top of page

Με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κοινό έδαφος, κοινές ανησυχίες για το μέλλον

Συνέντευξη στην εφημερίδα Finance & markets Voice και στον Βασίλη Αγγελόπουλο έδωσε σήμερα συνέντευξη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


«Ο Ολυμπιακός είναι πάνω από κόμματα και μικροσυμφέροντα». Με αυτή τη φράση ο Πέτρος Κόκκαλης θέλησε να στείλει το μήνυμα, αναφορικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον πρόεδρο των ερυθρολεύκων, Βαγγέλη Μαρινάκη, και να εστιάσει στην ουσία της πολιτικής του παρουσίας. Ρίχνοντας, βεβαίως, και τα… καρφιά του-, καθώς έκανε λόγο για «σπόρους Μπερλουσκονισμού που ανθούν αλλού», «φωτογραφίζοντας» έτσι τον νυν πρόεδρο του Ολυμπιακού, που έχει στη διάθεσή του πλειάδα μέσων ενημέρωσης-, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλυσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «F&M Voice» τους λόγους που αποφάσισε να βρεθεί στο πλάι του Αλέξη Τσίπρα, στο ευρωψηφοδέλτιο.


Ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται «σε κρίσιμο σταυροδρόμι» και τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος του «μεταφασισμού, που πηγάζει από ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές». Υπεραμύνθηκε, δε, της επιλογής του να δηλώσει υποψηφιότητα για μία θέση στο ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι είναι λάθος να πιστεύουν οι πολίτες πως κάποιος «με οικονομική ευχέρεια δεν μπορεί να έχει προοδευτικές απόψεις». Δήλωσε υποστηρικτής της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων και ξεκαθάρισε ότι δεν κατέρχεται στην πολιτική για να υπερασπιστεί επιχειρηματικά συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε τους νέους ως τη «γενιά της μεγάλης ανατροπής».
Για το προσφυγικό ζήτημα, μετά και την εμπειρία που είχε ο ίδιος το 2015 στον Πειραιά και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για να βοηθήσει ανήμπορους ανθρώπους, ξεκαθάρισε ότι πιστεύει πως πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές με περισσότερη συμμετοχή ολόκληρης της Ευρώπης. Μέσω της κίνησης «Κόσμος» που έχει ιδρύσει, ο κ. Κόκκαλης δρομολογεί ενέργειες, ώστε να αφυπνιστούν οι πολίτες και οι κυβερνήσεις για να λάβουν σάρκα και οστά οι συνθήκες βελτίωσης του περιβάλλοντος.


Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης χαρακτήρισε «ικανό άνθρωπο» τον Αλέξη Τσίπρα «που αντιλαμβάνεται τις σύγχρονες προκλήσεις». Αντίθετα, αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού υπογράμμισε ότι, αν και είναι μορφωμένος «συχνά υποκύπτει στον λαϊκισμό και στο κομματικό όφελος».

Σε ό,τι αφορά τυχόν επιστροφή του στα διοικητικά του Ολυμπιακού και ειδικά στο τμήμα μπάσκετ του συλλόγου ο κ. Κόκκαλης αρκέστηκε να τονίσει ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο». Απλώς, τα «fake news τείνουν να υποκαταστήσουν την πραγματικότητα»…


Γιατί τώρα, γιατί στην ευρωβουλή και γιατί με την «ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ;


Καταρχάς, συνδράμω αρκετά χρόνια στα κοινά -είτε μέσω του Ολυμπιακού είτε μέσω της κοινωνίας των πολιτών είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είναι κάτι καινούριο για ‘μένα η πρόκληση αυτή. Η επιλογή μου να κατέβω υποψήφιος στις ευρωεκλογές σχετίζεται με τη βαθιά πεποίθησή μου πως είναι, ίσως, οι πιο σημαντικές και πολιτικές ευρωεκλογές που έχουμε ζήσει στην ιστορία της Ε.Ε. Όσον αφορά το «γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ;», διότι υπάρχει κοινό έδαφος, κοινές ανησυχίες για το μέλλον.

Η Ε.Ε. βρίσκεται, πλέον, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Εάν δεν ενισχυθεί η Δημοκρατία στην Ευρώπη και στα όργανά της, τότε είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μία νέα μορφή μεταφασισμού που θα πηγάζει από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που είδαμε να εφαρμόζονται τα προηγούμενα χρόνια.


