top of page

Είτε θα ακολουθήσουμε το δρόμο της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, είτε εκείνον του οπισθοδρομισμού

Συνέντευξη στην εφημερίδα Ενημέρωση Πελοποννήσου, έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.Κύριε Κόκκαλη, γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ; Και γιατί τώρα εν μέσω μιας δύσκολης διεθνούς κοινωνικό-πολιτικής συγκυρίας; Ποια είναι τα δικά σας κίνητρα;


Κοιτάξτε, όσον αφορά την επιλογή μου να συνεργαστώ με το ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι που με γνωρίζουν δεν εξεπλάγησαν καθόλου, ο προοδευτικός χώρος είναι το φυσικό μου περιβάλλον. Η σημερινή εποχή απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την διευθέτηση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Η επόμενη Ευρωβουλή θα κληθεί να καθορίσει αλλά και να σχεδιάσει τι θα κάνει η Ευρώπη μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις μέχρι το 2030.


Όπως για παράδειγμα, η μεταστροφή της οικονομίας σε οικονομία χωρίς άνθρακα, η αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ο επαναπροσδιορισμός του υφιστάμενου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης.Kι εξίσου σημαντικό είναι η απεμπλοκή από τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό που εξουθενώνει ανθρώπους και οδηγεί πολλούς στην ακροδεξιά ρητορεία του μίσους.


Τώρα όσον αφορά τα κίνητρά μου. Δραστηριοποιούμαι αρκετά χρόνια στα κοινά -είτε μέσω του Ολυμπιακού, είτε μέσω της κοινωνίας των πολιτών, είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όλη αυτή την εμπειρία θέλω να την μεταφέρω στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου τα επόμενα χρόνια θα δοθεί μια μεγάλη μάχη για να ενισχυθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη και στα όργανά της. Η δική μου αντίληψη για την πολιτική είναι απλή και πρακτική: κατανόηση ενός προβλήματος, προσδιορισμός των ενεργειών που απαιτούνται για τη λύση του, απολογισμός μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που με κινητοποιεί, όπως αποδεικνύει η διαδρομή μου μέχρι τώρα.Η ίδια η υποψηφιότητά σας στα ψηφοδέλτια της Αριστεράς αποτελεί μια αντίφαση, δεδομένου πως είστε μέλος μιας ισχυρής επιχειρηματικής οικογένειας… Πως θα μπορέσετε να «αναχαιτίσετε» την όποια εύλογη επιφυλακτικότητα μιας ενδεχομένως σημαντικής μερίδας του εκλογικού σώματος στο πρόσωπό σας;


Η οικονομική επιφάνεια ενός ανθρώπου δεν ορίζει απαραιτήτως και τις πολιτικές του απόψεις. Το να θεωρείται σχεδόν απαγορευτικό σε έναν άνθρωπο με οικονομική ευχέρεια να διέπεται από προοδευτικές ιδέες είναι κατά τη γνώμη μου μια εσφαλμένη αντίληψη.

Οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν τη μέγιστη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων.Οπότε δεν μου φαίνεται αντιφατικό άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα να συνεργάζονται για ένα κοινό στόχο. Το ευρωψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχω είναι μια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξεί να εκφράσει και να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Πόσο άγνωστο είναι το πεδίο αρμοδιοτήτων της Ευρωβουλής στον μέσο Έλληνα πολίτη; Υπάρχει κάποιο σχέδιο, μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε και συνεπώς να κατοχυρώσουμε τα ευρωπαϊκά μας κεκτημένα;


Αρκετός κόσμος αγνοεί πώς λειτουργεί η Ευρωβουλή. Παρόλα αυτά το ζητούμενο παραμένει να φτάνει η φωνή των ψηφοφόρων στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Αν μένουμε αμέτοχοι, θα συνεχιστεί η αυτονόμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως παρατηρούμε να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Όπως ξέρετε το 70% των νόμων που ισχύουν (και) στη χώρα μας προέρχονται από το Ευρωκοινοβούλιο.Οπότε πρέπει πάση θυσία, να έχουμε δυναμική συμμετοχή, ως Ευρωπαίοι πολίτες. Για παράδειγμα, να δούμε συνολικά το θέμα με τους κατώτατους μισθούς, τις συμβάσεις εργασίας ή το καθεστώς φορολόγησης. Επίσης, ως εκπρόσωπος του ΚΟΣΜΟΣ, θα έχω την ευκαιρία να βάλω για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης ως πολιτική ατζέντα. Οι εν λόγω στόχοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διαφόρων πολιτικών κομμάτων, όμως ένας Ευρωβουλευτής, ο οποίος αφοσιώνεται στην προώθησή τους συμβάλλει καθοριστικά στο να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Αυτό σκοπεύω να πράξω με όλες μου τις δυνάμεις.


Τι θα σηματοδοτήσει για την χώρα μας, μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου;


Τόσο η ελληνική όσο και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βρίσκονται αυτή την εποχή σε ένα καθοριστικό και κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα ακολουθήσουμε το δρόμο της βιώσιμης προόδου, της συνεργασίας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης είτε εκείνον του συντηρητισμού, της οπισθοδρόμησης, του ατομισμού και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που οδηγεί τους ανθρώπους στην κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση. Μια νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στις ευρωεκλογές του Μαΐου θα σημαίνει νίκη μιας ανοιχτής και αισιόδοξης Ευρώπης.


Εκτιμάτε πως εάν είχαμε συμμορφωθεί προς τις Μνημονιακές μας υποχρεώσεις εξαρχής, θα είχε ήδη εξομαλυνθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό η οικονομικό-κοινωνική κατάσταση της χώρας μας;


Όχι, ίσα, ίσα έχω την αίσθηση πως η ελληνική κρίση ανέδειξε τις αντιφάσεις στο ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο. Αν το κοινό νόμισμα δεν συνοδεύεται από κοινή οικονομική πολιτική δεν αποδίδει -το ζήσαμε στην πράξη. Είτε θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, είτε το πείραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτύχει με πάταγο.


Είστε νέος άνθρωπος και λάτρης του ποδοσφαίρου. Το Κεφάλαιο «Ολυμπιακός», έχει κλείσει οριστικά για τον Πέτρο Κόκκαλη;


Το κεφάλαιο Ολυμπιακός δεν θα κλείσει ποτέ για μένα -αυτός ο σύλλογος είναι ένα ολοζώντανο κομμάτι της ζωής μου. Η ενασχόλησή μου, στο παρελθόν, με την ομάδα αποτελεί μοναδική τιμή και πηγή έμπνευσης -θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είχε την ευκαιρία να δουλέψει συστηματικά για χρόνια για την υλοποίηση του οράματός μου να δω τον Ολυμπιακό έναν σύγχρονο σύλλογο διεθνών προδιαγραφών. Πλέον, τον παρακολουθώ και θα συνεχίσω να το κάνω ως ένας από τα χιλιάδες μέλη του.

Comentarios


bottom of page