top of page

Θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για μια Ευρώπη που θα τους χωράει όλους

Συνέντευξη στο larissanet.gr και τον δημοσιογράφο Γιάννη Ανδρεάκη έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.Κ. Κόκκαλη, η υποψηφιότητά σας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το Ευρωκοινοβούλιο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον δημόσιο διάλογο. Ποια είναι η κοινωνική σας δράση, η οποία προηγήθηκε αυτής της υποψηφιότητας;


Συμμετέχω χρόνια σε πολιτικά και κοινωνικά εγχειρήματα. Ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την επιχειρηματικότητα, την τοπική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή επί 5 χρόνια έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για την αναβάθμιση της πόλης του Πειραιά. Με τους συνεργάτες μου δουλέψαμε συστηματικά για την εύρεση και διασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τον Πειραιά, προχωρήσαμε σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό στον τομέα ευθύνης μας και αναπτύξαμε τοπικές και διεθνείς συνέργειες. Ο Πειραιάς είναι η πρώτη πόλη, που έχει μία στρατηγική για τη γαλάζια ανάπτυξη. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε σημαντικούς πόρους που ανέρχονται σε 91 εκατομμύρια ευρώ για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. Αυτό σημαίνει, ότι τα επόμενα πέντε χρόνια ο Πειραιάς θα έχει στη διάθεσή του σημαντικούς πόρους για την υλοποίηση δράσεων στους τομείς της κοινωνικής συνοχής, της ανταγωνιστικότητας και της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Προώθησης της Επιχειρηματικότητας για το 2018 απονεμήθηκε στο Δήμο Πειραιά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο βραβείο της κατηγορίας «Ενίσχυση του Επιχειρηματικού Πνεύματος», για τη στρατηγική στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης. Παράλληλα, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Πειραιά προσπάθησα να διαμορφώσω σε συνεργασία και με άλλους φορείς αξιοπρεπείς συνθήκες και ουσιαστικές πολιτικές ένταξης για τους μετανάστες που μένουν στην πόλη μας. Στον Πειραιά, άλλωστε, υποδεχθήκαμε μαζί με εκατοντάδες άλλους εθελοντές, τους πρόσφυγες που κατέφθαναν στη χώρα μας το 2015-2016 και μοιράζαμε καθημερινά για μήνες φαγητό και νερό. Η συμμετοχή μου σε αυτό κύμα αλληλεγγύης ήταν μια από τις πιο έντονες και συναισθηματικά γεμάτες στιγμές της ζωής μου. Όσον αφορά τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής κρίσης, αγωνίζομαι τα τελευταία δέκα χρόνια με την Οργάνωση ΓΗ και σήμερα με την πολιτική κίνηση ΚΟΣΜΟΣ.


Ειδικά για την πολιτική συλλογικότητα «ΚΟΣΜΟΣ», στην οποία συμμετέχετε, ποιες είναι οι αρχές και οι βασικοί στόχοι της;


Η κίνηση πολιτών ΚΟΣΜΟΣ, την οποία εκπροσωπώ στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υιοθετεί ως πολιτικό πλαίσιο τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι ενσωματώνουν εργαλεία μέτρησης πολιτικών για την αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του πλανήτη, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη συλλογική ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών. Aποτελούν μια παγκόσμια συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα θα φτάσει στο 2030 με όρους που θα διασφαλίζουν τις επόμενες γενιές, την κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ΚΟΣΜΟΣ ιδρύθηκε με τη φιλοδοξία να συμβάλλει στον επαναπροσανατολισμό της πολιτικής προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, της συλλογικής ευημερίας και της προόδου στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Γη. Στόχος μας είναι η προαγωγή των Παγκόσμιων Στόχων και η ένταξή τους στην ατζέντα των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα και την ΕΕ.


Τί ήταν αυτό που σας παρακίνησε να αποδεχτείτε την «πρόκληση», ώστε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία;


Αισθάνομαι μέρος μιας παγκόσμιας στροφής και ενός παγκόσμιου κινήματος που αποκτά ολοένα και περισσότερο φωνή στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών και στις απόψεις της κα. Κορτέζ, του κ. Ρουρκ και του κ. Σάντερς στις ΗΠΑ. Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας, η οποία θέτει, ανάμεσα σε άλλα, το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων σε μια κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης, συμβαδίζει με τις δικές μου προτεραιότητες, όσο και με αυτές της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα προς τις προοδευτικές δυνάμεις;


O Αλέξης Τσίπρας είναι ικανός άνθρωπος και έμπειρος πολιτικός. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων έχει διαχειριστεί επιτυχώς σημαντικές προκλήσεις και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε εθνικά ζητήματα. Αντιλαμβάνεται ότι η εποχή απαιτεί συγκλίσεις και ότι αν δε συσταθεί ένα προοδευτικό μέτωπο, που θα αντιμάχεται τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας και την ακροδεξιά απειλή, η εξέλιξη για την Ευρώπη θα είναι καταστροφική. Η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα αποτελεί μέρος μίας παγκόσμιας κίνησης, που συμβαίνει και στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Πιστεύω ότι είναι μία εξαιρετικά ελπιδοφόρα παγκόσμια κίνηση και χαίρομαι που ο κ. Τσίπρας πήρε αυτή την πρωτοβουλία για τη χώρα μας.


Εφόσον, με την ψήφο των πολιτών, εκλεγείτε ευρωβουλευτής, θα θέλαμε να «σκιαγραφήσετε» πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που σχεδιάζετε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο…


Αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους και εκλεγώ αντιπρόσωπός τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εργαστώ σκληρά, για να βρεθούν οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι του ΟΗΕ στο επίκεντρο του πολιτικού σχεδιασμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα αγωνιστώ για μία ριζοσπαστική μετάλλαξη της κοινωνίας και της οικονομίας μας, για να αποφύγουμε τις καταστροφικές προβλέψεις της επιστήμης για την κλιματική κρίση και θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις, για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο, μία Ευρώπη στην οποία θα χωράμε όλοι και δεν θα περισσεύει κανείς.


Κλείνοντας, η συμμετοχή σας στις ευρωεκλογές αποτελεί την αρχή για μια σταθερή σχέση και πορεία στα πολιτικά πράγματα;


Δεν είμαι πολιτικός καριέρας ούτε με ενδιαφέρει να γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Υπηρετώ μία συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα και αγωνίζομαι για όσα πιστεύω. Η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές αποτελεί συνέχεια της κοινωνικής και πολιτικής μου δράσης γύρω από φλέγοντα ζητήματα τα οποία αποκτούν υπαρξιακό πλέον χαρακτήρα για τις κοινωνίες μας. Θέλω να συμβάλω ώστε οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα.

Commenti


bottom of page