top of page

Επένδυση στην καινοτομία και την έρευνα, ώστε να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Συνέντευξη στο seleo.gr έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.


Η υποψηφιότητα σας από την στιγμή που ανακοινώθηκε έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Πιστεύετε ότι αυτό έγινε με πολιτικό γνώμονα ή επειδή προέρχεστε από έναν χώρο , τον επιχειρηματικό, από όπου σπάνια έως ποτέ υπάρχουν υποψήφιοι;


Αντιλαμβάνομαι πλήρως την πολιτική αντιπαράθεση και ήταν κάτι που το περίμενα καθώς έθεσα εαυτόν στην κρίση του ελληνικού λαού. Θεωρώ, όμως, εσφαλμένη την αντίληψη να θεωρείται σχεδόν απαγορευτικό σε έναν άνθρωπο με οικονομική ευχέρεια να διέπεται από προοδευτικές ιδέες. Η πολιτική μας αφορά όλους, αυτό είναι το επίτευγμα της δημοκρατίας. Προσωπικά, δεν μου φαίνεται αντιφατικό άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα να συνεργάζονται για ένα κοινό στόχο. Δεν κατέρχομαι στην πολιτική για να υπερασπιστώ, άλλωστε, επιχειρηματικά συμφέροντα. Ούτε σκοπός μου είναι να γίνω πολιτικός καριέρας.

Εγώ θέλω να συμμετέχω ως εκπρόσωπος των Ελλήνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να δώσω τη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης, γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι το κυρίαρχο ζητούμενο σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα αυτά αποτελούν ισχυρά εργαλεία για να κερδίσουμε το στοίχημα για ένα βιώσιμο κόσμο που θα μας χωράει όλους μέχρι το 2030. Με αυτό το πρόσημο εκπροσωπώ την κίνηση πολιτών ΚΟΣΜΟΣ στις ευρωεκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.


Τι είναι ο «ΚΟΣΜΟΣ» τον οποίο εκπροσωπείτε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ όπου όπως δηλώσατε συμμετέχετε συνεργαζόμενος;


Στην πολιτική κίνηση «ΚΟΣΜΟΣ» πιστεύουμε ότι οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι του ΟΗΕ για έναν βιώσιμο κόσμο που θα μας χωράει όλους ως το 2030 πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι ενσωματώνουν εργαλεία μέτρησης πολιτικών για την αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του πλανήτη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη συλλογική ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών.

Το πρόγραμμα του ΟΗΕ είναι ριζοσπαστικό και προοδευτικό. Με αυτό το σκεπτικό, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου δημοκρατικών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών, σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη. Προσερχόμαστε στην πλατιά ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, που σηματοδοτεί αυτό το ψηφοδέλτιο με σκοπό να συμβάλουμε στην αναχαίτιση του ακραίου συντηρητισμού στην Ευρώπη, αλλά και στην ηχηρή ανάδειξη των Παγκόσμιων Στόχων ως κεντρική προτεραιότητα στη λήψη των αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.


Δεχτήκατε επιθέσεις από τον κ.Μαρινάκη, αλλά κι από την αντιπολίτευση. Περιμένατε όταν πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις;


Η έκθεση είναι αναμενόμενη, όταν βάζεις υποψηφιότητα για ένα τέτοιο αξίωμα. Συμμετέχω πολλά χρόνια σε πολιτικά και κοινωνικά εγχειρήματα και γνωρίζω ότι κρίνομαι.Θα το εκτιμούσα και θα δεχόμουν οποιαδήποτε γόνιμη και ουσιαστική κριτική. Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν έχει κάνει την παραμικρή αναφοράστην ουσία των θέσεων μου. Για να το πω με δυο λόγια, ο τρόπος είναι ιταμός και τα λόγια κούφια και παρωχημένα.


Πριν από ένα περίπου μήνα στα Διαβατά πρόσφυγες έστησαν έναν άτυπο καταυλισμό και σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Έχετε ασχοληθεί με το μεταναστευτικό. Υπάρχει ήπια κοινωνικά λύση ή πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές;


Πιστεύω ότι το θέμα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού θα απαντηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης πρέπει να έχει λόγο στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά το 2015, βλέπουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επενδύουν στο φόβο, στον αποκλεισμό και στη ρητορική του μίσους. Υπάρχουν πολιτικοί σχηματισμοί που διακηρύττουν ότι ένας άνθρωπος είναι καλύτερος από κάποιον άλλον, ότι μία χώρα είναι καλύτερη από μία άλλη. Εμείς βρισκόμαστε απέναντί τους και πιστεύουμε σε έναν κόσμο που δεν περισσεύει κανείς. Είναι εξαιρετικά επείγον για την Ευρώπη να επεξεργαστεί μία ρεαλιστική και βιώσιμη πολιτική για το προσφυγικό ζήτημα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής.


