top of page

Στην εκπομπή του Γιάννη Κολλάτου "Θεσσαλών Γη" στο Θεσσαλία Τηλεόραση.



Η Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στην αναθεώρηση σε 3 κομβικά σημεία στην #ΕΕ.

  • Το ζήτημα της κοινής οργάνωσης της άμυνας και ως εκ τούτου της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

  • Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας.

  • Το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και αυτονομίας.

Στο θέμα της ενέργειας έχουμε τη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτρτοπής για τη σταδιακή αλλά γρήγορη απεξάρτηση από τις Ρώσικες πηγές ενέργειας (πλήρη απεξάρτηση έως το 2030, και μείωση κατά 2/3 για φέτος).


Η Ευρώπη από την αρχή της Ρώσικης εισβολής έχει πληρώσει περίπου 9,5 δις ευρώ στη Ρωσία για εισαγωγές άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στην πραγματικότητα χρηματοδοτούμε σε μεγάλο βαθμό την πολεμική μηχανή.


Θα πρέπει να επιταχύνουμε την Πράσινη Μετάβαση με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς βασίζεται σε πρώτες ύλες οι οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη φθηνότερα και δεν αποτελούν αντικείμενο χρηματιστηριακής αγοράς.


Για το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας, η Ευρώπη θα πρέπει να κοιτάξει την ευρωπαϊκή αυτάρκεια σαν σύνολο και όχι κάθε χώρας ξεχωριστά όπως στην περίπτωση της πανδημίας.


Ο στόχος της νέας ΚΑΠ είναι η Ευρώπη να έχει τα καλύτερα τρόφιμα στον κόσμο και η Ελλάδα μπορεί να έχει τα καλύτερα τρόφιμα στην Ευρώπη.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί την αρχαιότερη και τη μοναδική ίσως κοινή πολιτική της #ΕΕ. Κάθε Κράτος Μέλος οφείλει να συντάξει μέσα από έναν ευρύ διάλογο το Εθνικό Στρατηγικό του Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο διάλογος δεν έγινε όπως θα έπρεπε και αυτό είναι προβληματικό καθώς η νέα ΚΑΠ αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, αφού σαν χώρα έχουμε μεγάλες ιδιαιτερότητες και πλεονεκτήματα που ταιριάζουν στο είδος παραγωγής τροφίμων που θέλει να φέρει η νέα αυτή κοινή πολιτική.

Ο στόχος της νέας ΚΑΠ είναι η Ευρώπη να έχει τα καλύτερα τρόφιμα στον κόσμο και η Ελλάδα μπορεί να έχει τα καλύτερα τρόφιμα στην Ευρώπη.


Το κράτος έχει την ευθύνη να προστατέψει την υγεία και τις περιουσίες των πολιτών από τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης.


Είναι μία στιγμή που πρέπει να αναδιατάξουμε συνολικά την αγροτική οικονομία για να προσαρμοστούμε σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα.


Αυτή η μετάβαση δεν πρόκειται να γίνει αναίμακτα αλλά πρέπει να γίνει δίκαια και αυτό θα εξασφαλιστεί μόνο με διαφάνεια και διάλογο.


Ένα μεγάλο ζήτημα είναι η Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και αυτό αφορά πρωτίστως ως οικονομική δραστηριότητα την αγροτική παραγωγή. Η Προσαρμογή αποτελεί ζήτημα Κλιματικής Δικαιοσύνης και δεν μπορεί να είναι μόνο δουλειά της αγοράς. Το κράτος έχει την ευθύνη να προστατέψει την υγεία και τις περιουσίες των πολιτών από τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης.



Η εξέλιξη της Κλιματικής Κρίσης είναι δεδομένη. Το ζήτημα είναι αν εμείς θα προχωρήσουμε τακτικά ή άτακτα. Θα πρέπει να αποφύγουμε το κλιματικό χάος και να πετύχουμε μια ομαλή και δίκαιη μετάβαση με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι την αγορά.


Είναι μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα εθνικό χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εαν δούμε στην πραγματικότητα τις χωροταξικές ανάγκες που απαιτούνται είναι πολύ μικρές και ανάξιες λόγου, αρκεί να τοποθετηθούν σωστά με σεβασμό στη βιοποικιλότητα.

コメント


bottom of page