Συνέντευξη στο argonafplia.gr έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.
Ακολουθεί η συνέντευξη.
Δεν γνωρίζαμε, τουλάχιστον ανοικτά, να είστε ενταγμένος σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Πως προέκυψε η απόφαση σας για κάθοδο στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Όχι, δεν υπήρξα ενταγμένος σε κάποιο κόμμα στο παρελθόν με τη στενή έννοια του όρου, αλλά τοποθετώ τον εαυτό μου στον προοδευτικό χώρο από νεαρή ηλικία. Το Ευρωψηφοδέλτιο, στο οποίο συμμετέχω τώρα, είναι μεν μια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, που, όμως, φιλοδοξεί να εκφράσει και να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Στη σημερινή εποχή, η επαγρύπνηση απέναντι στο σκοταδισμό της ακροδεξιάς και τη ρητορική του μίσους, η πολιτική πρόνοιας που εξασφαλίζει την κοινωνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της κοινωνικής ανισότητας, απαιτούν ευρύτερες συγκλίσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η υποψηφιότητά μου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 κέρδισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος. Σήμερα δεν υπάρχει ο ενθουσιασμός που υπήρχε τότε. Επίσης, όντας σε μια μικρή πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν κατάφερε να παίξει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο. Τι είναι εκείνο το νέο που μπορούμε να περιμένουμε από την ομάδα των 4-5 ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν στις 26 Μαΐου;
Σίγουρα μπορείτε να περιμένετε ένα πολυμέτωπο και συνεχή αγώνα μέσα στο ευρύ πλαίσιο των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που είναι έτοιμες για ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ε.Ε και μπορούν να εγγυηθούν το δρόμο προς την ανοικοδόμηση ενός νέου ευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου και μιας στροφής προς ένα βιώσιμο μέλλον. Τώρα αν με ρωτάτε σε προσωπικό επίπεδο, η κίνηση πολιτών «Κόσμος» έχει ως πολιτικό πρόταγμα τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ, με βασικούς άξονες την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων, την καταπολέμηση των διακρίσεων και την ευημερία όλων των πολιτών. Για αυτά τα ζητήματα, θα αγωνιστούμε στην Ευρωβουλή.
Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες σε περίπτωση που εκλεγείτε; Οι τομείς που θα αναδείξετε περισσότερο αν προτιμάτε.
Σίγουρα αυτό που προέχει για εμάς είναι η κλιματική κρίση, το πλέον σημαντικό ζήτημα της εποχής μας, αφού έχει δραματικές επιπτώσεις παντού: από την οικονομία και την κοινωνική συνοχή έως την προάσπιση της δημοκρατίας, τις μετακινήσεις πληθυσμών και την άνοδο της ακροδεξιάς. Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο της Ιστορίας και δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Πρέπει να εμπεδώσουμε ότι έχουμε έναν πλανήτη που έχει όρια και «αντοχές». Η Ελλάδα φυσικά και δεν αποτελεί την εξαίρεση. Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα υποφέρουμε τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της αλλαγής τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Λένε κάποιοι ότι η κόντρα «Μαρινάκη –Κόκκαλη» είναι κόντρα «Μαξίμου-ΝΔ», κυνικότερα, κόντρα για τις ψήφους μερίδας φιλάθλων του Ολυμπιακού. Τι απαντάτε;
Θα αρκεστώ να σας πω ό,τι λέω σε όλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας. Στο γήπεδο πάμε για να δούμε μπάλα και να υποστηρίξουμε την ομάδα που αγαπάμε. Είναι λάθος να συγχέεται το ποδόσφαιρο με την πολιτική. Κάθε φίλαθλος έχει τη δική του πολιτική βούληση, τη δική του οπτική στην πραγματικότητα που βιώνει. Εγώ ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου, όχι επειδή είμαι Ολυμπιακός αλλά στη βάση ενός βιώσιμου, κοινού οράματος για την Ευρώπη.
Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο τρόπος με τον οποίο «πέρασε» άνευ δημοψηφίσματος, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις φέρεται να αποδοκιμάζεται σε συντριπτικά ποσοστά από τον Ελληνισμό, όχι μόνο στη Μακεδονία αλλά σε όλη την υφήλιο. Ποια είναι η δική σας γνώμη για αυτή την Συμφωνία;
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορικής σημασίας καθώς λύνει ένα ζήτημα που ταλάνιζε τις διμερείς σχέσεις με τη γειτονική χώρα επί δεκαετίες. Κατά την άποψη μου είναι αδιανόητο μια χώρα όπως η Ελλάδα να μην έχει διπλωματικές σχέσεις επί 30 χρόνια με έναν γείτονά της. Τώρα αν η Συμφωνία ήταν η ιδανική, δεν είμαι εγώ ο ειδικός για να το κρίνω. Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να επικροτώ τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με όλους μας τους γείτονες.
Comments