 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα.

Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η πόλη του Βόλου αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως από την τσιμεντοβιομηχανία και την καύση σκουπιδιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να εφησυχάζει, στη βάση «πληροφοριών που διαθέτει», αλλά να μελετήσει το πρόβλημα, να ακούσει τις καταγγελίες της κοινωνίας των πολιτών, να δει τις πανεπιστημιακές μετρήσεις και να διενεργήσει τους δικούς της ελέγχους, προτού διαμορφώσει άποψη για το αν υπάρχει παραβίαση ή όχι, όπως κι αν οι εθνικές αρχές συμμορφώνονται. Στην πολύ-αναμενόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για την ποιότητα του αέρα θα θέλαμε να δούμε αυστηρότερα όρια και συστηματικούς ελέγχους, γιατί δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές πόλεις που υποφέρουν από ανεξέλεγκτη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τέλος, εκτός από τον Βόλο έχουν αναφερθεί σημαντικά προβλήματα αέριας ρύπανσης στον Πειραιά, την Πάτρα, την Σύρο και αλλού. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί και στη χώρα μας ένα αξιόπιστο δίκτυο σταθμών μέτρησης που θα παρέχει στους πολίτες ανοικτά, συνεχή και κατανοητά δεδομένα για την δημόσια υγεία.»

コメント


bottom of page