top of page

Να αντιπαρατεθούμε στην αύξηση της εθνικιστικής δεξιάς

Συνέντευξη στο thecaller.gr και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.




Με την συνέντευξή του στο TheCaller ο κ. Κόκκαλης περιγράφει το προφίλ της υποψηφιότητάς του, μιλά ανοιχτά για τον ΣΥΡΙΖΑ, τις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις, δηλώνει ότι ανήκει στον προοδευτικό χώρο, όταν ερωτάται αν είναι στην Aριστερά ή την Kεντροαριστερά, αποφεύγει την συζήτηση για τα γκάλοπ, αναφέρεται στην σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και αφήνει αιχμές εναντίον στελεχών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που επικρίνουν την συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο.


Χαρακτηρίζει εύλογη την συζήτηση στο εσωτερικό, ωστόσο σπεύδει να προσθέσει ότι είναι προβληματική “ειδικά για μια κυβερνώσα αριστερά, όταν αποκτά μικροπολιτικά χαρακτηριστικά”. “Στην κάλπη δεν κατεβαίνουν πορτοφόλια”, συμπληρώνει αναφερόμενος στην κριτική για την κάθοδο ενός επιχειρηματία στην πολιτική και υποστηρίζει ότι στοίχημα των ευρωεκλογών είναι η αναχαίτιση της αποχής και η δυναμική συμμετοχή των νέων. Τέλος ο κ. Κόκκαλης επιτίθεται εμμέσως πλην σαφώς στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι είναι ατυχής και άστοχη η κριτική ότι υπάρχουν ακροδεξιοί στον ΣΥΡΙΖΑ. “Αλλού ευδοκιμούν αυτά τα φαινόμενα”, υπογραμμίζει.

Κύριε Κόκκαλη μπήκατε στην προεκλογική μάχη εστιάζοντας στο ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής. Το δεύτερο κορυφαίο για εσάς ζήτημα ποιο είναι;


«Δεν τίθεται θέμα ιεράρχησης ζητημάτων -ο λόγος που έχουμε τοποθετήσει ψηλότερα από κάθε τι στην ατζέντα την κλιματική αλλαγή είναι διότι συνδέεται και έχει δραματικές επιπτώσεις πάντου: Aπό την οικονομία και την κοινωνική συνοχή έως την προάσπιση της δημοκρατίας, την προσφυγική κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς. Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο της ιστορίας και πρέπει να μην βλέπουμε τα προβλήματα μονοδιάστατα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια να καταγράφονται, παγκοσμίως, τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών, οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία. Ο αριθμός, το 2017, των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τον τόπο τους λόγω κλιματικής αλλαγής ήταν μεγαλύτερος απ’ ότι εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων. Είναι οι λεγόμενοι κλιματικοί πρόσφυγες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μέρος της προσφυγικής κρίσης; Ασφαλώς και είναι. Χαράσσοντας στρατηγικές και στοχευμένες πολιτικές με μετρήσιμα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής λοιπόν, προσφέρουμε λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων, αντί να τα ιεραρχούμε σε σημαντικά και λιγότερα σημαντικά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν πια στον πλανήτη».


Με την πολιτική πάντως λέτε ότι ασχολείστε από τα νεανικά σας χρόνια. Με τι κίνητρο;


«Να κατανοήσω τα κοινά, τον τρόπο με τον οποίο πολλοί άνθρωποι συνεργάζονται για ένα κοινό σκοπό. Στην πορεία συνάντησα ανθρώπους με κοινές ανησυχίες και έτσι δημιουργήθηκε η κίνηση πολιτών ''Κόσμος'', η οποία οραματίζεται ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου, νέων τεχνολογιών και νεοφυών επιχειρήσεων, συνεργασίας, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης, κοινώς μοιράζεται το ιδανικό μιας ανοιχτής Ευρώπης που τους χωράει όλους δίχως αποκλεισμούς. Μακριά από το μονοπάτι του συντηρητισμού, της οπισθοδρόμησης, του ατομισμού και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που εξαθλιώνει τις κοινωνίες και τις οδηγεί στα σκοτεινά βάραθρα του παρελθόντος».

