top of page

Αυστηροποίηση των προτύπων για την ποιότητα του αέρα, με τροπολογίες του Πέτρου Κόκκαλη



Η αέρια ρύπανση ευθύνεται για περισσότερους από 300.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην ΕΕ. Στην Ελλάδα, οι πρόωροι θάνατοι από λεπτά αιωρούμενα σωματίδια, διοξείδιο του αζώτου και όζον κάθε χρόνο αγγίζουν τους 12.000. Μολονότι η ποιότητα του αέρα στη χώρα μας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα παραμένουν. Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο εξάμηνο η Ελλάδα έχει καταδικαστεί δις για την παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας για την ποιότητα αέρα.


Την περίοδο αυτή, έχω την ευθύνη να είμαι εισηγητής της Αριστεράς στην αναθεώρηση των οδηγιών της ΕΕ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Η αναθεώρηση αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση που, μεταξύ άλλων, έχει ως στόχο να μειώσει τους πρόωρους θανάτους από την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 55% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με το 2005.


Χθες, στη συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίναμε την έκθεση με την οποία:


  • Ευθυγραμμίζουμε τα πρότυπα ποιότητας αέρα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


  • Ενισχύουμε το δίκτυο των σταθμών παρακολούθησης και δημιουργούμε την υποχρέωση παρακολούθησης της ποιότητας αέρα σε κομβικά σημεία, όπως τα λιμάνια, αεροδρόμια και αυτοκινητοδρόμους.


  • Θωρακίζουμε το πλαίσιο συμμόρφωσης ώστε τα κράτη μέλη να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση των ρύπων κάτω από τις οριακές τιμές αλλά και να δρουν ταχύτατα ώστε να περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη διάρκεια των περιόδων υπερβάσεων, περιορίζοντας έτσι τις επιπτώσεις στην υγεία.


  • Καθιστούμε ευκολότερη την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τους πολίτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την αμφισβήτηση διοικητικών πράξεων ή παραλήψεων των αρμόδιων αρχών αναφορικά με την εφαρμογή της οδηγίας και θεσπίζουμε το δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν χρηματική αποζημίωση για βλάβες που υφίστανται στην υγεία τους λόγω παράβασης των διατάξεων της οδηγίας από τις αρμόδιες αρχές.


  • Βελτιώνουμε τις διατάξεις για την παροχή πληροφοριών στους πολίτες όταν η ρύπανση φτάνει σε ανησυχητικά επίπεδα.


Η έκθεση θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Comentarios


bottom of page