top of page

Εξαιρετικά επείγουσα για την Ευρώπη μια ρεαλιστική και βιώσιμη πολιτική για το προσφυγικό

Συνέντευξη στο LesvosPost.com και στους δημοσιογράφους Γεώργιο Στεφάνου και Στρατή Τσιντώτα έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.

Τι ακριβώς είναι η κίνηση πολιτών «Κόσμος» που εκπροσωπείτε και ποιοι είναι οι στόχοι της;


Η κίνηση πολιτών «Κόσμος» προωθεί, ως πολιτικό πρόταγμα, τους 17 Παγκόσμιους Στόχους, τους οποίους υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του  2015, συνολικά 193 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Ουσιαστικά αποτελεί έναν οδικό χάρτη ή μια παγκόσμια συμφωνία, αν προτιμάτε, για τον τρόπο με τον οποίον η  ανθρωπότητα θα φτάσει στο 2030 με όρους που θα διασφαλίζουν τις μελλοντικές γενιές, αποφεύγοντας την καταστροφική άνοδο της θερμοκρασίας και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Βασική μας επιδίωξη είναι να δώσουμε έναν καθαρό αγώνα για ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου, νέων τεχνολογιών και νεοφυών επιχειρήσεων, συνεργασίας, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης, εκφράζοντας τους ανθρώπους που αμφισβητούν το μονόδρομο του συντηρητισμού, της οπισθοδρόμησης, του ατομισμού και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Βέβαια για να τα καταφέρουμε απαιτούνται ευρύτερες συγκλίσεις απ’ όλο το φάσμα των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, απαιτούνται ριζοσπαστικές αλλαγές και ανοικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου εντός της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Η υποψηφιότητά σας, πάντως, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και εντός ΣΥΡΙΖΑ. Ήσασταν προετοιμασμένος γι’ αυτό;


Κοιτάξτε, συμμετέχω ενεργά εδώ και αρκετά χρόνια σε κοινωνικά και πολιτικά εγχειρήματα, οπότε ναι ήταν κάτι που το περίμενα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την πολιτική αντιπαράθεση και ασφαλώς οι καλόπιστες αντιδράσεις δεν με ενοχλούν. Γνωρίζω ότι κρίνομαι. Ωστόσο, μέρος της κριτικής που εισέπραξα από την αξιωματική αντιπολίτευση είχε μικροπολιτικά και κακόβουλα χαρακτηριστικά. Δεν μου ασκήθηκε κριτική για την ουσία των θέσεων μου, αλλά για την καταγωγή μου. Το να θεωρείται σχεδόν απαγορευτικό σε έναν άνθρωπο με οικονομική ευχέρεια να διέπεται από προοδευτικές ιδέες είναι κατά τη γνώμη μου μια εσφαλμένη αντίληψη. Οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν τη μέγιστη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων. Συνεπώς, δεν μου φαίνεται αντιφατικό άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα να συνεργάζονται για ένα κοινό στόχο. Το ευρωψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχω είναι μια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξεί να εκφράσει και να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και την Ευρώπη.


Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι επιχειρηματικότητα και πολιτική δεν είναι συμβατά. Τι πιστεύετε;


Πριν από λίγο καιρό ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, σε διάσκεψη στην Πολωνία ανέβηκε στο βήμα και έβαλε τα κλάματα. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες παιδιά βγαίνουν στους δρόμους σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και διαμαρτύρονται για την κλιματική κρίση. Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με μικροπολιτικά παιχνίδια και ιδιότητες. Τι σημαίνει ότι κάποιος είναι «επιχειρηματίας»; Όταν παράλληλα είναι κοινωνικά ενεργός και συστηματικά παρών ως πολίτης δεν έχει το δικαίωμα να συνταχθεί με τις προοδευτικές δυνάμεις που σχηματίζουν μέτωπο απέναντι σε μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία αρνείται πεισματικά να δει τον κοινωνικό αντίκτυπο των επιλογών της; Θα τον αφήσουμε εκτός επειδή είναι επιχειρηματίας; Δεν αποτελεί κομμάτι του κοινωνικού συνόλου; Σας διαβεβαιώ ότι με ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο να θέσουμε τις βάσεις για ένα αξιοπρεπές παρόν και μέλλον που δεν αφήνει κανέναν και καμία πίσω.


Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν επωμιστεί δυσανάλογο βάρος όσον αφορά την προσφυγική κρίση. Τι αλλαγές απαιτούνται και σε ποιο πλαίσιο θα πρέπει να γίνουν;


Είναι γεγονός πως θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή της Ευρώπης στο προσφυγικό και όχι να παρατηρούνται οξύμωρα φαινόμενα όπως το να είναι κυρίαρχο θέμα η προσφυγική κρίση σε χώρες που δεν φιλοξενούν καν πρόσφυγες. Η Ελλάδα αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση μόνη της. Στα νησιά του βορειοανατολικού και ανατολικού Αιγαίου, που καλούνται να ανταποκριθούν την πρώτη υποδοχή των ανθρώπων αυτών, τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι δυσανάλογα πολλά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ωστόσο, πιστεύω ότι το θέμα του προσφυγικού μπορεί να απαντηθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης πρέπει να έχει λόγο στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά το 2015, βλέπουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που βλέπουν τους ανθρώπους ως εμπορεύματα, εργαλειοποιώντας το φόβο και επενδύοντας στη ρητορική του μίσους. Εμείς βρισκόμαστε απέναντί τους και πιστεύουμε σε έναν κόσμο που δεν περισσεύει κανείς. Την ίδια στιγμή βέβαια είναι εξαιρετικά επείγον για την Ευρώπη να επεξεργαστεί μία ρεαλιστική και βιώσιμη πολιτική για το προσφυγικό, με προτεραιότητα την υποστήριξη με πόρους σε περιοχές που επιβαρύνονται περισσότερο. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα ελληνικά σύνορα είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά.


Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το μέλλον της Ε.Ε;  


Αυτή την εποχή η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα υπαρξιακό σταυροδρόμι. Τα επόμενα χρόνια καλείται να αντιστρέψει το αλγεινό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί από μια δογματική προσήλωση σε νεοφιλελεύθερες οικονομικές δοξασίες και τις κοινωνικές και οικονομικές τους συνέπειες, τις οποίες αξιοποιούν οι κάθε λογής λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές. Απαιτείται άμεσα ένα Νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Συμβόλαιο, το οποίο θα βασίζεται σε περισσότερο κοινωνικό κράτος, ενιαία θεσμική οργάνωση και κοινή οικονομική διαχείριση στην ευρωζώνη, πολιτικές για την αποτροπή της κλιματικής κρίσης και ασφαλώς ένα καλά μελετημένο μοντέλο μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής. Αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν την ευρωπαϊκή οντότητα. Η σκοταδιστική ακροδεξιά και οι μεταφασιστικοί σχηματισμοί θεωρούν ότι ένα κράτος είναι καλύτερο από ένα άλλο, ένας άνθρωπος είναι καλύτερος από έναν άλλο, ότι κάποιοι αξίζουν λιγότερο. Πιστεύουν ότι υπάρχουν άνθρωποι και ολόκληρες κοινωνικές ομάδες που περισσεύουν. Εμείς βρισκόμαστε απέναντί τους και θέλουμε να παλέψουμε για μια Ευρώπη στην οποία δεν θα περισσεύει κανείς.

Comments


bottom of page