top of page

Η χώρα έχει ανάγκη από μετρήσιμα και εφικτά αποτελέσματα

Συνέντευξη στο Alter Radio έδωσε ο υποψήφιος ευρωοβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.Τι σας ώθησε να ανακοινώσετε την υποψηφιότητα σας για την Ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ήταν μεγάλη τιμή η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και με χαρά δεχτήκαμε, ως ΚΟΣΜΟΣ, να συμμετέχουμε. Το ευρωψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχω είναι μια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοδοξεί να εκφράσει και να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία 20 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σκληρή λιτότητα στην οικονομία και το έλλειμμα στη δημοκρατία και την αδιαφορία για την κλιματική κρίση έχουν διαμορφώσει μία ολέθρια κατάσταση. Είναι κρίσιμο να αποκτήσουμε επίγνωση της σοβαρότητάς της, ειδάλλως πιστεύω ότι θα έρθουν δύσκολοι καιροί για την Ευρώπη. Διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου στις ευρωεκλογές, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανατραπεί αυτή η εγκληματική πολιτική. Στόχος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, την οποία εκπροσωπώ, είναι να δημιουργηθεί μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Μια Ευρώπη που θα έχει ως κεντρικούς στόχους τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προάσπιση της δημοκρατίας και τη συλλογική ευημερία. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μια νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στις ευρωεκλογές του Μαΐου θα σημαίνει νίκη μιας ανοιχτής και συμπεριληπτικής Ευρώπης. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η υποψηφιότητά μου.


Γνωρίζουμε ότι είστε εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης "ΚΟΣΜΟΣ". Τι συμβολίζει ο "ΚΟΣΜΟΣ";


Η κίνηση πολιτών «Κόσμος» προωθεί ως πολιτικό πρόταγμα τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ, τους οποίους υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2015, συνολικά 193 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Βασικοί του άξονες αποτελούν η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η ευημερία όλων των πολιτών. Αυτά ακριβώς είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν την επόμενη δεκαετία, η οποία εκτιμώ πως θα είναι μια δύσκολη εποχή, μια εποχή γενναίων αποφάσεων για όλους μας. Στόχος μας είναι η προαγωγή των Παγκόσμιων Στόχων και η ένταξή τους στην ατζέντα των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι αποτελούν μια παγκόσμια συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίον η ανθρωπότητα θα φτάσει στο 2030 με όρους που θα διασφαλίζουν τις μελλοντικές γενιές, την κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποφεύγοντας την καταστροφική άνοδο της θερμοκρασίας και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Παράλληλα, οι στόχοι συνιστούν μία μέθοδο πολιτικής με μετρήσιμα και εφικτά αποτελέσματα, που πιστεύω πως έχει ανάγκη και η χώρα μου.


Ποιοί είναι οι παράγοντες που θα συμβάλλουν για να μείνει ενωμένη η Ευρώπη;

Εκτιμώ ότι η Ε.Ε βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο. Είτε θα ακολουθήσουμε το δρόμο της βιώσιμης προόδου, της συνεργασίας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης είτε εκείνον του συντηρητισμού. Το διακύβευμα για μας σήμερα είναι να αναπτύξουμε στρατηγικές και να εξερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα διαφυλάξουμε τη δημοκρατία και θα υπηρετήσουμε τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού.

Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι μόνο μέσα από ευρύτερες και προοδευτικές συμμαχίες θα μείνει ενωμένη η Ευρώπη. Όπως είπα και πριν, μόνο αν έχουμε επίγνωση της κατάστασης στην οποία έχουμε οδηγηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν, θα μπορέσουμε να δουλέψουμε προς την επίλυσή τους. Οι 17 παγκόσμιοι στόχοι αποτελούν το κατάλληλο εργαλείο για να γίνει αυτό, καθώς προωθούν μια παγκόσμια κοινή γλώσσα κατανόησης.