Το γεγονός ότι προέρχεστε από μία επιχειρηματική οικογένεια, από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές στην Ελλάδα, πόσο μπορεί να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στην πρόθεσή σας να βρεθείτε στο ευρωκοινοβούλιο; Τι απαντάτε σε όσους ενδεχομένως να σας κατηγορήσουν ότι αυτή η πρωτοβουλία σας «κρύβει» τη μελλοντική ικανοποίηση οικογενειακών επιχειρηματικών σχεδίων;


Η οικονομική επιφάνεια ενός ανθρώπου δεν ορίζει απαραιτήτως και τις πολιτικές του απόψεις. Το να θεωρείται, σχεδόν, απαγορευτικό σε κάποιον με οικονομική ευχέρεια να διέπεται από προοδευτικές ιδέες είναι, κατά τη γνώμη μου, μία εσφαλμένη αντίληψη. Πιστεύω βαθιά στις συγκλίσεις ανθρώπων και φορέων με διαφορετικό υπόβαθρο, με την προϋπόθεση πως όλοι συνεργάζονται για ένα κοινό στόχο. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και η φαιδρή κριτική δεν με αγγίζουν, διότι δεν κατέρχομαι στην πολιτική για να υπερασπιστώ επιχειρηματικά συμφέροντα. Αλλού ανθούν οι σπόροι του «Μπερλουσκονισμού»…


Εδώ που φτάσαμε, τα λόγια ή η καχυποψία δεν πρόκειται να σταματήσουν την άνοδο ακροδεξιών αντιλήψεων και των πολιτικών που στρέφονται εναντίον των κοινωνιών μας και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Χρειάζεται σχέδιο, συνέργειες και αποφασιστικότητα. Απαιτείται τεχνογνωσία, διαφάνεια, μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά και συλλογικός σχεδιασμός, λογοδοσία. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται η μέγιστη δυνατή εγρήγορση και συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων.


Ζήσατε από «πρώτο χέρι» την προσφυγική κρίση. Αντιμετωπίσατε, μαζί με άλλους εθελοντές του Πειραιά, τη μαζική ανάγκη για τρόφιμα, ρουχισμό και ανθρώπινη διαβίωση που χρειάστηκαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που πέρασαν το 2015-2016, από το πρώτο λιμάνι της χώρας. Πιστεύετε ότι, τρία χρόνια μετά, υπάρχουν οι υποδομές για να αντέξει η χώρα ένα νέο «προσφυγικό κύμα»;


Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί ένα δύσκολο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Για να είμαστε ειλικρινείς, υπήρξαν θεσμικές αστοχίες. Όμως, από τις 100 θέσεις φιλοξενίας που υπήρχαν το 2015, σήμερα υπάρχουν πάνω από 50.000. Το θέμα είναι η ένταξη και η δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και προσφύγων, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα ξενοφοβίας, όπως αυτά των προηγούμενων εβδομάδων.


Από την άλλη, δεν μπορεί η Ελλάδα να καλείται να διαχειριστεί μόνη της την κατάσταση -τα ελληνικά σύνορα είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά. Εδώ, βεβαίως, πρέπει να πούμε πως παρατηρείται το εξής οξύμωρο: Η προσφυγική κρίση να είναι κυρίαρχο θέμα, με αρνητικό πρόσημο, σε χώρες που δεν φιλοξενούν καν πρόσφυγες. Που έχουν κλειστεί στον εαυτό τους και κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Αν δεν αναπτυχθούν συνολικά στρατηγικές με περισσότερη συμμετοχή ολόκληρης της Ευρώπης, τότε θα έχουμε αποτύχει στο προσφυγικό ζήτημα, συνολικά, ως ευρωπαϊκή κοινωνία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι ζήτημα μιας χώρας, αλλά όλων μας.


Η ίδρυση της κίνησης «Κόσμος» αποβλέπει στην αφύπνιση των πολιτών, απέναντι σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Εσείς λέτε εύστοχα ότι «όλοι ζούμε στον ίδιο πλανήτη». Αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής, ποια περιβαλλοντικά ζητήματα θα επιδιώξετε να αντιμετωπίσετε άμεσα;


Στο πολιτικό πρόγραμμά μας υιοθετούμε τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με βασικούς άξονες την ευημερία και την καλή ποιότητα ζωής για όλους, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και, ασφαλώς, τα θεμελιωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.


Η επόμενη δεκαετία είναι μία περίοδος που απαιτούνται γενναίες αποφάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των παγκόσμιων στόχων έως το 2030, αλλά και να προωθήσει, με όλες τις δυνάμεις της, τη στρατηγική «Clean Planet For All» για μία οικονομία μηδενικού άνθρακα ως το 2050.


Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αύξηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) από 18% σε 32,1%. Μιλάμε για επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ, τα οποία θα συμβάλλουν σημαντικά στην ελληνική οικονομία και ειδικά στη δημιουργία χιλιάδων ποιοτικών θέσεων εργασίας.


Στις επικείμενες εκλογές, πόσο σημαντική είναι η παρουσία και η ενεργή συμμετοχή των νέων, σε ηλικία, πολιτών; Από την επαφή που έχετε με την κοινωνία, διαπιστώνετε ότι οι νέοι συμπολίτες μας ανταποκρίνονται στο κάλεσμά σας ή δηλώνουν ότι θα απέχουν της διαδικασίας;

Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζει τους νέους η χώρα μας, σε πρώτη φάση. Μιλάμε για παιδιά που πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια εν μέσω μιας παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης και βίωσαν τα δεινά της ύφεσης στην Ελλάδα των μνημονίων. Είδαν τους γονείς τους να μένουν άνεργοι, τα χρέη τους να εκτοξεύονται, τη λιτότητα να συντρίβει την ελπίδα τους. Όλα αυτά τα γεγονότα τους έκαναν να απομυθοποιήσουν πλήρως την παραδοσιακή πολιτική. Είναι μία γενιά πραγματιστών, η πρώτη γενιά χωρίς προψηφιακή ζωή. Καθώς, λοιπόν, η χώρα βρίσκεται σε μία φάση ψηφιακού µετασχηµατισµού, έστω και καθυστερημένα, αυτά είναι τα παιδιά που χρειαζόμαστε περισσότερο, να δώσουν πνοή με το δημιουργικό ταλέντο τους.