Ήταν ο κ. Τσίπρας που σας προέτρεψε να θέσετε υποψηφιότητα τις ευρωεκλογές;


«Στις συζητήσεις μας με τον κ. Τσίπρα διακρίναμε αμφότεροι πως υπήρχε γόνιμο έδαφος για μια διάφανη και ουσιαστική συνεργασία. Είναι ένας έμπειρος πολιτικός που αντιλαμβάνεται τις σύγχρονες προκλήσεις και γνωρίζει καλά πως η Ε.Ε βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Εάν δεν ενισχυθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη και στα όργανά της, τότε είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μια νέα μορφή μεταφασισμού που θα πηγάζει από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που είδαμε να εφαρμόζονται τα προηγούμενα χρόνια».


Και γιατί ειδικά στις ευρωεκλογές;


«Επειδή η επόμενη Ευρωβουλή θα κληθεί να σχεδιάσει το μέλλον της Ευρώπης και εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικό να θέσουμε άμεσα, για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική ατζέντα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030. Αν τα επόμενα χρόνια δεν σεβαστούμε τα όρια του πλανήτη και δεν υιοθετήσουμε άμεσα μια νέα οικονομία, η οποία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και η δημογραφική έκρηξη, τότε φοβάμαι πως μας περιμένει ένα δυσοίωνο μέλλον, τόσο εμάς όσο κυρίως τα παιδιά μας. Η επόμενη δεκαετία είναι μια εποχή που απαιτούνται γενναίες αποφάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των παγκόσμιων στόχων έως το 2030, αλλά και να προωθήσει με όλες τις δυνάμεις της τη στρατηγική «Clean Planet For All» για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα ως το 2050. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αύξηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) από 18% σε 31%. Μιλάμε για επενδύσεις ύψους 32 δις τα επόμενα χρόνια, οι οποίες θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά στη δημιουργία χιλιάδων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στους σχετικούς τομείς της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας».


Κάποιοι λένε ότι η υποψηφιότητά σας προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνεστε τους λόγους;


«Δεν θεωρώ ότι συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο, όταν η «κριτική» είναι καλοπροαίρετη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μεγάλη πολυσυλλεκτική παράταξη, με πολλές και διαφορετικές ευαισθησίες. Εύλογο είναι να υπάρχει στο εσωτερικό του μια συζήτηση, ειδικά όταν τίθεται σε εφαρμογή μια πρωτοβουλία σύγκλισης προοδευτικών δυνάμεων. Από την άλλη, όταν η κριτική αυτή αποκτά μικροπολιτικά χαρακτηριστικά, θεωρώ ότι είναι προβληματική, ιδιαίτερα για μια κυβερνώσα αριστερά».


Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι υποστηρίζουν δε, ότι η Προοδευτική Συμμαχία στην οποία ενταχτήκατε, συμπεριλαμβάνει εκτός από κεντροαριστερούς και ακροδεξιούς και δεξιούς…


«Η αντιπολίτευση έχει επιλέξει να βάλλει εναντίον όλων κρίνοντας προφανώς εξ ιδίων τα αλλότρια. Έχουν αναγάγει τις υπερβολές και τα fake news σε επιστήμη. Σε μια συσπείρωση ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης ταύτιση ή συμφωνία στα πάντα. Η σύνθεση προκύπτει από τις διαφοροποιήσεις και τις διαφορετικές απόψεις και αυτό είναι εξόχως γόνιμο κατά την γνώμη μου. Θα μου επιτρέψετε να χαρακτηρίσω εξόχως ατυχή και άστοχη τη συγκεκριμένη μομφή, ότι υπάρχουν ακροδεξιοί. Αλλού ευδοκιμούν αυτά τα φαινόμενα...».


Εσείς ανήκετε στην αριστερά ή στην κεντροαριστερά;


«Στον προοδευτικό χώρο, αυτός είναι το φυσικό πολιτικό μου περιβάλλον. Προσδιορίστε τον εσείς όπως νομίζετε, θέλετε να τον πείτε Αριστερά, Κεντροαριστερά, Πράσινοι δεν έχει σημασία για μένα και δεν έχει διότι στη μεγάλη μάχη που έρχεται καλούμαστε όλοι μαζί να αντιπαρατεθούμε στην αύξηση της εθνικιστικής δεξιάς, των ακραίων οικονομικών πολιτικών λιτότητας και της λεηλάτησης ανθρώπινων και φυσικών πόρων. Το ζητούμενο είναι να φτάσει η φωνή των ψηφοφόρων εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις και να μην παρακολουθούμε αμέτοχοι την αυτονόμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που συμβαίνει εδώ και καιρό».


