top of page

Στεκόμαστε απέναντι σε ιδεολογίες που διαρρηγνύουν το κοινωνικό συμβόλαιο

Συνέντευξη στο ilialive.gr έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.


Η υποψηφιότητά σας ήταν μια έκπληξη για πολλούς. Αλήθεια, ποια είναι η σχέση σας με την Αριστερά;


Καταρχάς, να σας πω πως αυτοί που με γνωρίζουν δεν εξεπλάγησαν. Η Αριστερά είναι μέρος της οικογενειακής μου παράδοσης -μεγάλωσα σε ένα βαθιά δημοκρατικό περιβάλλον, με ισχυρές αναφορές στους αγώνες της. Πολλοί αναφέρονται στον παππού μου, τον Πέτρο Κόκκαλη, ένα παράδειγμα αγωνιστή του Κομμουνιστικού Κόμματος, ανάμεσα σε πολλά άλλα, του οποίου φέρω το όνομα του και είναι μεγάλη τιμή. Βέβαια, εγώ έχω τη δική μου διαδρομή και ζητώ να κριθώ από το σύνολο των δικών μου πράξεων και αποτελεσμάτων. Η προσφορά των ανθρώπων δεν σχετίζεται με την καταγωγή τους, αλλά με το τι κάνουν, πόσο συμβάλλουν στην κοινή υπόθεση με τη δική τους δράση.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έχω την αίσθηση πως δεν είδαν όλοι με καλό μάτι τη συμμετοχή σας στο Ευρωψηφοδέλτιο...


Ο ΣΥΡΙΖΑ ως μια μεγάλη, πολυσυλλεκτική παράταξη ορθώς άνοιξε τη συζήτηση στο εσωτερικό του ως προς τη συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας. Μπορώ να σας πω ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ με υποδέχθηκε ως εκπρόσωπο της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ στο ευρωψηφοδέλτιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, με σεβασμό και αγάπη.


Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την Ελλάδα σε συνάρτηση με την Ευρώπη;


Δεν χωρά αμφιβολία πως η παρατεταμένη κρίση που βίωσε η Ελλάδα, με την εφαρμογή σκληρών πολιτικών λιτότητας, οδήγησαν στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην υποβάθμιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Η Ελλάδα δεν διαφέρει από την υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζει και αυτή το ζήτημα της σκοταδιστικής ακροδεξιάς απειλής που τροφοδοτήθηκε από την κρίση. Η απειλή είναι παρούσα. Δε χρειάζεται να πάμε μακριά. Δείτε τι συμβαίνει δίπλα μας με τις πολιτικές που ακολουθεί ο Σαλβίνι. Στο πλαίσιο αυτό και απέναντι στην εδραίωση αυτού του κοσμομηδενιστικού πόλου διακυβέρνησης, υπάρχουν οι προοδευτικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι επερχόμενες εκλογές και ο αυριανός σχηματισμός του Ευρωκοινοβουλίου θα καθορίσει το μέλλον μας, καθότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα διαμορφώσουν σημαντικά τις πολιτικές που θα κληθεί να εφαρμόσει η χώρα μας. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας, των εγγονιών μας καθώς και η αξιοπρέπειά μας ως μια γενιά ανθρώπων, οι οποίοι μπορούσαν να σώσουν τον κόσμο και δεν το έκαναν.

Τι θα λέγατε στον ψηφοφόρο της Ηλείας λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες;


Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ σε όσους με τιμήσουν με την ψήφο τους είναι ένας πολυμέτωπος αγώνας απέναντι στην (εγ)κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια και οδηγεί σε λεηλασία των φυσικών πόρων καθώς και στη συντριβή της κοινωνικής συνοχής, η οποία αποτελεί κοινό πλούτο για όλους μας. Θα σταθώ απέναντι σε ιδεολογίες που διαρρηγνύουν το κοινωνικό συμβόλαιο, οδηγώντας την Ευρώπη στην αγκαλιά της σκοταδιστικής και κοσμομηδενιστικής ακροδεξιάς. Διεκδικούμε μεγαλύτερη πολιτική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με λιγότερη γραφειοκρατία και μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία και φυσικά στην κοινωνική συνοχή και ευελπιστώ οι συμπολίτες μου να μου επιτρέψουν να προσφέρω τις δυνάμεις μου σε αυτή τη μάχη.

Comentarios


bottom of page