top of page

Η συγκρότηση μιας ουσιαστικής προοδευτικής στρατηγικής θα δώσει ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις

Συνέντευξη στο aixmi.gr έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.
O Πέτρος Κόκκαλης μίλησε στην aixmi.gr χωρίς να προσπαθήσει να αποφύγει καμιά ερώτηση. Απάντησε στην κατηγορία ότι είναι αριστερός με δεξιές τσέπες, σχολίασε την άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε με τη διαπλοκή εντάσσοντάς τον στο ευρωψηφοδέλτιό του, δήλωσε υπερήφανος για την οικογένειά του και τον Ολυμπιακο αλλά επισήμανε ότι δεν πρέπει να συγχέεται το ποδόσφαιρο με την πολιτική, εξέφρασε την αγωνία του για τον κίνδυνο να διολισθήσει η Ευρώπη σε μια μορφή μεταφασισμού, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν αναδειχθεί πρωθυπουργός. Ιδαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντησή του στο ερώτημα αν σκέφτεται το ενδεχόμενο να ηγηθεί κόμματος μελλοντικά. Δεν δεσμεύεται παρά μόνο για το σήμερα… Διαβάστε τι μας είπε:


Κύριε Κόκκαλη, είστε επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και, ταυτόχρονα, αυτοπροσδιορίζεστε ως «κεντροαριστερός». Πώς απαντάτε σε όσους θεωρούν ασυμβίβαστες τις δυο αυτές ιδιότητες, μιλώντας για κεντροαριστερούς με δεξιές τσέπες;


Η δική μου αντίληψη είναι ότι η οικονομική επιφάνεια ενός ανθρώπου δεν ορίζει απαραιτήτως τις πολιτικές του απόψεις και τις κοινωνικές του ευαισθησίες. Θεωρώ εσφαλμένη την πεποίθηση ότι ένας άνθρωπος με οικονομική ευχέρεια δεν μπορεί να διέπεται από προοδευτικές ιδέες. Πιστεύω βαθιά στις συγκλίσεις ανθρώπων και φορέων με διαφορετικό υπόβαθρο, με την προϋπόθεση πως όλοι συνεργάζονται για ένα κοινό στόχο. Και αυτό είναι το κρίσιμο, καθότι οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν μία κοινή στράτευση και τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων.

Δεν κατέρχομαι στην πολιτική για να υπερασπιστώ επιχειρηματικά συμφέροντα. Έχω δύο τσέπες αλλά μία καρδιά και αυτή είναι αριστερά.


Είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές και διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου, έχοντας στις αποσκευές μου την πολυετή συμμετοχή μου στα κοινά και την ενεργή συμμετοχή μου στην κοινωνία των πολιτών. Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο της ιστορίας, για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες σε μία τόση κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, δε συνάδουν με την κορυφαία δημοκρατική της διαδικασία.


Είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή σας το πρότεινε; Με βάση τη δική σας πολιτική αυτοτοποθέτηση στην Κεντροαριστερά, θα μπορούσατε να είστε υποψήφιος και με το ΚΙΝΑΛ ή το ΚΚΕ, αν σας το είχαν προτείνει;


Η Πολιτική Κίνηση Κόσμος τάσσεται στο πλευρό των προοδευτικών δυνάμεων, εκείνων που σχεδιάζουν έναν μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου, νέων τεχνολογιών και νεοφυών επιχειρήσεων, συνεργασίας, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης. Για το λόγο αυτό ανταποκριθήκαμε θετικά στο κάλεσμα του κ. Τσίπρα και επιλέξαμε να συνεργαστούμε με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Κριτήριό μας ήταν η διαπίστωση κοινής στόχευσης και κοινών αξιών. Μακάρι, σε αυτή την ελπιδοφόρα πορεία σύγκλισης προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη να δούμε ακόμη μεγαλύτερες συσπειρώσεις, υπερβαίνοντας διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, γιατί οι προκλήσεις είναι μεγάλες και δεν περισσεύει κανείς.


