top of page

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει προβάδισμα στους νέους ανθρώπους

Συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής και στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.-Κύριε Κόκκαλη, ξεκινήσατε την ευρωμάχη. Κάνετε ταξίδια στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου. Αναφέρομαι στο πρόσφατο Συνέδριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη με βασικό ομιλητή τον Φρανς Τίμμερμας, υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν που έχει την στήριξη των σοσιαλδημοκρατών. Θα τον στηρίξει κι ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλού οφείλεται η συμμετοχή σας;


Kατ΄ αρχάς συμμετέχω, εδώ και χρόνια, σε σημαντικά συνέδρια κι όχι μόνο στην Ευρώπη.Πάντα με το ίδιο ενδιαφέρον, την ίδια αγωνία. Να είμαι παρών στις εξελίξεις που αφορούν τον κόσμο μας, να καταθέτω κι εγώ τις σκέψεις της συλλογικότητάς μας.

Ο Τίμμερμανς εκφράζει τη βούληση των προοδευτικών δυνάμεων για μια αλλαγή πορείας της ΕΕ προς μια βιώσιμη και αλληλέγγυα Ευρώπη. Ως «Κόσμος» συμπαρατασσόμαστε με όσες δυνάμεις αντιλαμβάνονται τα επίδικα της εποχής κι έχουν τη βούληση να δράσουν ώστε να αναχαιτιστεί η συντηρητική αναδίπλωση που βλέπουμε σε πολλές χώρες.


-Ένας πολιτικός ή ένας επιχειρηματίας μπορεί καλύτερα να κάνει πράξη το σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή;


Να κάνουμε σαφές κάτι. Οι 17 παγκόσμιοι στόχοι που συμφώνησαν 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, μαζί και η χώρα μας, δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου για να γίνουν πράξη. Είναι θέμα πολιτικής πράξης και μαζικής διεκδίκησης. Μας αφορά όλους και όλες. Από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους μας στην ευρωβουλή, έως τις τοπικές κοινωνίες και τους μαθητές. Βεβαίως έχει αξία να γνωρίζεις σε βάθος τι καλείσαι να πράξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά απαιτείται παράλληλα κι η κοινωνική στήριξη. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η πλατιά λαϊκή συμμετοχή.


-Πολλοί σκέφτονται ότι δεν είναι ανιδιοτελής η απόφασή σας να μπείτε στην πολιτική. Έχετε μια πειστική απάντηση;


Βεβαίως και δεν είναι ανιδιοτελής. Ως υπεύθυνος άνθρωπος, ως πατέρας, ως κάτοικος του κόσμου μας, εδώ και χρόνια συνειδητά αγωνίζομαι να μην παραδώσουμε καμένη Γη στις επόμενες γενιές. Αυτή είναι η ιδιοτέλειά μου. Δεν είναι κάτι μακρινό αυτό για το οποίο μιλάμε. Νιώθουμε την καυτή ανάσα της απειλής, ζούμε ήδη τις συνέπειες μιας αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων.

Κυρία Γιωτάκη, μετά από 5 χρόνια πολιτικής μου δράσης στον Πειραιά, ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, δεν θα βρεθεί ούτε ένας άνθρωπος να σας πει ότι έκανα προσωπική χρήση του αξιώματος που είχα. Δεν έχω ανάγκη να το κάνω, ούτε με αφορά αυτός ο τρόπος.

-Γιατί αλήθεια, να ψηφίσει κάποιος προοδευτικός πολίτης τον ΣΥΡΙΖΑ και να “σταυρώσει” εσάς ειδικά;


Σύριζα για δύο λόγους. Πρώτον διότι μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια και δεύτερον επειδή έλαβε την πρωτοβουλία να ανταποκριθεί στην μεγάλη ανάγκη των καιρών και να προτείνει μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων. Τώρα, όσο με αφορά, ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου διότι εκτιμώ ότι με την εμπειρία ετών στο συγκεκριμένο θέμα, έχω την ικανότητα και το πάθος να ανταποκριθώ στη σκληρή μάχη που θα δώσουμε.Γιατί αφοσιώνομαι σε αυτό που κάνω και είμαι άνθρωπος του αποτελέσματος. Εδώ που βρισκόμαστε, τα λόγια δεν αρκούν να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή ή την άνοδο ακροδεξιών αντιλήψεων. Ο ΚΟΣΜΟΣ, κι εγώ ως εκπρόσωπός τους, αποτελούμε μια επιλογή στις επικείμενες ευρωεκλογές όσων θέλουν να υπερασπιστούν τη δημοκρατίας, την κοινωνική συνοχή, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

-Δεν είστε ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχετε στην Προοδευτική Συμμαχία. Είναι η θα γίνει ο Αλέξης Τσίπρας κυρίαρχος στον χώρο της κενροαριστεράς με τους πολλούς ψηφοφόρους;


Δεν διακρίνω άλλο πρόσωπο στην κεντρική πολιτική να έχει την πρόθεση και την ικανότητα να το κάνει.

