top of page

Περισσότερη δημοκρατία για μία πιο ισχυρή Ευρώπη των λαών

Συνέντευξη στο politischios.gr και τον δημοσιογράφο Παντελή Φύκαρη, έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.


Κύριε Κόκκαλη, τι είναι αυτό που κάνει έναν νέο άνθρωπο με έντονη επιχειρηματική αλλά και κοινωνική δράση να κατεβαίνει στον στίβο των ευρωεκλογών; Και γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ;


Ο βασικός λόγος που πήρα την απόφαση να κατέλθω ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές είναι η βαθιά μου πεποίθηση πως έχει έρθει η ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ηγηθεί της βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο και να περάσει άμεσα στην ευθυγράμμιση της Στρατηγικής της με τους Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών. Το επιβάλλουν οι αρχές και οι αξίες της. Ήρθε η ώρα να σεβαστούμε τα όρια του πλανήτη και να υιοθετήσουμε μια οικονομία που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θέτουν η κλιματική κρίση, η τεχνητή νοημοσύνη, το δημογραφικό. Πρέπει να το κάνουμε τώρα, αποφασιστικά, σε κάθε χώρα. Όσον αφορά την επιλογή μου να συνεργαστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το Ευρωψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχω είναι μια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοδοξεί να εκφράσει και να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Στη σημερινή εποχή, η επαγρύπνηση απέναντι στο σκοταδισμό της ακροδεξιάς και στη ρητορική του μίσους αλλά και ο αγώνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των κοινωνικών ανισοτήτων απαιτούν ευρύτερες συγκλίσεις.


Η Ελλάδα είναι μία αμιγώς νησιωτική χώρα, η μεγαλύτερη νησιωτική χώρα της Ευρώπης, στην οποία όμως τα νησιά της δεν απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς μεταχείρισης με αντίστοιχα νησιά άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Πως θα αλλάξει αυτό μέσα από την Ευρώπη;


Θα αλλάξει εφόσον αντιληφθούμε πως η πρόκληση της κλιματικής κρίσης, που για εμάς είναι μείζον ζήτημα στην πολιτική ατζέντα, είναι ταυτόχρονα και μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στους τομείς της πράσινης και της γαλάζιας οικονομίας. Τα νησιά μας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική της γαλάζιας ανάπτυξης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πρωταγωνιστήσουν διεθνώς στη γαλάζια οικονομία. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες δυνατότητες ανοίγονται μπροστά μας, αρκεί να κινηθούμε με σχέδιο και όχι με προχειρότητα καθώς και με αποφάσεις που λαμβάνονται «από τα κάτω», από τους ίδιους τους νησιώτες. 


Η μεταναστευτική κρίση, με ευθύνη και της κυβέρνησης έχει μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών. Υπάρχει σωτηρία για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Και αν ναι ποια πρέπει να είναι η λύση που θα εισηγηθεί ένας αυριανός νέος Ευρωβουλευτής;


Η λύση είναι να υπάρξει πιο ουσιαστική συμμετοχή της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα και όχι να παρατηρούνται οξύμωρα φαινόμενα όπως το να είναι κυρίαρχο θέμα η προσφυγική κρίση σε χώρες που δεν φιλοξενούν καν πρόσφυγες. Η Ελλάδα αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση μόνη της. Στα νησιά του βορειοανατολικού και ανατολικού Αιγαίου, που καλούνται να ανταποκριθούν στην πρώτη υποδοχή των ανθρώπων αυτών, τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι δυσανάλογα πολλά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ωστόσο, πιστεύω ότι το θέμα του προσφυγικού μπορεί να απαντηθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης πρέπει να έχει λόγο στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής, η οποία θα είναι κυρίαρχο θέμα στην επόμενη Ευρωβουλή. Τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά το 2015, βλέπουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που εμφανίζουν τους πρόσφυγες ως αντιπάλους και «μη ανθρώπους», εργαλειοποιώντας το φόβο και επενδύοντας στη ρητορική του μίσους. Αυτά τα κόμματα είναι σκοταδιστικά και ανορθολογιστικά και διεκδικούν να πάρουν την εξουσία στην Ευρώπη. Είναι ώρα να πάρουμε θέση. Εμείς βρισκόμαστε απέναντί τους και πιστεύουμε σε έναν κόσμο που δεν περισσεύει κανείς. Και για αυτό θα αγωνιστούμε στην Ευρώπη με εργαλείο τους 17 Παγκόσμιους Στόχους.


Η Ευρώπη για πρώτη φορά προχωρά σε εκλογές με τόσο έντονη αμφισβήτηση για την ίδια της την υπόσταση. Σε μία λαβωμένη Ευρώπη ποιο είναι το αντίμετρο ώστε οι πολίτες της να την εμπιστευθούν ξανά;


Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να αναδείξει τη θετική επίδρασή της στη ζωή των πολιτών. Τόσο το έλλειμμα δημοκρατίας στη θεσμική της οργάνωση, όσο και οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν με αυταρχικό τρόπο έχουν δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα της ΕΕ στα μάτια των πολιτών. Οι Βρυξέλλες μοιάζουν πολύ μακρινές, αδιάφορες και πολλές φορές επιθετικές για τη ζωή και τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών; Να ενδυναμώσουμε τη δημοκρατία σε θεσμικό επίπεδο και να αναδείξουμε ένα πιο αλληλέγγυο και βιώσιμο μοντέλο συνύπαρξης και συνεργασίας, παλεύοντας για ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Η Ευρώπη καλείται τα επόμενα χρόνια να αντιστρέψει το αλγεινό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί από τη δογματική προσήλωση σε νεοφιλελεύθερες οικονομικές δοξασίες και τις κοινωνικές και οικονομικές τους συνέπειες, τις οποίες αξιοποιούν οι κάθε λογής λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές.  


Γιατί ο Έλληνας να σας εμπιστευτεί ως πρόσωπο;


Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ σε όσους με τιμήσουν με την ψήφο τους είναι ένας πολυμέτωπος αγώνας απέναντι στην (εγ)κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια και οδηγεί στη λεηλασία φυσικών και ανθρώπινων πόρων καθώς και στη συντριβή της κοινωνικής συνοχής, η οποία αποτελεί κοινό πλούτο για όλους μας. Θα σταθώ απέναντι σε ιδεολογίες που διαρρηγνύουν το κοινωνικό συμβόλαιο, οδηγώντας την Ευρώπη στην αγκαλιά της σκοταδιστικής και κοσμομηδενιστικής ακροδεξιάς. Διεκδικούμε μεγαλύτερη πολιτική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με λιγότερη γραφειοκρατία και μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία και φυσικά στην κοινωνική συνοχή.

Comments


bottom of page