top of page

Διακυβεύεται η αξιοπρέπειά μας ως μια γενιά, που μπορούσε να σώσει τον κόσμο και δεν το έκανε

Συνέντευξη στο trikaladay.gr και τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Καραποστόλη, έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.


Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και τι ήταν αυτό που σας έκανε να είστε υποψήφιος για την Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Ασχολούμαι πάνω από δέκα χρόνια με τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης γύρω αυτά τα θέματα. Τα τελευταία 5 χρόνια είχα την τιμή να υπηρετήσω τον Πειραιά από τη θέση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου του Δήμου Πειραιά για την επιχειρηματικότητα, την τοπική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Αισθάνομαι μέρος μιας παγκόσμιας στροφής και ενός παγκόσμιου κινήματος που αποκτά ολοένα και περισσότερο φωνή στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών και στις απόψεις της κα. Κορτέζ, του κ. Ρουρκ και του κ. Σάντερς στις ΗΠΑ. Η κίνηση πολιτών ΚΟΣΜΟΣ, την οποία εκπροσωπώ με την υποψηφιότητά μου στο ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι μία κίνηση πολιτών που εμπνέεται από τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Στον ΚΟΣΜΟ πιστεύουμε ότι οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι του ΟΗΕ για έναν βιώσιμο κόσμο που θα μας χωράει όλους ως το 2030 πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη. Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας, η οποία θέτει, ανάμεσα σε άλλα, το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων σε μια κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης, συμβαδίζει με τις δικές μου προτεραιότητες, όσο και με αυτές της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ. Πιστεύω ότι μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα κανείς δεν μπορεί να μένει αδρανής.


Ένα σχόλιό σας για τα όσους αμφισβήτησαν την υποψηφιότητά σας.

Συμμετέχω αρκετά χρόνια σε κοινωνικά και πολιτικά εγχειρήματα και έχω πλήρη επίγνωση ότι κρίνομαι για τη στάση και τις πράξεις μου. Και τούτο είναι απαραίτητο σε μία δημοκρατία. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, δεν είναι μια γόνιμη κριτική. Γίνεται μια συζήτηση που καμία σχέση δεν έχει με το επίδικο των ευρωεκλογών. Είναι ιταμός ο τρόπος και οι λόγοι μικροπολιτικοί. Έχω ξαναπεί ότι αυτό είναι ένας ολισθηρός δρόμος.


Κατά την άποψή σας τι πρέπει να αλλάξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Τα τελευταία χρόνια, στην ευρωπαϊκή επικράτεια συγκροτείται ένα νέο καθεστώς, που αδιαφορεί για τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση. Παράλληλα, οι σκληρές πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην ανησυχητική αύξηση της ακροδεξιάς επιρροής, με χαρακτηριστική την άνοδο μεταφασιστικών κινημάτων. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια συστηματική συρρίκνωση των δημοκρατικών εγγυήσεων και υποβάθμιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Πιστεύω ότι πρέπει απόλυτα και άμεσα να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτού του σκοταδιστικού πόλου διακυβέρνησης. Διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας, των εγγονιών μας και της αξιοπρέπειάς μας ως μια γενιά ανθρώπων, οι οποίοι μπορούσαν να σώσουν τον κόσμο και δεν το έκαναν. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι μόνο μέσα από ευρύτερες και προοδευτικές συμμαχίες θα μείνει ενωμένη η Ευρώπη. Μόνο αν έχουμε επίγνωση της κατάστασης στην οποία έχουμε οδηγηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν, θα μπορέσουμε να δουλέψουμε προς την επίλυσή τους. Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν το κατάλληλο εργαλείο για να γίνει αυτό, καθώς προωθούν μια παγκόσμια κοινή γλώσσα κατανόησης.


Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους πολίτες στις περιοδείες σας ανά την Ελλάδα;

Xαίρομαι πολύ που έχω αυτή τη δυνατότητα να συνομιλώ με τους συμπολίτες μου και να ακούω τις απόψεις τους για ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας και την Ευρώπη. Οι συζητήσεις μου με τους ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα μου δείχνουν ότι υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για την πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη περίοδο τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο. Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι ότι ένα κομμάτι των συμπολιτών μας έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην πολιτική και στους εκπροσώπους της. Είναι χρέος μας, όμως, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη αυτή. Ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας είναι η αποχή. Η κάθε κάλπη είναι διαφορετική και είναι σημαντικό να αντιληφθούμε το διακύβευμα της κάθε μίας. Είναι κρίσιμο να υπάρξει μαζική συμμετοχή των συμπολιτών μας, ώστε να διαμορφώσουν με την ψήφο τους τις τοπικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή μας Δημοκρατία.

Comments


bottom of page