-Θα προτείνατε ιδρυτικό Συνέδριο, όπου ο κάθε σύμμαχος θα προσέλθει ως απλό μέλος για τη συγκρότηση ενός νέου προοδευτικού φορέα;


Ο νους μου είναι στην μάχη των ευρωεκλογών. Τη θεωρώ μητέρα των μαχών. Είναι ολέθριο για την Ευρώπη να ορίσουν το μέλλον μας σκοταδιστικές και μισαλλόδοξες δυνάμεις.

-Κάνατε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα στις κατ' ιδίαν συζητήσεις σας πριν λάβετε το “χρίσμα” για την ευρωβουλή;


Ανταλλαγή απόψεων είχαμε και έχουμε. Τρέφω μεγάλη εκτίμηση για όσα κατάφερε και μοιραζόμαστε κοινά οράματα και ανησυχίες για το μέλλον.

-Με λίγες φράσεις: ποιος είναι ο Πέτρος Κόκκαλης;


Όσοι με ξέρουν κυρία Γιωτάκη, καγχάζουν με την στερεότυπη εικόνα που ίσως μου αποδίδεται. Ναι, είχα τη δυνατότητα να ζήσω σπουδαίες εμπειρίες, να αποκτήσω εύρος γνώσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έζησα ή ζω σε γυάλινο κόσμο. Αν αυτό συνέβαινε, πιστέψτε με, δεν θα με έβγαζε ο δρόμος στο λιμάνι την χρονιά της μεγάλης προσφυγικής εισροής και δεν θα βρισκόμουν κι εδώ σήμερα.

-Έχετε “κατέβει” σε κομματικές συγκεντρώσεις στο παρελθόν;

Α! βέβαια, ως νεολαίος περισσότερο. Τώρα παρακολουθώ στενά την πνευματική και πολιτική του τόπου.

-Παρατηρήσατε στην εκδήλωση του Γαλατσίου, ότι υπήρχαν λιγότεροι νέοι και περισσότεροι από τις μεγαλύτερες γενιές. Ψηφίζουν όμως και οι 17ρηδες. Έχετε κατά νου τη συνταγή προσέλκυσης στην κάλπη;

Το 2030 και 2050 είναι πολύ πιο σημαντικό για ένα νέον άνθρωπο, απ΄ ότι είναι για μένα. Η γενιά του 2000 είναι αυτή που θα αντιμετωπίσει την ευκαιρία για την πρόκληση μιας ριζοσπαστικής αλλαγής του κόσμου. Αν το συνειδητοποιήσουν αυτό, και πρέπει να φροντίσουμε να συμβεί, θα ανταποκριθούν.

-ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ εκτιμάτε ότι θα έχουν προβάδισμα στους νέους;


Σύριζα πιστεύω. Οι νέοι έχουν πάντα στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον.

-Υπάρχουν προσωπικότητες στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό που θα θέλατε να συνεργαστείτε, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας;


Ικανοί υπάρχουν παντού όπως και το ανάποδο. Σε κάθε περίπτωση η ουσία της δημοκρατίας απαιτεί την πρόθεση της συνεργασίας. Γι΄αυτό κι η παγκόσμια κοινή γλώσσα που προσφέρουν οι 17 στόχοι είναι πολύτιμη.


-Μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση;


Σαφώς! Αλλά οι συνεργασίες προϋποθέτουν αλήθεια κι όχι fakenews και λαϊκισμό. Επειδή οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, το μόνο βέβαιο είναι ότι απέναντι στις περίπλοκες και απαιτητικές προκλήσεις, απαιτούνται λύσεις, όπου δεν περισσεύει κανείς. Άρα η συνεργασία είναι απαραίτητη.

-Αν δεν εκλεγείτε, θα επιστρέψετε στις επιχειρήσεις σας;


Η πολιτική δεν ασκείται μόνο στην κεντρική σκηνή. Με αυτή την έννοια δεν έφυγα από κάπου και δεν έχω κάπου να επιστρέψω. Είμαι κοινωνικά ενεργός, συστηματικά παρόν, πολλά χρόνια. Και θα συνεχίσω να είμαι, μέχρι να θέσουμε τις βάσεις για ένα αξιοπρεπές παρόν που δεν αφήνει κανέναν και καμιά πίσω. Αλλά κι ένα βιώσιμο μέλλον που σέβεται τις πολλές επόμενες γενιές.

Comments


bottom of page