Ο Αλέξης Τσίπρας σε τι ξεχωρίζει για σας και ξεκίνησε η συνεργασία σας;


O Αλέξης Τσίπρας είναι ικανός άνθρωπος και έμπειρος πολιτικός. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων έχει διαχειριστεί επιτυχώς σημαντικές προκλήσεις και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε εθνικά ζητήματα. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία, δυστυχώς πλέον, των αρχηγών κρατών μελών που εκφέρουν ξενοφοβικό λόγο και τάσσονται υπέρ μιας κλειστής ηπείρου, ο κ. Τσίπρας δεν υπερασπίζεται τέτοιες απόψεις. Αντίθετα, αντιλαμβάνεται ότι η εποχή απαιτεί συγκλίσεις και ότι η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία οφείλει να αποτελέσει ανάχωμα με την υπεράσπιση των αξιών του ανθρωπισμού και όχι ακόλουθος στην παγκόσμια τάση απαξίωσής τους. Η συνεργασία μας ξεκίνησε, γιατί έχουμε κοινές ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής μας Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν δε συσταθεί ένα προοδευτικό μέτωπο, που θα αντιμάχεται τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας και την ακροδεξιά απειλή, η εξέλιξη για την Ευρώπη θα είναι καταστροφική.  


Έχετε δείξει σε δηλώσεις σας την ανησυχία σας για την κλιματική αλλαγή. Υπάρχει κάποιο μελλοντικό πλάνο μαζί με ειδικούς να εμπνεύσετε τους Έλληνες να σας ακολουθήσουν σε αυτή την προσπάθεια σας;


Οι επιστημονικές μελέτες είναι ξεκάθαρες και προδιαγράφουν ένα εξαιρετικά δυσοίωνο μέλλον για τους νεότερους ανθρώπους και τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Η κλιματική κρίση αποτελεί παγκόσμια απειλή. Οι συμπολίτες μας πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Καμία χώρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους ανεξαιρέτως, γιατί ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και πρέπει να πράξουμε τα μέγιστα, ώστε να παραμείνει βιώσιμος. Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που προσπαθούμε να μεταδώσουμε. Οι άνθρωποι που πήραμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της κίνησης πολιτών «ΚΟΣΜΟΣ» έχουμε πολυετή κοινωνική δράση σε περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και σε επιστημονικούς τομείς που αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δουλεύουμε διαρκώς, προκειμένου να εισαχθεί στον πολιτικό διάλογο το ζήτημα της αειφορίας και το παγκόσμιο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της κοινωνικής ανισότητας και της φτώχειας. Ήδη, διοργανώνουμε ανοιχτές συζητήσεις με ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε ζητήματα που αφορούν την κλιματική κρίση, τις νέες τεχνολογίες και τις προσφυγικές αφίξεις, ώστε να ανοίξουμε το διάλογο με τους συμπολίτες μας. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να δίνουμε βήμα για αυτό το διάλογο.


Τι γνώμη πιστεύετε ότι έχει η υπόλοιπη Ευρώπη για την Ελλάδα;


Εκτιμώ ότι οι πολίτες της Ένωσης αντιλαμβάνονται τη δύσκολη διαδρομή που διήνυσε η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Και τούτο φάνηκε ξεκάθαρα και από τα κινήματα αλληλεγγύης και στήριξης στη χώρα μας. Η παρατεταμένη κρίση που βίωσε η Ελλάδα με την εφαρμογή σκληρών πολιτικών λιτότητας συνδυάστηκε με τη διαχείριση της υποδοχής χιλιάδων ανθρώπων στο έδαφός της. Και αυτό το έπραξε με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Η Ελλάδα δεν είναι το μόνο κράτος μέλος που επλήγη από τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας, αλλά είναι αυτό που κλήθηκε να εφαρμόσει ένα τιμωρητικό και αδιέξοδο πρόγραμμα. Υπάρχουν ακόμα πολιτικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ανυπάκουο παιδί και όχι ως ισότιμο κράτος μέλος και αυτό το είδαμε τόσο με τα οικονομικά μέτρα όσο και με τα μέτρα για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Είναι καιρός, όμως, να αλλάξει αυτό. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των αποφάσεων που θα κληθούν να λάβουν οι αντιπρόσωποι της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Ποιά πρόσκληση απευθύνετε στους Έλληνες πολίτες;