Ο κ. Τσίπρας λέει ότι έχει μάθει να χάνει στα γκάλοπ και να κερδίζει στις κάλπες. Εσείς λοιπόν θεωρείτε δεδομένο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν προς τη Νέα Δημοκρατία;


«Δεν μπορώ να γνωρίζω τα δημοσκοπικά ευρήματα, ούτε έχω κάτι να σχολιάσω εν προκειμένω. Η φωνή του λαού ακούγεται καθαρά στην κάλπη και μόνο. Μην ξεχνάμε άλλωστε τις μεγάλες αστοχίες των γκάλοπ στις τελευταίες εκλογές. Τα σημαντικά και επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα είναι αλλού, όχι στις δημοσκοπήσεις».


Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού της αποχής στις προσεχείς κάλπες; Τι σημαίνει; Και πως κατά την άποψή σας μπορεί να αναχαιτιστεί η τάση που καταγράφεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης;


«Προφανώς και με απασχολεί η αποχή, όπως και κάθε πολίτη, βέβαια την κατανοώ, εν μέρει. Ο κόσμος έχει αποκαθηλώσει την παραδοσιακή πολιτική, η εμπιστοσύνη είναι στο ναδίρ. Για μένα το σημαντικότερο στοίχημα, για το μέλλον της Ευρώπης, είναι η δυναμική συμμετοχή των νέων στις ευρωεκλογές, αλλά και γενικότερα στις εξελίξεις στην Ευρώπη γιατί είναι αυτοί που τους αφορούν περισσότερο, αλλά και αυτοί που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην υπέρβαση των σύγχρονων προκλήσεων».


Δεν υπάρχει η αμφιβολία ότι τα κόμματα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην μητέρα των μαχών. Εκλογές τον Οκτώβρη, ακόμη και αν η ΝΔ προηγηθεί με σημαντική διαφορά;


«Αυτή μάλλον είναι μια ερώτηση που πρέπει να απευθύνετε στον Πρωθυπουργό...».


Τάσσεστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας; Και με τη ΝΔ;


«Τάσσομαι υπέρ των συνεργασιών, αρκεί να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και συμφωνία πάνω σε ένα κοινό όραμα, ειδάλλως δεν υπάρχει επί της ουσίας συνεργασία. Κι αυτό είναι το ζητούμενο και στο ευρωπαϊκό πείραμα -η συνεργασία. Ο δρόμος της λιτότητας είδαμε τι προκάλεσε στην κοινωνική συνοχή».


Αν δεν εκλεγείτε, τι; Τι σημαίνει η αποτυχία για έναν εύπορο επιχειρηματία από έναν απλό εργαζόμενο που κατεβαίνει στις εκλογές;


«Είτε εκλεγώ είτε όχι, θα συνεχίσω τις προσπάθειες μου για να εισαχθεί στην πολιτική ατζέντα, το πρόγραμμα που προωθούμε ως κίνηση πολιτών «ΚΟΣΜΟΣ» και διέπεται από τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτός είναι ο λόγος που κατέρχομαι στα κοινά. Τώρα όσον αφορά την περίπτωση «αποτυχίας», όπως λέτε, δεν αντιλαμβάνομαι τι σχέση έχει η οικονομική ευχέρεια ενός ανθρώπου με τις πολιτικές του απόψεις. Στην κάλπη δεν κατεβαίνουν πορτοφόλια, αλλά άνθρωποι με πολιτικά προγράμματα και μεταξύ αυτών καλείται να επιλέξει ο ελληνικός λαός».


Η αναγέννηση της Παναγίας των Παρισίων είναι υπόθεση μόνο των πολιτικών;


«Όχι, είναι ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο και προφανώς μας αφορά όλους και μάλιστα ως σύμβολο κοινών ευρωπαϊκών ιδανικών. Ευελπιστώ πως τα επόμενα χρόνια, όσα κι αν χρειαστούν, θα προχωρήσει αποτελεσματικά η αναστήλωση του εμβληματικού καθεδρικού ναού».


Σχόλια


bottom of page