Το όνομα «Κόκκαλης» αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα, αληθινό διαβατήριο στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι αν δεν ήσασταν γιος του Σωκράτη και εγγονός του Πέτρου, θα σας επέλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ;


Με τα «αν» δεν κάνουμε δουλειά στην πολιτική και στα κοινά, ούτε μπορούμε να εξελιχθούμε ως κοινωνία, ιδιαίτερα σήμερα μπροστά σε τόσο μεγάλες προκλήσεις. Αυτή είναι πάγια θέση μου και ένας από τους λόγους που επικεντρώνομαι στη σκληρή δουλειά και αφοσιώνομαι στους συλλογικούς μας στόχους με γνώμονα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Ανήκω στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο εδώ και χρόνια. Το ευρωψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχω είναι μεν μια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φιλοδοξεί να εκφράσει και να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Με το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Εάν δεν ενισχυθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη και στα όργανά της, τότε είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μια νέα μορφή μεταφασισμού που θα πηγάζει από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που είδαμε να εφαρμόζονται τα προηγούμενα χρόνια. Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην άκρη τα επώνυμα και ας σταθούμε στις πράξεις του καθενός μας.


Σας έκανα την προηγούμενη ερώτηση, διότι επί πολλά χρόνια σταδιοδρομούν στην πολιτική παιδιά πολιτικών. Κάποιοι αναρωτιούνται: θα έχουμε και παιδιά επιχειρηματιών τώρα; Πιστεύετε ότι έχετε κάνει αρκετά, έως τώρα, ώστε να σας ψηφίσουν ως Πέτρο Κόκκαλη και όχι ως γιο του Σωκράτη και εξέχον μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακού;


Θέλω να επισημάνω δύο πράγματα: Αισθάνομαι περήφανος για την οικογένειά μου και για το ότι είμαι Ολυμπιακός. Όμως, θέλω οι συμπολίτες μου να με κρίνουν με βάση το πρόγραμμα και τους στόχους, που αποτελούν τους πυλώνες της συμμετοχής μου στις ευρωεκλογές και όχι για την καταγωγή μου. Θεωρώ εσφαλμένη την άποψη που συγχέει το ποδόσφαιρο με την πολιτική. Κάθε φίλαθλος είναι αυτόνομο πολιτικό υποκείμενο και έχει τη δική του πολιτική βούληση. Είμαι περήφανος που είχα την ευκαιρία να εργασθώ συστηματικά για τον Ολυμπιακό, για το γεγονός ότι υπήρξα μέλος μιας ομάδας που συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό του. Η ενασχόλησή μου με τον Ολυμπιακό αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδρομής μου.

Ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος επί 5 χρόνια έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για την αναβάθμιση της πόλης του Πειραιά. Με τους συνεργάτες μου δουλέψαμε συστηματικά και με επιμονή για την εύρεση και διασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τον Πειραιά, προχωρήσαμε σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό στον τομέα ευθύνης μας και αναπτύξαμε τοπικές και διεθνείς συνέργειες. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Προώθησης της Επιχειρηματικότητας για το 2018 απονεμήθηκε στο Δήμο Πειραιά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο βραβείο της κατηγορίας «Ενίσχυση του Επιχειρηματικού Πνεύματος»,  για τη στρατηγική στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης. Παράλληλα, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Πειραιά προσπάθησα να διαμορφώσω σε συνεργασία και με άλλους τους φορείς αξιοπρεπείς συνθήκες και ουσιαστικές πολιτικές ένταξης για τους ανθρώπους που μένουν στην πόλη μας. Αγωνίζομαι ενεργά χρόνια με τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης, της κλιματικής αλλαγής και άλλα κρίσιμα ζητήματα της κοινωνίας μας μέσα από την Οργάνωσης ΓΗ και σήμερα με την κίνηση ΚΟΣΜΟΣ. Με δυο λόγια, θεωρώ ότι όποιος θέλει να με κρίνει, μπορεί να ανατρέξει στην προσωπική μου διαδρομή. Εκεί, υπάρχουν πολλά και πολύ πιο ουσιαστικά στοιχεία για την άσκηση κριτικής, από το όνομά μου.