Να ψηφίσουν, να συμμετέχουν στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί θα τεθούν σε αμφισβήτηση οι πολιτικές επιλογές που μας οδήγησαν σήμερα εδώ. Η αποχή θα είναι «εγκληματική» για το ίδιο μας το παρόν και το μέλλον, διότι σε αυτές τις ευρωεκλογές οι αντιπρόσωποί μας που θα προκύψουν θα πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια ως το 2030, το μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε. Από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα διαμορφωθεί η στρατηγική που θα κατευθύνει αύριο τις ζωές μας. Ο περισσότερος κόσμος έχει απογοητευτεί με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγάλο στοίχημα είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι πολίτες της ΕΕ έχουν λόγο για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και αυτός ο λόγος καθρεφτίζεται στις εκλογές. Ο πρώτος σταθμός, λοιπόν, για την μετουσίωση αυτού του λόγου σε πράξη είναι οι ευρωεκλογές.


Στον Δήμο Πειραιά ασχοληθήκατε επί χρόνια με τα κοινά ως δημοτικός σύμβουλος. Στην νέα σας προσπάθεια ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λογικά έχει ασκηθεί πάνω σας περισσότερη πίεση από πολιτικούς αντιπάλους. Τελικά είναι ένα παιχνίδι συμφερόντων να βρίσκονται μπροστά σας αυτοί οι αντίπαλοι ή θεωρείτε ότι αυτή η είναι η πραγματικότητα όταν μια δυναμική προσωπικότητα σαν εσάς βάζει υποψηφιότητα;

Συμμετέχω αρκετά χρόνια σε κοινωνικά και πολιτικά εγχειρήματα και έχω πλήρη επίγνωση ότι κρίνομαι για τη στάση και τις πράξεις μου. Και τούτο είναι απαραίτητο σε μία δημοκρατία. Αν η κριτική και η συζήτηση σχετικά με την υποψηφιότητά μου στις ευρωεκλογές περιοριζόταν στη γόνιμη κριτική αυτό δεν θα με ενοχλούσε, αντίθετα το εκτιμώ. Αυτό που συμβαίνει, όμως, είναι να χρησιμοποιείται η υποψηφιότητά μου και να εμπλέκεται το όνομα μου σε μικροπολιτικές για την ικανοποίηση συμφερόντων, που καμία σχέση δεν έχουν με το επίδικο των ευρωεκλογών. Έχω ξαναπεί ότι αυτό είναι ένας ολισθηρός δρόμος.


Με μια λέξη πως ονειρεύεστε την Ελλάδα του αύριο;


Θα σας πω αυτό που ονειρεύομαι για όλο τον κόσμο, αλλά ισχύει και για την Ελλάδα: Έναν κόσμο που δεν περισσεύει κανείς!


Ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου παραμένει αναποφάσιστο πάντα και στις εθνικές εκλογές και στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν έρχεται η τελική ευθεία για τις εκλογές αυτό λοιπόν πως επηρεάζει τους υποψήφιους;

Κοιτάξτε, το αποτέλεσμα των εκλογών κρίνεται από τις κάλπες. Η επιλογή του εκλογικού σώματος μετουσιώνεται με την ψήφο του. Το κρίσιμο ζήτημα εδώ είναι να υπάρχει μαζική συμμετοχή των συμπολιτών μας και στις κάλπες, ώστε να διαμορφώσουν με τις αποφάσεις τους την αυριανή Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον τόπο μας. Εμείς, στην πολιτική κίνηση ΚΟΣΜΟΣ θα συνεχίσουμε να πρεσβεύουμε και να αγωνιζόμαστε για αυτά που πιστεύουμε.


Αν ξυπνούσατε αύριο το πρωί και θέλατε να αλλάξει άμεσα κάτι στην χώρα αυτή τι θα ήταν αυτό που θα σας έκανε ευτυχισμένο;


Όχι άλλο κάρβουνο!

Comments


bottom of page