top of page

Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο ενίσχυσης ενός ακραίου πολιτικού σκοταδισμού

Συνέντευξη στο thebest.gr και τη δημοσιογράφο Νεκταρία Ντούκα έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.


Η ενασχόλησή σας με την οικολογία είναι γνωστή. Ποιος είναι, ωστόσο, ο καταρχήν στόχος σας, προς αυτή την κατεύθυνση εάν εκλεγείτε στο Ευρωκοινοβούλιο; Εννοώ, υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που έχετε ήδη σχεδιάσει;


Το ζήτημα της κλιματικής κρίσης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Ο χρόνος πια μετράει αντίστροφα, δεν έχουμε άλλα περιθώρια να μένουμε αδρανείς. Έχουμε μόλις 11 χρόνια για να μειώσουμε στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδο όπου είναι δυνατή η συνέχεια του ανθρώπινου πολιτισμού. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης ως υπαρξιακά για το ανθρώπινο είδος και πιστεύω ότι πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ και φυσικά παγκοσμίως. Αν με τιμήσουν οι συμπολίτες μου, θα εργαστώ για τη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα, για μια ριζοσπαστική προοδευτική αλλαγή χωρίς αποκλεισμούς. Και για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να εξειδικεύσουμε τις δράσεις που πρέπει να σχεδιάσει και να ακολουθήσει η χώρα μας. Όπως έχω ανακοινώσει, θα ακολουθήσουμε μια διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης με τους πολίτες όλης της χώρας. Θα τεθούν προς διαβούλευση όλοι οι Παγκόσμιοι Στόχοι, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Στόχου 13 που αφορά τη δράση για την κλιματική αλλαγή, με την κατάθεση σχετικών ερωτήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα ακολουθούν ανοιχτές συζητήσεις με τους πολίτες των 13 περιφερειών της χώρας και θα συγκροτούνται επιτροπές, οι οποίες θα ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχουν σε θεματικά workshops και εκδηλώσεις. Για κάθε στόχο θα παραχθεί ένας οδηγός (manual) για την επίτευξή του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα έχουμε μια επιστημονικά άρτια πρόταση πολιτικής για τον τρόπο με τον οποίον η Ελλάδα θα πετύχει τις επιδιώξεις της σε σχέση με τους Παγκόσμιους Στόχους και συγκεκριμένα τον Στόχο 13 για τον οποίο κάνει λόγο η ερώτησή σας.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο κυριότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η γη, και κατ’ επέκτασιν ο άνθρωπος, από τις αβλεψίες τόσων δεκαετιών και την έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας;


Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η δυνατότητά μας να ζούμε και να ευημερούμε στον πλανήτη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν πάμε να σώσουμε τον πλανήτη, αλλά τον άνθρωπο. Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε εκείνες τις συνθήκες που καταστρέφουν την ικανότητα του ανθρώπου να ζει και να ευημερεί πάνω στον πλανήτη.



 Αν μπορούσατε να αλλάξετε άμεσα κάτι σε σχέση με την οικολογική μας συνείδηση τι θα ήταν αυτό;


 Η κλιματική κρίση αποτελεί παγκόσμια απειλή. Πρέπει να υπάρξει η συνείδηση στη χώρα μας ότι δεν είμαστε μια ειδική περίπτωση. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε συγκεκριμένο δρόμο και να δράσουμε άμεσα από κοινού, σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. Εγώ θέλω να συμμετέχω ως εκπρόσωπος των Ελλήνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να δώσω τη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης, γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι το κυρίαρχο ζητούμενο σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα αυτά αποτελούν ισχυρά εργαλεία για να κερδίσουμε το στοίχημα για ένα βιώσιμο κόσμο που θα μας χωράει όλους μέχρι το 2030.