Η οικογένειά σας είχε κατηγορηθεί παλιότερα από τη ΝΔ για «διαπλοκή», λόγω και της συμμετοχής της σε κρατικές προμήθειες. Τώρα κάποιοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για «διαπλοκή», επειδή συνεργάζεται μαζί σας. Πως αισθάνεστε για αυτό;


Η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να βάλλει εναντίον μου και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιώντας την οικογένειά μου. Το γεγονός και μόνο ότι τα ζητήματα της οικογενειοκρατίας και της διαπλοκής τίθενται από την αξιωματική αντιπολίτευση καθιστά οξύμωρη κάθε περαιτέρω συζήτηση. Άλλωστε, αν το εννοούσε αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είχε την επί χρόνια αντιπρόεδρο της Intracom, κα Τζαβέλλα, υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Αντιλαμβάνομαι την πολιτική σκοπιμότητα αυτών των ενεργειών, ωστόσο πιστεύω ότι τέτοιες δηλώσεις χαρακτηρίζονται από λαϊκισμό και αποτελούν έναν ολισθηρό δρόμο. Δε θα λάβω μέρος σ’ αυτό.


Πόσο πρόβλημα είναι για εσάς το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να ακυρώσει τις περισσότερες από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις;


Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που εντάσσεται στη μακρά εκσυγχρονιστική πορεία της ελληνικής Αριστεράς. Κλήθηκε να κυβερνήσει μια χώρα που το προηγούμενο πολιτικό προσωπικό την είχε οδηγήσει σε οικτρή κατάσταση και την κράτησε όρθια. Τα χρόνια αυτά, υπήρξε αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ αποφεύχθηκε περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, μια ιστορική συμφωνία, λύνοντας ένα ζήτημα που ταλάνιζε τις διμερείς σχέσεις με τη γειτονική μας χώρας επί δεκαετίες, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες ανάπτυξης. Διαχειρίστηκε την άφιξη χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας, προτάσσοντας την αρχή της αλληλεγγύης. Την ίδια στιγμή, προχώρησε σε σημαντικές τομές, στο πεδίο των δικαιωμάτων. Σας θυμίζω το νόμο για την ιθαγένεια, την ταυτότητα φύλου και το σύμφωνο συμβίωσης. Συνέβαλε ουσιαστικά στην καταπολέμηση των διακρίσεων. Έγιναν σημαντικά βήματα την τελευταία τετραετία.


Ασχολείστε πολλά χρόνια με θέματα Οικολογίας και ζητάτε την ψήφο του κόσμου για να προωθήσετε τα ζητήματα αυτά στην Ευρωβουλή. Στις δικές σας επιχειρήσεις πώς έχετε επιβάλει πρακτικά την «πράσινη» ατζέντα σας; 


Οι εταιρείες του ομίλου στηρίζονται στο τρίπτυχο της οικονομικής ανάπτυξης, της βιωσιμότητας και της κοινωνικής συνοχής και αυτό φαίνεται και από τις εκθέσεις βιωσιμότητας που δημοσιεύουν οι εταιρείες του ομίλου. Για το λόγο αυτό ο όμιλος αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Συμμετέχει, μεταξύ άλλων, σε τοπικά προγράμματα αναδάσωσης, σε εξειδικευμένα συνέδρια και εκδηλώσεις για το περιβάλλον και τη διαχείριση αποβλήτων και σε προγράμματα υποστήριξης πυρόπληκτων περιοχών. Υλοποιούνται, επίσης, έργα και παρεμβάσεις σχετικά με φώτα ενεργειακής απόδοσης, όπου υπάρχει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως και 50%, αλλά και αντίστοιχη μείωση των εκπομπών CO2. Οι εταιρείες του ομίλου έχουν συμμορφωθεί με τους ισχύοντες κανονισμούς και τα περιβαλλοντικά πρότυπα, με στόχο την υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων και τη μείωση των εκπομπών CO2.


