top of page

Στην εκπομπή της ΕΡΤ "Συμβαίνει στην Ευρώπη", για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Στην εκπομπή της ΕΡΤ "Συμβαίνει στην Ευρώπη", με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαγεωργίου και Κλειώ Νικολάου τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του Syriza European Parliament, Πέτρος Κόκκαλης, για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Πρέπει να παραδεχτούμε την αδυναμία της Ευρώπης να τοποθετηθεί σε αυτή τη σύγκρουση, σε ένα κόσμο που έχει αλλάξει δραματικά. Έχουμε έναν γείτονα στα ευρωπαϊκά μας σύνορα που είναι αναθεωρητής, με εκπεφρασμένες αυτοκρατορικές βλέψεις και φιλοδοξίες, με πυρηνικές δυνατότητες, αλλά και τη δυνατότητα να κρατήσει την Ευρώπη σε μία ενεργειακή ομηρία." Ο ευρωβουλευτής ανέφερε πως ό,τι παρακολουθούμε έχει μία προετοιμασία πολλών ετών, από το 2014, προκειμένου η Ρωσία να μπορεί να αντέξει μία τέτοια σύγκρουση και τις συνακόλουθες "κυρώσεις που δεν μπορούμε να επιβάλλουμε, αφού μιλάμε για εμπάργκο εξαγωγών ενέργειας προς τη Ρωσία, την ώρα που οι ίδιοι είμαστε εξαρτημένοι από τις εισαγωγές".

"Αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει η ΕΕ στην ενεργειακή απεξάρτησή της από το φυσικό αέριο" Ο Πέτρος Κόκκαλης έκανε έναν παραλληλισμό με την πανδημία, λέγοντας πως "όπως αντιληφθήκαμε πως χρειαζόμασταν μία κοινή πολιτική Υγείας στην Ευρώπη, έτσι θα αντιληφθούμε τώρα πως χρειαζόμαστε μία κοινή πολιτική Άμυνας, με ταχύτητες σαν αυτές που επιδεικνύει η πολεμική βιομηχανία στις κινήσεις της. Είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει η ΕΕ στην ενεργειακή απεξάρτησή της από το φυσικό αέριο και το αέριο γενικότερα, να επιταχύνει τις προσπάθειες ενόψει του επόμενου χειμώνα για την μείωση των ενεργειακών αναγκών μέσα από την εξοικονόμηση και την υψηλότερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας." Είναι θέση του ευρωβουλευτή το πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, αντί της πολιτικής των επιχορηγήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση, αφού και αυτές βγαίνουν από την τσέπη του φορολογούμενου καταναλωτή.

"Παρακολουθούμε το τέλος του τέλους της Ιστορίας"

"Παρακολουθούμε' το τέλος του τέλους της Ιστορίας'. Βλέπουμε μία ήττα της Δύσης 30 χρόνια μετά τη νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο, όταν είχαμε την ευκαιρία και την ευθύνη ενδεχομένως να θεμελιώσουμε τις συνθήκες Δημοκρατίας και ευημερίας στα πρώην Σοβιετικά κράτη, αλλά τελικά συνέβη το αντίθετο. Ακολουθήσαμε το δόγμα του σοκ, λεηλατήσαμε τις οικονομίες τους, δημιουργήσαμε τεράστιες ανισότητες και αυταρχικά καθεστώτα τα οποία εξαπλώνονται στην Ινδία, την Κίνα, την Τουρκία, την Πολωνία, το καθεστώς Ορμπάν και γενικότερα μία σειρά από εύθραυστες δημοκρατίες στο μετα-σοβιετικό χώρο, οι οποίες ομνύουν περισσότερο τα καθεστώτα τύπου Ρωσίας, με άρνηση της ανεξαρτησίας του Τύπου και της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας του Λόγου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, το δικαιωμάτων της γυναίκας."

"Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας"

"Πρέπει να συγκροτηθούμε γύρω από τις ευρωπαϊκές αξίες, να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, να εμβαθύνουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση και αυτονομία και άρα περισσότερες δυνατότητες που θα βασίζονται στην Ευρώπη. Αυτή ελπίζω να είναι και η κατεύθυνση του Ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου στη συνεδρίαση της 1ης Μαρτίου".

Τέλος ο ευρωβουλευτής τονίζει πως πρέπει να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και να διασφαλίσουμε την αποσόβηση μίας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Comments


bottom of page