top of page

«Να ξαναπιστέψουμε στις αξίες, στις αρχές και στις ιδέες μας»Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συμμετείχε και τοποθετήθηκε ο Ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κοινωνία θα καταλάβει ότι πήραμε το μήνυμα μόνο εάν αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν και καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά μαζί. Εάν παρουσιάσουμε στα μέλη μας ένα νέο σχέδιο για το μέλλον. Διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η Αριστερά του 21ου αιώνα. Η Ελλάδα του μέλλοντός μας, ο κόσμος που θα ζήσουν τα παιδιά μας. Αυτό είναι το νόημα της επανίδρυσής μας, αυτό είναι το νόημα της ανανέωσης, που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή την κατεύθυνση έχουμε την υποχρέωση να υλοποιήσουμε σε αυτόν το νέο ιστορικό κύκλο. Μια κατεύθυνση αριστερή, ριζοσπαστική, σοσιαλιστική, οικολογική, πατριωτική, πλειοψηφική.


Σε αυτή τη νέα εποχή, το δίλημμα είναι ξεκάθαρο. Δημοκρατικός Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα; Αυτό το νέο σχέδιο διακυβέρνησης δεν μπορεί να έχει άλλη προτεραιότητα από την ανθρώπινη ζωή, την υγεία, την ευημερία και την πλήρωση των ανθρώπων. Την προστασία από την κλιματική καταστροφή και τη μεταστροφή της σε εφαλτήριο για έναν κόσμο ασφαλή, πλέριο και δίκαιο. Με μια Πράσινη Επανάσταση, αντίστοιχη με την Αγροτική και τη Βιομηχανική, αλλά μεγαλύτερη και ταχύτερη. Μια Επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα».


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επιπλέον: «Η κατάρρευση της βιοποικιλότητας, η πανδημία της ρύπανσης, η υπερθέρμανση, με δυο λόγια, η εγκληματική κρίση, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, τη γειτονιά μας, αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ. Η ζωή στη γη, όπως τη γνωρίζουμε, σύντομα δεν θα υπάρχει. Και όμως, ακόμα και σήμερα, δεν κάνουμε σοβαρά κάτι. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε αντιληφθεί ότι η Γη δεν μας έχει ανάγκη. Θα συνεχίσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να υπάρχει. Εμείς, οι άνθρωποι, για να υπάρχουμε, χρειαζόμαστε τη Γη χωρίς πυρετό, με το σταθερό κλίμα που έστερξε τον ανθρώπινο πολιτισμό.


Αυτό που κάποτε ονόμαζαν Οικολογία, σήμερα είναι ο ζωντανός ιστορικός υλισμός. Εάν δεν αλλάξουμε δεν θα καούμε, εάν δεν αλλάξουμε δεν θα πνιγούμε, εάν δεν αλλάξουμε όμως θα μπούμε σύντομα ξανά σε καραντίνα, ο πολιτισμός του ανθρώπου, όπως τον γνωρίζουμε, θα πάψει να υπάρχει. Εάν δεν αλλάξουμε θα σφαχτούμε. Η κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής θα προηγηθεί της κλιματικής, καθώς πληθυσμοί θα μετακινούνται και θα αγωνίζονται για την επιβίωση τους πάνω στα φλεγόμενα θρύψαλα του κράτους δικαίου. Απομένει σ’ εμάς να οικοδομήσουμε έναν νέο δημοκρατικό σοσιαλισμό απέναντι στον κανίβαλο υπαρκτό καπιταλισμό. Η απάντηση στη μείζονα κλιματική κρίση απαιτεί αποτελεσματικό κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο, δημοσιονομική μεγέθυνση και δημόσια κατεύθυνση των αγορών, ανακατανομή των βαρών και των πόρων, ειλικρινή αλληλεγγύη και πλατεία λαϊκή συμμετοχή».


Κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Η δεξιά έκανε και κάνει ό,τι μπορεί, τόσες δεκαετίες, για να εμποδίσει όλα όσα γνωρίζαμε και μπορούσαμε να κάνουμε, για να εμποδίσουμε την κλιματική καταστροφή. Η ιδεολογία της θα είχε ήδη καταρρεύσει, αν κι εμείς κάναμε όσα μπορούσαμε. Μείναμε στα λόγια. Τώρα ήρθε η ώρα να ξαναπιστέψουμε στις αξίες, στις αρχές και στις ιδέες μας. Να τελειώνουμε με την μικροπολιτική. Τώρα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για κλιματική δικαιοσύνη μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και των γενεών. Είμαστε η τελευταία γενιά που έχει την ευκαιρία να αποτρέψει τη μεγάλη κοινωνική κατάρρευση που θα προκληθεί από την κλιματική καταστροφή. Τώρα ήρθε η ώρα να ξαναβρούμε τον καλύτερό μας εαυτό, τον πιο ριζοσπαστικό μας εαυτό, τον πιο μαχητικό μας εαυτό, πριν είναι πολύ αργά. Είμαστε όλοι εδώ γιατί συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε. Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν χαρίζουμε ούτε την Ελλάδα ούτε τη πρόοδο σε κανέναν».


Comments


bottom of page