Οι υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο είναι 42. Γιατί να επιλέξει εσάς ένας ψηφοφόρος και όχι κάποιον άλλο ή άλλη από τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ;


Δε θα σας πω γιατί να μην επιλέξει κάποιον άλλο συνυποψήφιο ή κάποια άλλη συνυποψήφια μου και αυτό γιατί το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ απαρτίζεται από αξιόλογες υποψηφιότητες. Θα σας αναλύσω όμως γιατί να επιλέξει κάποιος εμένα: Για να βάλουμε για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική ατζέντα της Ευρώπης, τους 17 παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πιστεύω ότι η υλοποίηση των παγκόσμιων στόχων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Τα τελευταία χρόνια, στην ευρωπαϊκή επικράτεια συγκροτείται ένα νέο καθεστώς, που αδιαφορεί για τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην ανησυχητική αύξηση της ακροδεξιάς επιρροής, με χαρακτηριστική την άνοδο μεταφασιστικών κινημάτων. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια συστηματική συρρίκνωση των δημοκρατικών εγγυήσεων και υποβάθμιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Δικός μας στόχος είναι η ανατροπή αυτού του πόλου διακυβέρνησης και η συγκρότηση μιας ουσιαστικής προοδευτικής στρατηγικής που θα δώσει ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων, με κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προάσπιση της δημοκρατίας και τη συλλογική ευημερία. Με οδηγό, λοιπόν, το πρόγραμμα της κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, επιθυμώ να συμβάλλω στη διαμόρφωση και τη στήριξη αυτών των στρατηγικών. Επιθυμία μου είναι να συνεισφέρω, ώστε να δημιουργηθεί μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, μια Ευρώπη που δεν θα περισσεύει κανείς.


Αν εκλεγείτε στην Ευρωβουλή και πρωθυπουργός αναδειχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχετε πρόβλημα να συνεργαστείτε μαζί του;


Η επόμενη κυβέρνηση που θα αναδειχτεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, θα κληθεί – μεταξύ άλλων – να εφαρμόσει και τις αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το επόμενο διάστημα θα πρέπει να διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των παγκόσμιων στόχων μέχρι το 2030, αλλά και να προωθήσει με όλες τις δυνάμεις της τη στρατηγική «Clean Planet For All» για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα μέχρι το 2050. Η Ελλάδα οφείλει να περάσει το ταχύτερο στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης για την κλιματική αλλαγή, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αύξηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) από 18% σε 32.1%. Εκτιμάται ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτούνται 32 δισ. ευρώ επενδύσεις, οι οποίες πέρα από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρόκειται να συμβάλουν σημαντικά και στην προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας καθώς και στη δημιουργία χιλιάδων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Κρίσιμο ζήτημα αποτελούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν από την αυριανή Ευρωβουλή, τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει και η χώρα μας. Αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους για να τους εκπροσωπήσω στο ευρωκοινοβούλιο, θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, την υιοθέτηση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και ασφαλώς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποτελεί μείζον ζήτημα για όλους μας.

Θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε έχει τη βούληση να συμβάλει στην επίτευξη αυτών των δύσκολων αλλά απαραίτητων στόχων, γιατί πιστεύω ότι τα ζητήματα απαιτούν τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση δυνάμεων και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η συνεργασία για την επίτευξη των στόχων αποτελεί τον 17ο Παγκόσμιο Στόχο.


Μπορεί η ενδεχόμενη εκλογή σας στο Ευρωκοινοβούλιο να αποτελέσει το πρώτο βήμα για κάτι πιο μεγάλο αργότερα; Μπορεί να επιδιώξετε να ηγηθείτε κόμματος, ώστε να προωθήσετε το σχέδιό σας για τη χώρα;


Αυτή τη στιγμή επικεντρώνομαι κατά απόλυτη προτεραιότητα στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Για μένα, το μείζον ζήτημα είναι οι παγκόσμιοι στόχοι για το 2030 να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στην αυριανή Ευρωβουλή και σε αυτό αφοσιώνομαι.

Comments


bottom of page