Στον πολιτικό σας λόγο βρίσκεται ψηλά το θέμα των ανισοτήτων. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που, για παράδειγμα, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας βρίσκονται πολύ χαμηλά στην πολιτική ατζέντα. Ποια είναι η δική σας θέση;


Για την κίνηση πολιτών ΚΟΣΜΟΣ, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις αρχές της ισότητας και της δημοκρατίας. Αντιτασσόμαστε τις πολιτικές που επιχειρούν να θέσουν κριτήρια στο ποιοι αποκλείονται από το δημόσιο χώρο και το δημόσιο λόγο, σε εκείνες τις πολιτικές που περιθωριοποιούν κοινωνικές ομάδες με γνώμονα τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου, σε εκείνες τις πολιτικές που θέτουν όρια στην ελευθερία αυτοπροσδιορισμού. Αγωνιζόμαστε για την άρση των διακρίσεων σε κάθε επίπεδο, τον εργασιακό χώρο,  την εκπαίδευση, την υγεία και την καθημερινή ζωή. Όσον αφορά τη χώρα μας, πιστεύω ότι έγιναν σημαντικά βήματα την τελευταία τετραετία με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ταυτότητα φύλου, το σύμφωνο συμβίωσης και του δικαιώματος αναδοχής. Πιστεύω όμως ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα, το οφείλουμε στους συμπολίτες μας.


Η μείωση των ανισοτήτων αφορά επίσης το θέμα των προσφύγων, αλλά και της φτώχειας που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης εκτινάχθηκε στη χώρα μας.


 Πιστεύω ότι το θέμα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού θα απαντηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης πρέπει να έχει λόγο στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά το 2015, βλέπουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επενδύουν στο φόβο, στον αποκλεισμό και στη ρητορική του μίσους.  Υπάρχουν πολιτικοί σχηματισμοί που διακηρύττουν ότι ένας άνθρωπος είναι καλύτερος από κάποιον άλλον, ότι μία χώρα είναι καλύτερη από μία άλλη. Εμείς βρισκόμαστε απέναντί τους και πιστεύουμε σε έναν κόσμο που δεν περισσεύει κανείς. Είναι εξαιρετικά επείγον για την Ευρώπη να επεξεργαστεί μία ρεαλιστική και βιώσιμη πολιτική για το προσφυγικό ζήτημα. Το ίδιο ισχύει και για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας. Απαιτούνται πολιτικές που θα ενισχύσουν τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και εφαρμογές συστημάτων κοινωνικής προστασίας. Εμείς, οραματιζόμαστε ευημερία, καλό βιοτικό επίπεδο και κοινωνική πρόνοια για όλους και ειδικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.


Η Ευρώπη παρακολουθεί, μάλλον αμήχανη, την άνοδο της ακροδεξιάς τα τελευταία χρόνια, αν και δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Το έργο το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν με ολέθρια αποτελέσματα. Ποια είναι η δική σας θέση και πώς θα μπορούσε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το φαινόμενο;


Σήμερα, η Ευρώπη κινδυνεύει από μία άκρως ανησυχητική συντηρητική αναδιάταξη του πολιτικού της χάρτη. Σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο, καλούμαστε να επιλέξουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια. Οι ακροδεξιές δυνάμεις βρίσκονται σε άνοδο σε πολλές χώρες, ενώ οι δεξιές δυνάμεις υιοθετούν πολλά από τα σημεία της ακροδεξιάς ρητορικής. Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο ενίσχυσης ενός ακραίου πολιτικού σκοταδισμού, που στρέφεται εναντίον βασικών ανθρωπιστικών αξιών, οι οποίες διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης και συνεισέφεραν στην ευημερία της.


Θεωρώ ότι η εποχή απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις και ότι αν δε συσταθεί ένα προοδευτικό μέτωπο, που θα αντιμάχεται τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας και την ακροδεξιά απειλή, η εξέλιξη για την Ευρώπη θα είναι καταστροφική. Η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα αποτελεί μέρος μίας παγκόσμιας κίνησης, που συμβαίνει και στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α και σε άλλα μέρη του κόσμου.  Στο πλαίσιο αυτό, το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας αποτελεί ανάγκη, αλλά και διέξοδο για τους πολίτες που μοιράζονται τα ιδανικά μιας ανοιχτής Ευρώπης, μιας Ευρώπης που τους χωράει όλους δίχως αποκλεισμούς. Προσδοκία αυτού του μετώπου είναι να εκφράσει τους ανθρώπους που αμφισβητούν το μονόδρομο του συντηρητισμού, της οπισθοδρόμησης, του ατομισμού και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που εξαθλιώνει τις κοινωνίες και τις οδηγεί στα σκοτεινά βάραθρα του παρελθόντος.

Comentarios


bottom of page