top of page

Η κλιματική κρίση είναι το πλέον κομβικό ζήτημα της εποχής μας

Συνέντευξη στο Arcadianews.gr και τον δημοσιογράφο Γιάννη Χασάπη έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.


Γιατί αποφασίσατε να συμπλεύσετε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;


«Η σύμπλευση, όπως λέτε, μεταξύ της κίνησης πολιτών «ΚΟΣΜΟΣ» και του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας βασίζεται στις προκλήσεις της εποχής, οι οποίες απαιτούν ευρύτερες συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο. Κοινός στόχος για όλους εμάς είναι η αποκατάσταση της  κοινωνικής συνοχής, η υιοθέτηση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και ασφαλώς η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία αποτελεί μείζον ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Η επόμενη  Ευρωβουλή θα κληθεί να σχεδιάσει το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου και θεωρούμε εξόχως  σημαντικό να θέσουμε άμεσα, για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική  ατζέντα τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ ενόψει του 2030. Στην κίνησή μας υπάρχουν άνθρωποι με πολυετή κοινωνική δράση σε περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και σε επιστημονικούς τομείς που αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρώτο μας μέλημα, αλλά και ανάγκη είναι να εισαχθεί στον πολιτικό διάλογο το ζήτημα της αειφορίας και το παγκόσμιο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της κοινωνικής ανισότητας και της φτώχειας με πολιτικές μεθόδους μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Μόνο έτσι θα κατορθώσουμε να ανοικοδομήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».


Πιστεύετε  ότι έχουν απήχηση στην ελληνική κοινωνία τα περιβαλλοντικά ζητήματα που εσείς θέτετε ως επιτακτικά και κρίσιμα; Αφορούν, για παράδειγμα, τον κάτοικο της Τρίπολης;


Κ. Χασάπη, πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως η κλιματική κρίση είναι το πλέον κομβικό ζήτημα της εποχής μας καθώς έχει δραματικές επιπτώσεις σε δεκάδες τομείς, την οικονομία, το προσφυγικό, την άνοδο της ακροδεξιάς. Συνεπώς μας αφορά όλους και όλες. Από τους ανθρώπους που ζουν στα αστικά κέντρα έως εκείνους που κατοικούν στο πλέον απομακρυσμένο χωριό. Το διακύβευμα αυτών των Ευρωεκλογών, το πιο πολιτικών Ευρωεκλογών που έχουμε ζήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πλέον να φτάσει η φωνή των εκατομμυρίων ψηφοφόρων στα κέντρα αποφάσεων, για να κινηθούμε αποφασιστικά σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης και μείωσης των ανισοτήτων. Η εναλλακτική είναι οπισθοδρόμηση και αυταρχισμός. 


Σε περίπτωση που εκλεγείτε σε ποια επιτροπή του Κοινοβουλίου θα θέλατε να ενταχθείτε; Ποια θεματική θα είναι προτεραιότητά σας;


Καταρχάς, θα συμβάλλω άμεσα στην υλοποίηση και την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων, καθώς πιστεύω ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορούμε να το εξασφαλίσουμε μόνο αν επικεντρωθούμε σε μια βιώσιμη Ευρώπη που θα διασφαλίσει την ευημερία και την ευμάρεια των πολιτών της. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, που είναι αρμόδια για την πολιτική περιβάλλοντος και τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, και ειδικότερα για την κλιματική κρίση, την υποβάθμιση των φυσικών πόρων και την αειφόρο ανάπτυξη είναι αυτή στην οποία κατά προτεραιότητα θα ήθελα να ενταχθώ και να αναλάβω ενεργό δράση. Επιπλέον, με ενδιαφέρουν η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αρμόδια για την προώθηση, την εφαρμογή και τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης και συγκεκριμένα με ενδιαφέρει το γεγονός ότι εξετάζει τις σχέσεις της Ένωσης με τα άλλα θεσμικά όργανα και φορείς της Ένωσης, τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και η Επιτροπή Ανάπτυξης, που προωθεί και ελέγχει την πολιτική ανάπτυξης και συνεργασίας της Ένωσης και τον πολιτικό διάλογο και τη βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Η τεχνολογική επανάσταση που διανύουμε αποτελεί ευκαιρία ή απειλή για την κοινωνία;


Η τεχνολογική επανάσταση, η 4η βιομηχανική επανάσταση, ανοίγει πάρα πολλές δυνατότητες, αλλά και κινδύνους για την προσωπική ελευθερία και ιδιωτικότητα. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται να φέρει πολύ μεγάλες ανατροπές στο μοντέλο διάρθρωσης της οικονομίας και μαζική απώλεια θέσεων εργασίας ή τη δραστική περικοπή του χρόνου εργασίας. Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να σκεφτούμε συστηματικά και να διαβουλευθούμε δημοκρατικά, ιδίως στο Ευρωκοινοβούλιο, να περιγράψουμε κατ' αρχάς την εποχή που έρχεται και να σχεδιάσουμε οδικούς χάρτες για την μετάβαση σε αυτήν. Θα χρειαστούμε και το οραματικό στοιχείο εδώ. Η νέα αυτή επανάσταση που τώρα μόλις ξεκινάει, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ και τη δημοκρατία. Μια πρόκληση που μπορεί να γίνει μια μεγάλη ευκαιρία για την ανθρωπότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Κόκκαλη…


Και εγώ για την ευκαιρία να εκθέσω τις απόψεις μου...

Comments


bottom of page