Έχω γνωρίσει πολλά νέους και έχω πειστεί πως είναι γρήγοροι, ευέλικτοι και επεξεργάζονται τις πληροφορίες ταχύτερα από κάθε άλλη γενιά. Πιστεύω, βαθιά μέσα μου, πως μπορεί να αποτελέσουν τη «γενιά της μεγάλης ανατροπής».


Έχετε διατελέσει για χρόνια στη διοίκηση του Ολυμπιακού. Πιστεύετε ότι οι οπαδοί της λαοφιλέστερης ομάδας της Ελλάδας, έχουν επηρεαστεί από τις πολιτικές τοποθετήσεις του σημερινού προέδρου της, του Βαγγέλη Μαρινάκη; Πώς κρίνετε φαινόμενα ακραίας βίας σήμερα στα γήπεδα;


Το έχω πει πολλές φορές και θα συνεχίσω να το λέω πως είναι μεγάλο λάθος να συγχέεται το ποδόσφαιρο με την πολιτική. Ο Ολυμπιακός είναι πάνω από κόμματα και μικροσυμφέροντα. Προσωπικά, είμαι Ολυμπιακός και θα συνεχίσω να αποτελώ ένα από τα χιλιάδες μέλη του μέχρι το τέλος της ζωής μου, όμως δεν συμμερίζομαι τις όποιες πολιτικές βλέψεις του εκάστοτε προέδρου. Όπως, επίσης, δεν κατεβαίνω στις ευρωεκλογές επειδή είμαι Ολυμπιακός.


Κάθε φίλαθλος έχει τη δική του πολιτική βούληση, τη δική του οπτική στην πραγματικότητα που βιώνει. Οι πολιτικές αντιπαλότητες έρχονται και παρέρχονται, ο Ολυμπιακός, όμως, θα παραμένει εκεί.

Εγώ ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου στη βάση ενός βιώσιμου, κοινού οράματος για την Ευρώπη, για την αναχαίτιση του ακραίου συντηρητισμού στην Ευρώπη, για την ανάδειξη των 17 Παγκόσμιων Στόχων του ΟΗΕ, ως κεντρική προτεραιότητα στη λήψη των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στο γήπεδο πάμε για να δούμε μπάλα και να υποστηρίξουμε την ομάδα που αγαπάμε.

Τώρα, όσον αφορά τα θέματα ακραίας βίας στα γήπεδα, δεν αφορούν μονάχα τον Ολυμπιακό, αλλά όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και εκεί χρειάζεται σύγκλιση των φορέων και κεντρική στρατηγική για να αποτινάξουμε τον κύκλο της βίας από το άθλημα.


Έχετε σκεφτεί να επιστρέψετε στα διοικητικά του Ολυμπιακού; Ακούστηκε ότι ενδιαφέρεστε για το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου…


Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, τα fake news τείνουν να υποκαταστήσουν την πραγματικότητα τελευταία...


«Συνεργάζομαι με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης»

Η κίνηση «Κόσμος» θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν; Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν τον Αλέξη Τσίπρα αντί του Κυριάκου Μητσοτάκη; Πού υπερτερεί ο τωρινός πρωθυπουργός, έναντι του προέδρου της Ν.Δ.;


Η κίνησης «Κόσμος» θα ταχθεί στο πλευρό των προοδευτικών δυνάμεων, εκείνων που σχεδιάζουν έναν μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου, νέων τεχνολογιών και νεοφυών επιχειρήσεων, συνεργασίας, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης.

Το μονοπάτι του συντηρητισμού, της οπισθοδρόμησης, του ατομισμού και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού δεν μας αφορά. Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο ευρωψηφοδέλτιο, διότι εκτιμούμε πως ανήκει στην πρώτη κατηγορία της ανοιχτής και αισιόδοξης Ευρώπης που τους χωράει όλους, δίχως αποκλεισμούς.


Ο κ. Τσίπρας είναι ένας ικανός άνθρωπος, τον οποίο εκτιμώ. Αν και είναι νέος, ταυτόχρονα είναι και ένας έμπειρος, πλέον, πολιτικός που αντιλαμβάνεται τις σύγχρονες προκλήσεις. Από τον κύριο Μητσοτάκη περίμενα πολλά περισσότερα, ιδίως στη νοοτροπία. Είναι ένας σοβαρός, μορφωμένος άνθρωπος, εντούτοις συχνά υποκύπτει στον λαϊκισμό και το κομματικό όφελος.

Commentaires


bottom of page