Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η βιώσιμη και έξυπνη γεωργία, τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων και η αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών συζητήθηκαν στο πλαίσιο του KΟΣΜΟΣLab, της ανοιχτής διαβούλευσης της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, με θέμα «Έξυπνη και Ανθεκτική γεωργία, δράση για το Περιβάλλον και το Κλίμα», χθες στο κέντρο της Αθήνας.
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης, δήλωσε: «Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι μια τεράστια επιχειρηματική και οικονομική ευκαιρία. Όσο μειώνεται το κεφαλαιακό κόστος της επένδυσης για να έχουμε την ενέργεια που χρειάζεται, η διανομή γίνεται δημοκρατικότερη. Πρέπει να υπάρχει μια πολιτική που να προάγει τη μετακίνηση των κεφαλαιακών ροών από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και από την Ευρώπη, ώστε να προσελκύσουμε ιδιώτες συν-επενδυτές σε start ups. Έτσι το κράτος δεν είναι ο δανειστής της τελευταίας ευκαιρίας αλλά ο επενδυτής της πολιτικής κατεύθυνσης».
O Δημήτρης Μπιλάλης, Καθηγητής Γεωργίας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επεσήμανε την ανάγκη οι καταναλωτές να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη στάση ζωής τους, τονίζοντας ότι με τη βιολογική γεωργία η ρύπανση ανά στρέμμα μειώνεται κατά 60%, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο τη ρύπανση του περιβάλλοντος όσο και την κατανάλωση ενέργειας. Ο Γρηγόρης Χατζηκώστας από ερευνητικό Ινστιτούτο Biosense της Σερβίας αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της καινοτομίας μέσω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, καθώς και στη στροφή προς τις εναλλακτικές πρωτεΐνες. «Με την ευφυή γεωργία αλλάζει ο ρόλος του αγρότη και η φύση της εργασίας του», σημείωσε.
Στο Κέντρο της Γης ως παράδειγμα αστικής γεωργίας, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση, αναφέρθηκε ο Γιώργος Ξεπαπαδάκος από την Οργάνωση Γη, τονίζοντας τη ζωτική σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ η Ανθή Κατσιρμά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλυσε στο κοινό τους στόχους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020, που αυτή την περίοδο είναι σε διαπραγμάτευση και επισήμανε τα νέα χαρακτηριστικά της, όπως η πράσινη αρχιτεκτονική.
Η Βη Μπουγάνη από το Sustainable Food Movement Greece αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης και αφύπνισης των καταναλωτών, ώστε να μειωθεί η σπατάλη των τροφίμων σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική για τα τρόφιμα, ενώ ο Μαρίνος Μπερέτσος από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα μοιράστηκε την εμπειρία του από την εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως το LEADER, στη Δυτική Πελοπόννησο: «Μέσα από μια μικρή επένδυση μπορεί να αλλάξει η εικόνα μιας περιοχής, να ενισχυθεί ο τουρισμός, να υπάρξει αλλαγή κλίμακας για την οικονομία».
Ο Βλάσης Τσιόγκας, αγρότης και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σημείωσε ότι η στήριξη στην πράσινη ΚΑΠ θα στηρίξει παράλληλα και το εισόδημα του αγρότη, ενώ εστίασε στην έλλειψη ενημέρωσης και κατάρτισης του αγροτικού κόσμου για την ευφυή γεωργία. «Ο αγροτικός κόσμος βασίζεται αποκλειστικά στην εμπειρία του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η διαβούλευση με το κοινό κινήθηκε γύρω από την ανάγκη εκπαίδευσης τόσο του καταναλωτή όσο και του αγρότη γύρω από την έξυπνη γεωργία και τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Συζητήθηκε, τέλος, η λειτουργία των άμεσων ενισχύσεων στην Ελλάδα μέχρι σήμερα και η στροφή που πρέπει να γίνει προς τους πραγματικούς αγρότες, καθώς και ο καθοριστικός ρόλος που μπορεί να παίξει η ψηφιακή τεχνολογία στη λειτουργία της βραχείας αλυσίδας ανεφοδιασμού, η οποία μπορεί να στηρίξει τη στροφή προς ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό τομέα.
Παρακολουθείστε το βίντεο της εκδήλωσης
Komentar