Ποια πιστεύετε είναι τα θέματα που η Ελλάδα πλεονεκτεί και δεν έχουν βρει ακόμα την ανάλογη προσοχή στην ΕΕ και θα θέσετε ως προτεραιότητα;


Η χώρα μας είναι ένας ευλογημένος τόπος με πολλές δυνατότητες τόσο στη γαλάζια ανάπτυξη και στον αγροδιατροφικό τομέα, όσο και στον φυσιολατρικό και όχι μόνο τουρισμό. Είναι μεγάλη πρόκληση να καταφέρουμε να αναπτύξουμε την τοπική οικονομία ώστε να σταματήσει η φυγή νέων καταρτισμένων ανθρώπων στο εξωτερικό, που οδηγούν την αλλαγή και την ανάπτυξη. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Υπάρχουν τα εργαλεία και οι πόροι. Αυτό που χρειάζεται είναι σχέδιο, συνεργασία και πίστη στις δυνάμεις μας. Μέσα από την καινοτομία, την έρευνα και την επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις και με ένα σύγχρονο στρατηγικό σχεδιασμό, μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά το μοντέλο της οικονομίας μας. Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο πλούτο, τους ανθρώπους της και το περιβάλλον της. Είμαστε σε πλεονεκτική θέση και πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά. Πιστεύω στη χώρα μου και στους ανθρώπους της και για αυτό θέλω να είμαι στο Ευρωκοινοβούλιο, για να μπορέσω να βοηθήσω.


Εκτός από την ενασχόληση σας με το ποδόσφαιρο που είναι ευρέως γνωστή, έχετε και μια άλλη για περισσότερα από μια 10ετια, λιγότερο προβεβλημένη,περιβαλλοντολογική. Τι θα προτείνετε να αλλάξει άμεσα στην Ευρώπη ώστε να προλάβουμε την κλιματική αλλαγή;


Πιστεύω ότι η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο της ιστορίας και δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Η διακυβερνητική επιτροπή γα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την τελευταία έκθεση της, κατέστησε σαφές ότι έχουμε μόλις 11 χρόνια για να μειώσουμε στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδο όπου είναι δυνατή ή συνέχεια του ανθρώπινου πολιτισμού. Στόχος είναι να σώσουμε τον άνθρωπο, όχι τον πλανήτη! Αν τα επόμενα χρόνια δεν σεβαστούμε τα όρια του πλανήτη και δεν υιοθετήσουμε μια νέα οικονομία, η οποία θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση και η δημογραφική έκρηξη, τότε μας περιμένει ένα δυσοίωνο μέλλον.

Διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας, των εγγονιών μας και η αξιοπρέπειά μας ως μια γενιά ανθρώπων, οι οποίοι μπορούσαν να σώσουν τον κόσμο και δεν το έκαναν. Τα ζητήματα αυτά απαιτούν τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση δυνάμεων και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.Έχοντας ως πυξίδα τον Παγκόσμιο Στόχο 17, ο οποίος ορίζει ως βασικό εργαλείο για την αλλαγή πορείας τη γενικευμένη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εργαστούν στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της διασφάλισης των φυσικών πόρων και της κοινωνικής συνοχής, απέναντι στο σκοταδισμό.


Η Θεσσαλονίκη αλλάζει ραγδαία. Αποκτά μετρό, βελτιώνει το αεροδρόμιο της , εκσυγχρονίζει το λιμάνι της. Αρκούν αυτά ώστε εκτός από τα Βαλκάνια που είναι πρωταρχικός στόχος, να γίνει σταδιακά ένα αξιόλογο οικονομικό κέντρο και της Ευρώπης;


Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και η αναβάθμιση του λιμανιού δημιουργούν εξαιρετικές προϋποθέσεις για την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας, η οποία αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου και τη δημιουργία του μετρό μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε εμπορικό και τουριστικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής. Πέρα όμως από την αναβάθμιση των υποδομών, απαιτείται ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων και επένδυση στην καινοτομία και την έρευνα, ώστε να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μπαίνοντας σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Comments


bottom of page