Με τον ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου HPLF, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, ως επικεφαλής της αποστολής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στη σύνοδο.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε το κατεπείγον στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δηλώνοντας πως: «Η πρόοδος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι αδύναμη και ανεπαρκής, ενώ το 30% έχει σταματήσει ή έχει αντιστραφεί. Σε αυτά περιλαμβάνονται βασικοί στόχοι για τη φτώχεια, την πείνα και το κλίμα. Αν δε δράσουμε τώρα, η Ατζέντα 2030 μπορεί να γίνει ένας επιτάφιος για έναν κόσμο που θα μπορούσε να είχε υπάρξει».
O Πέτρος Κόκκαλης δήλωσε: «Είμαστε σχεδόν στα μισά της πορείας για την επίτευξη η μη, της Ατζέντας του 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, για μία ανατροπή της σημερινής πορείας προς έναν κόσμο που δεν θα είναι βιώσιμος για τον Άνθρωπο, προς έναν κόσμο με μικρότερες ανισότητες και ικανές συνθήκες για την ευημερία των πολιτών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι κρίσεις πληθαίνουν καθημερινά, τόσο από τις συνέπειες των νέων κλιματικών άκρων, όσο και από γεγονότα όπως ήταν η εισβολή στην Ουκρανία και η εργαλειοποίηση της από όσους είναι προσκολλημένοι σε μία οικονομία των λίγων που έχει παρέλθει. Η Ευρώπη πρέπει θα συνεχίσει στην πορεία που έχει χαράξει, παρά τις δυσκολίες, αφοσιωμένη σε όσα την κατέστησαν πρωτοπόρο σε αυτή τη μάχη για την επιβίωση του Ανθρώπου, με όρους δικαιοσύνης, μέσα από συμπράξεις και συνεννοήσεις εντός και εκτός ΕΕ. Στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών (HLPF) στη Νέα Υόρκη, θα συζητήσουμε τις πολιτικές, το οικονομικό πλαίσιο και τα ζητήματα πολιτικής βούλησης για να εφαρμόσουμε με επιτυχία την Ατζέντα του 2030, σύμφωνα με όσα είχαν αποφασιστεί από τη Συμφωνία του Παρισιού. Και θα το κάνουμε με πλήρη συνείδηση του κατεπείγοντος, επίγνωση των επιστημονικών ευρημάτων, συνεργασία και τελικά ενημέρωση των πολιτών για το πού βρισκόμαστε και τι πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Αριστερά για δεύτερη χρονιά, από την Κυριακή 16 Ιουλίου έως την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, ως επικεφαλής της αποστολής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών (HLPF) στη Νέα Υόρκη που αποτελεί την κύρια «πλατφόρμα» των Ηνωμένων Εθνών για την παρακολούθηση της προόδου για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Οι περσινές εργασίες του Φόρουμ ήταν στον απόηχο της πανδημίας και των αναγκαίων πολιτικών ανάκαμψης, αλλά και στην κινητοποίηση των χωρών για την υλοποίηση των στόχων της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με έμφαση στην Παιδεία, την Ισότητα των Φύλων, την Υποθαλάσσια Ζωή και τη Διεθνή Συνεργασία στην επίτευξη της Ατζέντας.
Φέτος έχει θέμα την «Επιτάχυνση της ανάκαμψης από τη νόσο των COVID-19 και την πλήρη εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα». Λαμβάνοντας υπόψη και τις ανασχέσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, φέτος υπάρχει πλέον η επιστημονική βεβαιότητα, πως η πρόοδος σε ό,τι αφορά τους περισσότερους από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης βρίσκεται εκτός πορείας επίτευξης απειλώντας ευθέως το μέλλον της ανθρωπότητας.
Το Φόρουμ θα αξιολογήσει συνολικά τις επιπτώσεις αυτών των αλληλένδετων κρίσεων στις
εφαρμογή της Ατζέντας 2030 σε όλους τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τις πολιτικές και τους μετασχηματισμούς που απαιτούνται για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να επανέλθει ο πλανήτης σε μια πορεία επίτευξης της Ατζέντας 2030.
Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 6, 7, 11 και 17, δηλαδή σε εκείνους που αφορούν το καθαρό νερό και αποχέτευση, την προσιτή και καθαρή ενέργεια, την βιομηχανία, την καινοτομία και τις υποδομές, τις βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, και τις συμπράξεις για τους Στόχους.
Πέντε βασικά σημεία κατεπείγουσας δράσης, σύμφωνα με την τελευταία ειδική έκθεση του ΟΗΕ: https://unstats.un.org/sdgs/report/2023/
1. Oι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να δεσμευτούν εκ νέου σε επτά χρόνια επιταχυνόμενης, βιώσιμης και μετασχηματιστικής δράσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την υλοποίηση της υπόσχεσης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
2. Oι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν συγκεκριμένες, ολοκληρωμένες και στοχευμένες πολιτικές και δράσεις για την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων και τον τερματισμό του πολέμου κατά της φύσης, με έμφαση στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών και την ενδυνάμωση των πιο ευάλωτων ατόμων.
3. Oι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν την εθνική και υποεθνική διοικητική ικανότητα, τη λογοδοσία και τους δημόσιους θεσμούς, ώστε να επιταχύνουν την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
4. Για να διασφαλιστεί ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να επιτύχουν αποτελέσματα σε αυτούς τους τομείς, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δεσμευτεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης να υλοποιήσει το πρόγραμμα δράσης της Αντίς Αμπέμπα και να κινητοποιήσει τους πόρους και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης από τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως εκείνες που βρίσκονται σε ειδικές καταστάσεις και είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.
5. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διευκολύνουν τη συνεχή ενίσχυση του αναπτυξιακού συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και να ενισχύσουν την ικανότητα του πολυμερούς συστήματος να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες προκλήσεις και να αντιμετωπίσει τα κενά και τις αδυναμίες της διεθνούς αρχιτεκτονικής που σχετίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και που έχουν προκύψει από το 2015.
Comments