Με την απόφαση 547/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι οι πράξεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων ήταν μη νόμιμες, διότι δεν είχε προηγηθεί, κατά παράβαση της οδηγίας 2001/42/ΕΚ και της κοινής υπουργικής απόφασης ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/28.8.2006 (Β΄ 1225), στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση του νέου σχεδιασμού του λιμένα του Πειραιά.
H απόφαση του ΣτΕ αποτελεί τεκμήριο πως η Δικαιοσύνη στέκει στα πόδια της και διαφυλάσσει την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου.
Κανείς δεν είναι εναντίον της ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά και της πόλης. Οι επενδύσεις δίχως κανόνες, όμως, ανήκουν στην Άγρια Δύση και όχι στην Ευρώπη και τον ανεπτυγμένο κόσμο. Είναι ψευτοδίλημμα το 'ανάπτυξη ή περιβάλλον'. Ειδικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει μακροχρόνια, δηλαδή βιώσιμη, ανάπτυξη.
Αντιθέτως, οι επενδύσεις εν είδει σμήνους ακρίδων, που καταστρέφουν και μολύνουν στο πέρασμα τους με μοναδικό μέλημα την τιμή της μετοχής, ή το bonus στο τέλος του εξαμήνου, είναι αντιαναπτυξιακές.
Τα κέρδη του ΟΛΠ είναι υγιέστατα και μπορεί κάλλιστα να προχωρήσει σε νέες και αναγκαίες επενδύσεις στο λιμάνι, τηρώντας την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία με σεβασμό στον Σαρωνικό κόλπο, τους Έλληνες πολίτες και την πόλη του Πειραιά.
* Στο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το δελτίο τύπου της 28ης Φεβρουαρίου 2022 με την απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση που κατέθεσα:
https://www.petroskokkalis.eu/post/apantisi-commission-epikindyna-apovlita-olp
Comments